Tjänat 1,4 miljoner: ’Det är helt otroligt’

Publicerad 2015-03-24

Vinstrikast i år: ”Aldrig kunnat drömma om” Hoppas på svenska storloppet

Vilken svenskfödd travhäst är vinstrikast i år?

Digital Ink, On Track Piraten eller Chelsea Boko?

Nej, svaret är Moving On som efter succén i Frankrike har tjänat nästan 1,4 miljoner kronor i år - dubbelt så mycket som Digital Ink.

– Den utvecklingen hade man aldrig kunnat drömma om. Det är helt otroligt, säger delägaren och förre tränaren Claes Svensson som nu hoppas på Olympiatravet.

Tränarparet Claes Svensson och Marie Nilsson skickade ner Moving On till Frankrike i början av fjolåret. Hon gick i träning till Fabrice Souloy och det har onekligen blivit en dundersuccé. Totalt har hästen gjort 14 starter på fransk mark och tagit åtta segrar, en andra- och två tredjeplatser. Hon har tjänat nästan tre miljoner kronor och bara i år på fyra starter har det blivit tre segrar och 1 386 975 kronor insprunget. Moving On – som tidigare har tävlat framgångsrikt för Claes Svensson - är därmed Sveriges vinstrikaste häst hittills i år efter senaste triumfen på Vincennes under lördagen.

– Det är helt otroligt och det fanns inte en tanke på att hon skulle kunna tjäna de pengarna i Frankrike när vi skickade ner henne. I och med segern i går så gick hon precis förbi Chelsea Boko som den svenskfödda häst som tjänat mest i år, säger Claes Svensson.

”Stora pengar att köra om”

– Vi äger 25 procent i hästen och det var ett gemensamt beslut att vi skulle prova hos Fabrice Souloy. Som treåring var hon en fin årgångshäst men som fyraåring krånglade det en del. Vi hade lite tankar först på att prova en annan tränare i Sverige men sedan beslutades det att hon skulle få vara kvar hos oss över Breeders Crown som fyraåring.

– Hon gick ner till Frankrike efter Breeders Crown för femåringar i Sverige som har mycket pengar på sig brukar ha svårt att växa in i klassen och det finns mest bara V75-lopp för dem. Det är lite lättare att komma med i loppen i Frankrike som passar bättre och så finns det stora pengar att köra om. Moving On har tjänat över 200 000 kronor i genomsnitt och det innebär en V75-final i genomsnitt. Det är helt otroligt och inget man kunde drömma om innan, fortsätter Svensson och tillägger.

– Titta på exempelvis Digital Ink som på fyra raka vinster i Gulddivisionen i år har tjänat 700 000 kronor på dessa fyra starter. Moving On har tjänat det dubbla.

Startar på Vincennes

Claes Svensson var själv i Momarken och körde Oasis Bi till seger i Gulddivisionen under lördagen. Han fick höra loppet från Paris på telefon och direkt efteråt ringde Fabrice Souloy upp honom. Nu kan det bli så att Moving On kommer till Olympiatravet och andra storlopp i Norden. Souloy har bland annat uttalat sig att man siktar på Elitloppet. Det kan även bli så att Moving On får möte just Oasis Bi.

– Som det ser ut nu så blir nästa start för Moving On i ett lopp på Vincennes den 4 april. Därefter får vi se om vi får en inbjudan till Olympiatravet. Sedan är det prat om Finlandia-Ajo och Souloy har även pratat om Elitloppet. Att hästen som femåring har utvecklats till en elithäst är väldigt starkt gjort, menar Claes Svensson.

Kommer du att köra henne i något av storloppen i Norden eller i Olympiatravet i så fall?

– Vi har pratat lite olika, bland annat om att jag ska köra och det kan jag mycket väl tänka mig att göra. Men sedan får vi se om det blir jag, Franck Nivard eller någon annan bra svensk kusk.

– Det vore såklart kul om Moving On och Oasis Bi fick mötas framöver. Då får vi se om jag kör eller om jag står vid sidan.

Michael Carlsson/Kanal75

Följ ämnen i artikeln