Travmiljonären: ”Jag är spelberoende...”

TRAV

Spelentreprenören Anders Ström i stor intervju: ”Jag har ingen hög IQ”

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
Entreprenören och Unibet-grundaren Anders Ström berättar i en stor intervju om hur han blev storvinnare på trav, hur pengar påverkar honom och travets framtid.

Han blev miljardär på att grunda Unibet.

Grundplåten för att starta bolaget kom från spelvinster på travet.

– Jag är spelberoende, säger Anders Ström i en omfattande intervju i Travrondens vinternummer.

Anders Ström, 44, är grundare och arbetande ordförande i börsnoterade Unibet.

Han är storhästägare i Stall Courant som har haft stjärnhästar som Tamla Celeber, Gigant Neo och Olimede, och uppfödare i Am Bloodstock som bland annat fött upp Archangel Am.

Dessutom driver han ett helägt investmentbolag med fem anställda.

Ström sålde en tung aktiepost i Unibet 2005, och enligt bolagets hemsida äger han än i dag 1 920 000 aktier (vardera värda 350 kronor – alltså totalt över 700 miljoner kronor).

”Pengar är en typ av frihet”

När Unibet börsnoterades värderades det till 600 miljoner kronor, vilket växte till 800 miljoner på några dagar och femdubblades på drygt ett år.

Då ägde Ström 30 procent av företaget.

– Pengar ger en typ av frihet. Jag är jätteglad att jag har möjlighet att satsa på affärsprojekt som jag vill göra, jag kan investera med egna pengar om jag tror på ett projekt och behöver inte ha med någon annan om jag inte vill, säger Ström.

– Kalla det att ha en bra bankrulle, på spelarspråk, om du vill. Att spel och affärer varit lönsamt har gjort att jag har kunnat satsa hårt på travsporten.

Det är Travrondens redaktionschef Ola Lernå som gjort en öppenhjärtig intervju med London-bon Anders Ström till tidningens klassiska vinternummer som kommer ut den 9 december.

Datakunskaper i tidig ålder och ett travintresse via släkten blev grunden till att Ström i dag är ekonomiskt oberoende.

Han blev i unga år bland annat fascinerad av spellegenderna på Solvalla.

Som en av sina främsta egenskaper anger han ett skarpt minne.

– Jag har ingen hög IQ. Jag känner några med hög intelligens och jag är inte en av dem.

Vann stort på Dagens Dubbel

I de senare tonåren spelade Anders Ström på trav som proffs.

Han vann stort på Dagens Dubbel på Solvalla med The Boss som spik.

Tonårige Ström åkte runt på banorna och spelade främst V5, för 2-3000 kronor, alltid med samma upplägg med ett utskrivet system: ett kortlopp, rejält med garderingar med en till fyra A-hästar, noll till fyra B-hästar och noll till en C-häst.

Det fortsatte att gå bra i högt tempo.

– Jag är spelberoende, men jag är inte spelmissbrukare. Jag älskar att spela, kalla mig spelbrukare.

Ström äger i dag 70 tävlingshästar och över 50 fölston.

– Hästsporten är en gigantisk internationell subkultur. Människor från alla åldrar och samhällsklasser sitter bredvid varandra med samma intresse.

ATG är naturligtvis en konkurrent till hans Unibet.

– Jag tänker inte sitta här och säga vad jag tycker att de gör bra eller dåligt. Det finns dock grundläggande saker inom spelet på hästar som behöver utvecklas.

”Svårt hitta bättre chefer”

– Jag har svårt att se hur man skulle kunna hitta så mycket bättre chefer än de som ST (förbundet Svensk Travsport) och ATG har just nu. Jag bor utomlands, mitt intresse för travsporten är internationellt och jag skulle ha svårt att kunna bidra med speciellt mycket i nuläget – när jag uttrycker mina synpunkter gör jag det med utgångspunkten att jag önskar en rik, växande och levande svensk travsport, eftersom jag följt den så intensivt sedan över 30 år tillbaka.

Unibet är för tillfället inte så aggressiva i att erbjuda spel på hästar.

– Vårt mål är att bli partners och bland annat kunna erbjuda V75 på vår sajt till alla våra kunder. Det skulle kunna bredda spelet på hästar, vi har kundgrupper som inte ATG har.

– Jag älskar travsport och Unibet har försökt göra rätt för sig. Vi erbjöd oss att sponsra lopp i flera omgångar, men vi fick inte ens sätta oss och diskutera med den tidigare ledningen av svensk travsport.

”Bygg ut sommartravet”

Ström pratar om att fokusera och prioritera på samma sätt som Premier League-fotbollen har gjort i Storbritannien.

– Champions League slår mot Solvalla på onsdagar, allsvenskan och SHL i ishockey har blivit proffsigare och Premier League drivs synnerligen affärsmässigt. Det är alla sportsliga utmaningar, saker som lockar folk från travet.

Ström skulle vilja släppa mycket på centraliseringen inom travsporten.

– Jag går så långt att jag på sikt skulle vilja ha våra största banor i våra folktätaste områden privatägda. De här banorna blir samtidigt loket som drar allt.

– Del två i det hela är att storbanorna i gengäld måste släppa ännu mer på sommartravet. Då ska vi ut i landet med ordentliga travfestivaler i oaser som Årjäng, Skellefteå, Visby och så vidare.

Tanken är att man under semestrar och ledig tid lockar nya spelare och hästägare.

– Satsa på att bygga ut sommartravet till att också inkludera påsktravet och jultravet. Då tävlar man i meeting av travfestival-karaktär på utvalda travbanor, som inte är storbanor, med höga prispengar.

Läs mer djupgående citat i Travrondens vinternummer.