Bergh fintade upp de andra på läktaren

TRAV

Han har tagit över kungakronan efter Åke Svanstedt och dominerar svensk travsport.

Robert Bergh tog ett äkta hattrick på V75 och snurrade upp konkurrenterna på läktaren.

Fräckisen han bjöd på i gulddivisionen när han tog ledningen med Ed You var ­häftig.

Det har många gånger sagts att Robert Bergh har ett antal rävar bakom öronen. En mycket skicklig hästkarl som ständigt hittar på nya finurliga lösningar och som är en mästare på taktiska snilleblixtar.

Precis som Åke Svanstedt är det inte sällan som han gör oväntade drag i loppen.

I gulddivisionen hade ”alla” tipsexperter räknat ut att Sanity skulle ta ledningen och Ed You skulle få jobba på utsidan. Men Robert Bergh hade annat i kikaren. Han slängde på ett halvstängt huvudlag på Ed You för första gången i hans träning och gasade från start. När Kenneth Haugstad inte fick Sanity att öppna snabbare var Ed You före och kunde sedan överta ledningen i första sväng. Därefter kunde Berghs nye världsstjärna defilera hem en överlägsen seger och behövde knappast duscha efter loppet. När Bergh vinkade till publiken i god före mål var Sanity inte som bäst för dagen och även om han fick ”dödens” ska han normalt kunna bättre.

2 x Bergh i Sundsvall Open Trot

– Ed You är enormt bra nu och jag ville försöka vara med där framme direkt. Har man slagit världseliten i Hugo Åbergs så har man en jäkla form, sa Robert Bergh när jag snackade med honom efter tävlingarna.

Bergh fortsatte:

– Nästa start blir i Sundsvall Open Trot och där ska även Nahar vara med då han har fått ett wild card. Nahar kommer även att starta en gång innan dess, på Solvalla den 20 augusti.

Robert Bergh toppar tränarligan i Sverige i överlägsen stil med 16 miljoner kronor inkört. Det är 5,5 miljoner före tvåan Peter Untersteiner. Bergh leder även V75-ligan med 25 segrar till stallet och är för dagen ­lika dominant som Åke Svanstedt har varit de tidigare åren. Lördagens hattrick i V75 på Dannero kom med tre hästar som alla var överlägsna efter resoluta styrningar. Speed Delicious – som han på förhand tyckte var bästa chansen – vann från spets och Bro Viking dundrade runt allt i spåren trots 80 meters tillägg och var ensam på plan i handikapploppet Guldtäcket.

Öppen för flytt

Senaste året har det skrivits mycket om dina flyttplaner från Bergsåker. Vad är status för dagen?

– Det är oförändrat och fortfarande ­öppet. Jag har varit runt och tittat på flera gårdar utanför Stockholm, Göteborg och Malmö men ingenting är klart. Jag har fått EU-bidrag och byggnadslov för att bygga till ytterligare ett stall hemma med 50 ­boxar och vi får se hur det blir.

●●●

De norska hästarna dominerade Svenskt Kallblodskriterium totalt. Det blev en härlig duell mellan de båda supertalangerna Smedheim Solan och Järvsörappen. Den sistnämnde galopperade bort massor av mark i starten men kom tillbaka enastående till andraplatsen. Vinnande Smedheim Solan var mycket tapper när han vann från positionen utvändigt om ledaren för Kai Johansen.