'Ägarna vill tävla – vi måste åka...'

1 av 2 | Foto: Commander Crowe klar för Åby Stora Pris Souloy: ”Ägarna vill tävla, vi måste åka...”
TRAV

För en vecka sedan kallade han svenska journalister för idioter, bad Micke Nybrink dra åt helvete och sa att han aldrig skulle åka till Sverige och starta en häst igen.

En vecka senare är det klart att franske topptränaren Fabrice Souloy kommer med Commander Crowe till storloppet Åby Stora Pris.

– Ägarna vill tävla, då måste vi åka, säger han till Trav365.

Förra veckans stora trav-snackis i Sverige var diskningen av Un Mec d'Heripre i miljonloppet Hugo Åbergs Memorial. Den franske topphästen var först i mål, men trängde sig ut och blev diskvalificerad.

Något som gjorde kusken Franck Nivard och tränaren Fabrice Souloy rejält uppjagade.

Tränare Souloy stormade iväg från vinnarcirkeln (dit han hunnit gå) vilt gestikulerande och vägrade prata med den svenska pressen efter det som hänt.

När TV12:s utsände Micke Nybrink närmade sig den franske topptränarens stall på Jägersros stallbacke var han nära kokningsgränsen och bad helt sonika Nybrink dra åt helvete. Souloy fortsatte sitt utbrott med att vänligt men bestämt meddela att det var sluttävlat i ”jävla Sverige” med sina hästar.

En linje han höll i även dagen efter då Trav365, som enda svenska media, fick en pratstund med den hetlevrade fransmannen.

”Vill inte åka till Belgien”

Bojkotten skulle dock visa sig bli väldigt kort. Under onsdagen blev det klart att Souloy återvänder till Sverige, eller åtminstone en av hans hästar, redan den 16 augusti.

Commander Crowe är nämligen klar för Åby Stora Pris på Åbytravet utanför Göteborg.

Nu frågar sig hela trav-Sverige varför Fabrice väljer att åka till travlandet han avskyr – igen.

– Ägarna (svenska familjen Wihlborg och uppfödaren Petri Puro) vill tävla, då måste vi åka. Hästen är elva år och har inga lopp i Frankrike längre så vi måste åka för att tävla och jag vill inte åka till Belgien och köra om 2 000 euro, säger Fabrice Souloy till Trav365.

Kommer du till Göteborg, eller ser du loppet framför tv:n i Frankrike?

– Jag vet inte, jag ska titta på det. Det är lopp i Frankrike den dagen också.

Commander Crowe blev femma i Hugo Åbergs Memorial efter ett tungt lopp utvändigt om ledaren, hur mår han?

– Han är okej. Han har simmat i poolen en vecka och tränade i går, han känns ok. Han var väldigt bra i Malmö och gick hela vägen trots ett lopp utan rygg, det var bra gjort.

”Konstiga regler”

Vem kommer att köra hästen i Åby Stora Pris?

– Örjan Kihlström, det blir bra.

Inte Franck Nivard då?

– Nej, han kommer inte till Sverige något mer.

Hur ser framtiden ut för Commander Crowe, han är trots allt elva år?

– Vi får starta nu och se, vi bestämmer mer efter loppet.

Det blev väldigt stökigt kring dig förra veckan på Jägersro, du har varit i öppet bråk med Lutfi Kolgjini på stallbacken och för några år sedan blev det struligt mellan dig och veterinären på Åby. Varför händer det alltid saker kring dig när du kommer hit?

– Jag har inte varit lyckosam i Sverige, det händer alltid något. Men jag vet inte varför det alltid händer saker kring mig. Vi har inte samma regler det är ett problem, i Sverige finns en del konstiga regler. Något vi måste acceptera...

– Jag är ledsen för att det är så, ingen i Frankrike förstår domslutet förra tisdagen, till exempel.