”Ser man på den siffran är jag missnöjd”

19 591 personer såg Elitloppssöndagen på plats • Ingen oro hos Solvalla: ”Fler villiga att betala”

Elitloppet firande 70 år – med att publiken fick komma tillbaka efter två år av pandemi.

Då noterades den sämsta publiksiffran på 40 år på Elitloppssöndagen: 19 591 personer.

Solvallas vd Jörgen Forsberg är dock inte orolig.

– Vi är inte nöjda med att vi inte fick hit 25 000 under Elitloppssöndagen, men vi är nöjda med att den betalande publiken var större än tidigare, säger han.

Elitloppshelgen är över där franske Etonnant med kusken Anthony Barrier stod som vinnare.

Det var också en prövning för Solvalla som fick välkomna tillbaka publiken för första gången på två år.

2019 tappade Solvalla 7 579 personer hela helgen jämfört med 2018.

– Det är en vikande trend och många tror att Elitloppet, rent publikmässigt, står på egna ben, men det gör det inte. Här måste vi med gemensamma krafter jobba för att får tillbaka publiken, sa Solvallas vd Jörgen Forsberg då.

”Det gör vi inte längre”

När helgen sammanfattats kom det totalt 37 935 personer på de tre dagarna. Ett tapp mot 2019 på 5 495 personer. Och publiksiffran för Elitloppssöndag landade på 19 591 personer – den sämsta sedan 1982.

Solvallas vd Jörgen Forsberg är inte nöjd – men inte orolig för de vikande siffrorna.

– Det finns en analys som inte är hela sanningen, men 2019 och tidigare gjorde vi som alla andra travbanor: vi klickade in alla som gick igenom vändkorsen, våra vakter tog ingen hänsyn till om det var aktiva, ”vanlig” publik eller om det var folk som exempelvis jobbade här. Det gör vi inte längre, men det är ett tapp och det ska vi ta med oss. Och det stora tappet kom på lördagen, säger han.

Solvalla hade som mål att locka 5 000 på fredagen, 20 000 på lördagen och 25 000 på söndagen.

– Det har vi inte lyckats med och det går inte att bortse ifrån. Men, vi hade 18 procent mer i sålda biljetter om man jämför med 2019 och det är en fantastiskt bra siffra. Jag är glad och ser det som positivt att fler människor faktiskt är villiga att betala för att gå på Elitloppet. Inom travet har det varit en tradition med väldigt mycket gratisbiljetter, nu kommer vi bort från det, säger Forsberg. Han fortsätter:

– Men ser man på siffran för söndagen så är det klart att jag är missnöjd. Vi skulle givetvis vilja ha 27 000 här, men att nå dit genom att dela ut massa gratisbiljetter är inte den rätta vägen och vår ambition.

”Har inte brutit trenden, men...”

Totalt såldes 39 893 biljetter i förköp. En stor del av förklaringen att det inte blev mer folk på arenan under helgen var lördagens regnoväder och att fansen inte köpte biljetter i entrén längre utan valde förköp.

– 2019 hade vi 8 000 personer som valde att köpa biljett vid ”dörren”. Nu var det bara 785 personer som gjorde det, vi kan konstatera att det beteendet har förändrats.

Är du orolig för att det siffrorna ska fortsätta att vika?

– Jämfört med 2019 har vi inte brutit trenden med vikande publiksiffror som är här på plats, men återigen måste jag återkomma till betalningsviljan. Jag känner ingen oro i dag. Jag går ur den här helgen med en positiv känsla.

Hur fungerade arrangemanget i stort?

– I det stora hela är vi väldigt nöjda. Jag har inte fått något negativt till mig hittills. Det var ett helt annat flöde vilket gav mindre köer. Man har kunnat äta och dricka samtidigt som man kunnat se loppen även på publikplats.

Vad är ni minst nöjda med?

– Vädret på lördagen är jag i särklass minst nöjd med. Men det kan vi ju inte påverka, däremot blir det vanskligt när väderprognoserna inte riktigt stämmer i våra förberedelser.

– Jag måste ge en gigantisk eloge till publiken på lördagen som ändå trotsar vädret. Merparten är kvar under hela tävlingsdagen trots att det var grisväder med både regn och kyla. Alla som kom hit var taggade och entusiastiska.

Solvallas vd Jörgen Forsberg.
Solvallas vd Jörgen Forsberg.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!