”Jag ser alla travlopp som dom kör”

Anders Djuse om sönernas framgångar

avChristoffer Wickman

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Mattias Djuse, Martin P Djuse, Mats E Djuse och Magnus A Djuse

Magnus A Djuse blev tidernas yngste travkusk i landet att nå 100 segrar.

Det går bra även för brorsorna Mattias, Martin och Mats.

Det är mycket Djuse nu i trav-Sverige.

– Det är klart man är jättestolt, säger pappa Anders Djuse.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-profilernas andelsspel på V86 och V75. Gå med i laget här. [Extern länk]


Mattias Djuse, född 1989 och proffstränare på Solvalla.

Martin P Djuse, född 1992 och proffstränare på Bergsåker.

Mats E Djuse, född 1998 och lärling.

Magnus A Djuse, född 2000 och lärling.

Alla fyra bröder är trots sin ringa ålder redan framgångsrika i travsporten.

Mattias Djuse körde i fjol in 7,8 miljoner kronor som tränare, Martin P Djuse körde in 1,8 miljoner kronor som tränare, Mats E Djuse körde in 1,7 miljoner kronor som kusk och Magnus A Djuse körde in 2,4 miljoner kronor som kusk i fjol och blev förra lördagen på Dannero tidernas yngste travkusk i landet att nå 100 segrar.

– Jag kan alla hästar utan och innan, jag är en riktig travnörd, sa Magnus A Djuse till Trav365.

Hemma i Östersund sitter pappa Anders Djuse och följer sina söners framgångar på landets travbanor.

”Jag ser alla lopp dom kör”

– Jag ser alla lopp som dom kör, det är nästan så att det är skönt någon kväll när de inte kör några lopp, för då kan man göra annat. Det blir väldigt mycket ATG Live, skrattar Anders Djuse.

Ja, mycket travlopp blir det för pappa Anders Djuse, i fjol körde sönerna tillsammans 1 470 travlopp. Anders har genom årens lopp själv tränat ett par hästar, bland annat Hope Solo som sprang in 303 500 kronor. Han har också drivit en hästshop på travbanan i Östersund. Han har följt sönernas framgångar de senaste åren.

– Det är klart att man är stolt och glad, jag är jättestolt, berättar han.

Tidigt stod det klart att det var travsporten som sönerna skulle satsa på.

– Jag har haft andra jobb och aldrig levt heltid med travsporten, det har bara varit en hobby. Men jag och barnens mamma har haft ett par storhästar hela tiden, utom under en period när Mattias började köra ponnytrav för då lade vi ner det under ett par år. Vi drog dock igång det igen när han blev lite äldre för då var det roligare att hålla på med en större häst, berättar Anders Djuse.

”Dom är väldigt seriösa”

Anders Djuse berättar också att sönerna jobbat hårt för att komma dit dom är i dag, och att de inte glidit på någon räkmacka.

– Det som jag tycker är mest fantastiskt i det här är att de inte har haft någon gräddfil in. Vi har haft två medelmåttiga travhästar i bästa fall som kunnat tävla, och de har alla fått börja med våra hästar. De har fått göra misstag med våra lite sämre hästar, och då har de utvecklats, säger Anders Djuse och fortsätter:

– De har fallenhet för det här, och gått vidare från det. Grabbarna har inte haft 30-40 häst i ryggen, utan de har fått börja från noll och kommit långt, och det tycker jag är fantastiskt. Alla fyra har valt att satsa på det här, och det är så klart extra kul när de får ha framgångar.

Vad utmärker sig hos dom, tycker du?

– Det är att de är väldigt seriösa i det som dom gör och de försöker alltid göra ett bra jobb, och sedan hoppas jag också att de står med bägge fötterna på jorden, något jag tycker dom gör. Det är ett tufft jobb det här, de har kommit en bit på vägen, och det är jättekul.

”Dom vet att det är så mycket som krävs”

Anders Djuse som själv haft häst större delen av sitt liv vet vad som krävs för att lyckas i travsporten.

– Det krävs otroligt mycket, och de jobbar allihopa stenhårt för det här. Mattias och Martin som är A-tränare, det är en väldigt tuff tillvaro att vara A-tränare i dagens travsport och det är mycket timmar och mycket slit och därför är det kul att de får utdelningen, då känns det bättre. Jag tror ingen av grabbarna ångrar sig just nu att de valde att satsa på det här, och de kommer nog fortsätta med det här.

Vad tror du om framtiden för dom, dina söner är trots allt bara 29, 26, 20 respektive 18 år gamla?

– Jag vet inte vad jag ska säga. Mattias och Martin har kommit igång bra och har bra resultat, Magnus har ju varit tydlig med att han vill satsa på det här med körningen, och Mats har lyckats fantastiskt bra som lärling och jobbar med grannen Oscar Berglund och trivs jättebra med det. Det krävs otroligt mycket, men som det är nu så verkar det fungera jättebra, och det gäller bara att stå med bägge fötterna på jorden för det kan vända fort i den här branschen, framför allt som egen tränare och då är man snabbt bortglömd i den här branschen. Det gäller att hela tiden vara på tå.

Brukar du ha sådana samtal med dina söner?

– Vi pratar ofta givetvis, men jag brukar inte ge några direkta råd eller kommentarer, det där kan dom själva och de är också väldigt självkritiska allihopa och vet när något blivit fel. Jag sa dock till Magnus på nyårsafton när han vunnit 20 travlopp som 16-åring att nästa år kommer inte bli lika bra, men det stämde ju inte för han vann 53 travlopp året efter, skrattar Anders Djuse och avslutar:
– Dom har som sagt varit med från början med familjens hästar och de vet att det inte bara är att skaffa en häst och vinna lopp, dom vet att det är så mycket som krävs.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-profilernas andelsspel på V86 och V75. Gå med i laget här. [Extern länk]


ARTIKELN HANDLAR OM

Trav