Hatar att säga det, men travet illa ute

TRAV

Hatar att säga det men travet är illa ute.

När ett par kuskar och några tränare är hela sporten är det kris.

Det krävs att någon sätter stopp för maktkoncentrationen.

Begränsa, vingklipp och bredda.

Hon hade precis klarat att svara anstormningen utifrån in i första kurvan och vi som spikat Stepping for Money andades ut. Det skulle vi inte ha gjort. Sekunden senare rullade hon över i galopp och så var den favoriten rökt, den lördagen förstörd. Trav är ett jäkla skitspel. Jag ska sluta nu, det ska jag.

I stället vann Björn Goop och Wingait Ida en standardvinst från ledningen efter att ha fått bestämma. Ni får ursäkta mig men jag går inte igång. När Björn Goop vinner från ledningen för tusende gången är jag (om sanningen ska fram) oftast uttråkad. Orkar inte vara pekå. Boooring.

Stefan Persson tog en V75-dubbel. Det var kul, Persson är mycket skicklig. Hans Zonguldak har alltid haft guldkapacitet men också visat sig opålitlig – jag vet inte hur många gånger han galopperat i vinst­läge, utan att vi fattat varför. Fast nu har vi koll: Allt handlar nämligen om hästens stora aktion. När han sträcker ut blir det trångt om plats och det är slantsingling om han slår ihop eller inte.

Numera är tekniken finjusterad, det är en fröjd att se och då kommer också framgångarna. Vinsten i V75-2 kändes bombsäker och det är inte utan att jag tänker lite på Nahar, stilen påminner en aning om Elitloppsvinnaren från 2013. Båda brakar fram med låg kadens.

Vi måste sansa oss

Björn Goop vann även V75-3, nu från dödens med Royal Prince som avgjorde i  urstark stil. Grymt bra var han, hästen. Nej, jag tänker inte hylla kusken för jag undrar om inte vem som helst av de 200 bästa i Sverige vunnit? Vi måste sansa oss. Tränare Ulf Stenströmer prisade också Goop men jag tycker att han borde ha berömt hästen och sig själv i stället.

Att göra travet till en sport där kuskarna spelar huvudrollen är inte bra. Hästarna är idrottsmännen, aldrig kuskarna. Det är inte svårare att köra V75-lopp än att ge sig in i rusningstrafiken i Stockholm, det enda som behövs är lite vana. 

Digital Ink tog sjätte raka segern i högsta klassen på V75 och man skulle kunna uppe­hålla sig vid att han inte var som bäst och att det tog emot den sista biten. Jag struntar i det och beundrar i stället en fantastisk travare. Får han bara en liten paus nu kan han troligen ta ett steg till. Då har vi en världsstjärna. Elitloppet är kanske inte aktuellt, där han knäcktes 2014, utan alla de andra stora loppen i sommar. Men först en månads träning alltså.

Wow, vilken travare

Läckra Renda L.B. flög till ledningen i lärlingsloppet och var minst lika kanonfin som gången innan. Det innebar att hon gled undan till lätt seger vinst för Admir Zukanovic. Wow, vilken travare.

När Research galopperade bort sig i första kurvan åkte Folli och Johnny Takter fram i dödens och vann säkert. Insatsen var jättebra. Folli har utan tvekan rätt inställning även om travet blev sämre (bak) den sista biten.

Talk the Talk speedade förbi stallkompisen Super Otto strax före mål. Otto svepte fältet i ett mäktigt ryck i sista sväng men sista 100 var det mer Walk the Walk.