V75

”Jag vet hur det pratats bakom ryggen på mig”

Roger Walmann om: • Svackan • Revanschen i storloppet: ”Segern bekräftade att man inte är slut som tränare”

Av: 

Micke Korhonen

”Jag vet hur det har pratats bakom ryggen på mig. Segern bekräftade att man inte är slut som tränare”, säger Roger Walmann.
”Jag vet hur det har pratats bakom ryggen på mig. Segern bekräftade att man inte är slut som tränare”, säger Roger Walmann.

TRAV

Roger Walmann valde medvetet att trappa ner på verksamheten och hamnade i en svacka.

Under lördagen sprang hans unghästar in drygt tre miljoner och revanschen var ett faktum.

– Jag vet hur det har pratats bakom ryggen på mig. Segern bekräftade att man inte är slut som tränare, säger Roger till Trav365.

Roger Walmann tog för några år sedan ett medvetet beslut att trappa ner på sin verksamhet. Som mest hade han runt 180 hästar, för dagen handlar det om 38. Det har dock inte stoppat supertränaren från att plocka fram nya kanoner – och under lördagen sprang hans treåringar in drygt tre miljoner i E3-finalerna.

Grädden på moset var givetvis segern med Bedazzled Sox i hingstavdelningen. Treåringen spårade varje meter ihop med Torbjörn Jansson i vagnen och det är givetvis en överlycklig 69-åring som, precis som vanligt, var på plats på jobbet klockan sex på morgonen en måndag som denna.

– Jag har varit i stallet samma tid varje dag under många år och tar aldrig sovmorgon. I ärlighetens namn var det inte så jäkla mycket lättare i dag då jag älskar att gå till jobbet och hästarna. Det är min hobby och mitt måste. Men visst, lite roligare var nog ändå den här dagen, berättar Roger för Trav365.

”Jag har kört häst i 60 år”

Storloppsdagen började på allvar i den tredje V75-avdelningen. Walmann selade ut den knappa streckfavoriten Eireann men det blev en tung löpning för henne. Trots upplägget tog hon över in på upploppet och höll sånär undan för nollprocentaren Sparven. Surt, sa Räven. Roger likaså.

– Loppet blev som jag hade förväntat mig. Hon är relativt stark och fin, men det är svårt när någon kommer så där långt ute i banan. Jag har själv vunnit två finaler på det viset. Eireann hade ett stängt huvudlag och såg inte vinnaren. Hon föll med flaggan i topp.

Är hon, förlusten till trots, kullens bästa häst?

– Det är svårt att säga men hon är ju den som gått bäst flest gånger hittills. Procentuellt sett har jag aldrig haft så här fina treåringar i stallet.

Den gruvliga revanschen skulle dock komma en dryg timme senare. Trots att tränaren länge lovordat sin treåriga talang, som vunnit sex av åtta starter innan lördagens finalfest, blev Bedazzled Sox klart mindre spelad än de på papperet tuffaste motbuden.

Tack vare att hästen var premiechansad så erhöll kretsen kring honom dubbla vinstsumman: två miljoner kronor.

– Segern bekräftade att man inte är slut som tränare. Jag vet hur det är i den här branschen när man hamnar i en svacka tre, fyra år som jag har haft, med både nedtrappning och en del sjukdomar i stallet. Jag har visserligen aldrig känt mig ifrågasatt, och det är väl ingen som har dömt ut mig, men jag vet hur det har pratats bakom ryggen på mig i fikarummet. Det är dock ingenting som jag går runt och tänker på.

– Det är lättare att prata skit om andra än att göra det bättre själv, så är det ju. Jag har kört häst i 60 år och vet exakt vad jag kan och inte kan. Några tankar på att lägga av har aldrig funnits för mig. Jag har tre hästägare för dagen och det är ingen av dem som har haft några problem med någonting.

Bedazzled Sox och Torbjörn Jansson vann E3-finalen för hingstar/valacker.
Torbjörn Jansson och Bedazzled Sox efter E3-segern.
Kretsen kring Bedazzled Sox i vinnarcirkeln.

Har hittat harmonin i livet

En av anledningarna till att Roger i mitten av 2010-talet bestämde sig för att dra ner på verksamheten var att han ville uppleva lite mer av livet i stort. Resa och se världen, men också tillbringa mer tid med familjen. Han är exempelvis stolt morfar till tre små barnbarn, två i Sverige och ett i Norge.

– Där och då var det inget svårt beslut för mig. Jag hade grubblat över det under lång tid och kände att jag inte orkade mer. Det skulle bara bli pannkaka om jag fortsatte på samma vis. Mitt liv ser väldigt annorlunda ut nu jämfört med då. Jag har tre minuters bilfärd till min bostad vid Mälaren och är kanske på trav två gånger i veckan, istället för varje dag.

– Det här livet är egentligen vad jag velat ha hela tiden. Att njuta av varje häst och av livet. Tidigare har det bara varit ett ekorrhjul. Nu får jag vara morfar och skämma bort dem – det är fantastiskt. Jag är alltid glad med barnbarnen och de får göra lite som de vill. När mina egna barn var yngre tog jag mig aldrig tiden på samma sätt som jag kan göra nu. Tyvärr prioriterade jag inte dem och det ångrar jag innerligt nu.

Om det döljer sig en ny topptränare i Walmanns släktträd är ännu för tidigt att avgöra. Intresset för hästarna verkar vara minst sagt varierat.

– Liam, som är sex år, har sagt att han eventuellt kan skotta en box. Mitt barnbarn i Norge har en egen ponny och vunnit lopp med den. Där blir det nog hästar för hela slanten.

”Nu får det vara slut med det”

Han fyller 70 under april månad men har redan med råge passerat 2020 och 2021 års resultat. Livet leker och hälsan verkar vara realtivt god, även om läkarna ofta tycks ha invändningar mot midjemåttet.

– Jag får samma svar, att jag går med för högt blodtryck och bär på 15-20 kilo för mycket. Men det har jag hört under de senaste 20 åren. Jag behöver inte betala tre tusen varje gång för att få det bekräftat, det räcker med att jag ställer mig på vågen. Jag har försökt banta x hundra gånger men det går inte. Nu får det vara slut med det.

Roger har sedan flytten till Sverige 1991 mer eller mindre prenumererat på titeln som en av landets, och världens, bästa travtränare. Lördagens vinst i E3 var hans nionde i ordningen, och bland tidigare storloppssegrar hittar vi klassiska löpningar som Elitloppet, VM-loppet, Svenskt Travderby, Svenskt Trav-Oaks, StoChampionatet... listan tycks vara hur lång som helst.

Ändå har den Norge-födde gutten aldrig riktigt haft självförtroendet att ta in sin egen storhet som yrkesman.

– Om jag ska vara ärlig så har jag aldrig tyckt mig ha en topp som tränare. Årets Tränare har jag aldrig utsetts till och kan inte föreställa mig att någonsin bli det. Jag kände dessutom att det var långt, långt ifrån min räckvidd att bli invald i Hall of Fame, vilket jag blev för några år sedan.

”Det var jämnt ett helvete”

Walmann beskriver sig själv som en ganska blyg karl som är helt annorlunda privat än det vi som tv-tittare får se glimtar av.

– Jag har väldigt svårt att vara bland andra människor privat, och är då både nervig och mår dåligt, men när det gäller hästarna kan ingen angripa mig. Där har jag alltid svaren och känner mig trygg.

Har den här blygheten någonting att göra med din dyslexi?

– Ja, det tror jag. Numera är det lite bättre, även om jag fortfarande är dålig på att läsa och skriva. Min uppväxt var dock ruggigt jobbig. Om jag ska vara ärlig så hade jag som ungdom ingen riktig feeling för vad jag skulle göra och inte göra.

– I Norge hade vi alltid Kristendom första timmen i skolan och vi elever skulle läsa upp något. Jag satt vid köksbordet hemma och läste och läste ihop med min mamma, men när jag sedan kom till skolan gick det inte. När man har dyslexi så känner man sig otroligt dum och det var jämnt ett helvete.

Den tuffa skolgången resulterade i en allmänt stökig uppväxt, där Roger kunde bli utåtagerande och bråkig. Hästarna blev dock hans räddning.

– När det var som tuffast psykiskt var det bra att kunna gå till hästarna. Om de fick mat och dricka, och du var snäll mot dem, så fick man tryggheten inombords.

Drömmer om Kriteriet

Hans stora kvarvarande dröm inom travsporten är att en dag vinna Svenskt Travkriterium för treåriga hästar, en seger som undgått honom hittills i karriären.

Hur nära är den drömmen att slå in redan i år?

– Den finns, men risken är att chansen minskar eftersom jag tävlar med mina hästar i E3 tidigt på året. Vi ska dock försöka ha dem i ordning lagom till Kriteriet.

Reaktionerna efter helgens succé har inte låtit vänta på sig.

– Det har varit fantastiskt, helt enormt. Hundratals sms och telefonsamtal som jag har besvarar helt själv, utan hjälp av barnbarnen, ha ha. Jag är lyckligt lottad som har så många vänner och det verkar vara populärt att vi lite äldre tar för oss. Det finns ju en åldersnoja i Sverige.

Trots vinsten var det ändå en behärskad tränare som lät sig intervjuas i V75 Direkt direkt efter loppet.

– Jag är inte en människa som skriker och gråter för att jag vinner ett travlopp. Innerst inne är det dock väldigt tillfredsställande för mig.

”En orimlig tankegång”

Något pusskalas likt det en överlycklig Jörgen Westholm bjöd på efter sin E3-seger med Sparven blev det således inte i tv-sändningen.

Walmann tog istället upp att han kände att Bedazzled Sox varit undervärderad av många. För Trav365 utvecklar han vad som menades med detta påstående.

– Tidigare när jag har intervjuats så har journalisterna tagit upp flera av de övriga treåringarna i mitt stall, men inte den här. Det har varit en orimlig tankegång där Bedazzled setts som fjärdehäst i stallet. Trots att han bara vinner och vinner är han ändå tredjerankad i loppet. Ingen trodde att han skulle vinna i lördags, eller ens lyckas hålla upp innerspåret från start.

– Jag har startat i Eskilstuna under 30 års tid och hade aldrig valt spår ett om jag inte trodde att han skulle ta ledningen.

Han avslöjar att det för honom var extra kul att två år yngre Torbjörn Jansson satt i sulkyn. En legendar inom travsporten, men på senare år har inte storloppsvinsterna duggat lika tätt.

– Det var jättebra och bevisar återigen att det är lite åldersfixering. Varför skulle inte han också kunna vinna dessa lopp? Ren idioti. Varken han eller jag är sådana som står på händerna efter ett lopp men visst kände vi båda innerst inne att ”fy fan vad skönt det här var”.

”Hela teamet ska fira”

Roger berättar vidare att man som tränare ofta känner sig rätt utmattad efter dessa större tävlingsdagar, men att han ändå hann ut med nära och kära för ett litet firande.

– Vi bor inte så långt ifrån fina Mariefreds Värdshus. Det blev jag, min sambo Helene, samt Mia och Lennart Ågren, men inte hälarna i taket eller så. Man blir ju relativt tom och det är svårt att få det där stora festhumöret. Det brukar komma senare.

Han planerar dock något större senare i sommar eller höst, för att belöna sin kära personal som han gång på gång under intervjun lyfter fram.

– Hela teamet ska fira det här. För mig är det jätteviktigt då jag normalt är dålig på att tacka dem. De vet att jag begär lika mycket av dem som jag gör av mig själv.

Slutligen, skulle du kunna bjuda på en rolig V75-vinnare på lördag?

– Då får jag säga att spelarna ska se upp med Sidney Celeber i V75-1. Han kommer tillbaka efter en halsoperation och tränar väldigt bra, även om det kanske är lite långsökt att han ska vinna.

Roger, Sidney Celeber blir eventuellt favorit. En fräck vinnare ville vi ha...

– Då tar vi Habrik Am i samma lopp. Den är inte så dålig. Han har djävulskt bra form och gick ett jättelopp senast, avslutar Roger.

Roger Walmann är på ”kontoret” dagligen: ”Jag har varit i stallet samma tid varje dag under många år och tar aldrig sovmorgon”, säger han.
Publisert:

LÄS VIDARE

Tar hem miljonloppet – tränarens syrliga pik

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav