”Helt overkligt, som i en film”

Foto: Mitt i eldhavet Rommeproffset Bengt-Erik Olsson tvingades fly från gården med sina hästar.
TRAV

Travtränaren Bengt-Erik Olsson är mitt i branddramat.

Under kvällen och natten tvingades han flytta sina hästar.

– Det är helt overkligt, det är som i en film, säger Bengt-Erik.

Foto: Bengt-Erik Olsson.

Den otäcka branden i Västmanland fortsätter och eldhavet rasar utom kontroll. Massor av människor har blivit evakuerade – och på sina håll råder kaos och människor vet inte var de ska ta vägen. Många drabbade har hästar och andra djur, och en av de är Rommeproffset Bengt-Erik Olsson som under måndagskvällen evakuerade hela stallet – och flyttade samtliga hästar till en kollega.– Under eftermiddagen i går började vi bli oroliga, för elden var då väldigt nära och under kvällen tog vi beslut om att flytta hästarna. Jag ringde Göran Lång, och han var en stor hjälp och nu står hästarna på hans gård. Vi körde skytteltrafik, och det var inte alls roligt, säger Olsson.

”Det var hemskt”

Hästarna är för tillfället i säkerhet, men just nu har Olsson ingen aning om vad som händer och sker.

– Det har varit väldigt bristfällig information, men branden är bara cirka fyra kilometer från min gård och det går fort om det börjar blåsa. Det är helt overkligt, och vi kände oss tvungna att dra. Det värsta var att vi inte kunde få med alla hästar samtidigt, och det var jobbigt att lämna några hästar hemma då man visste vad som kunde ske.

Han fortsätter:

– Vi åkte tillbaka till gården vid 12 i natt, och då gick massa rykten om att det brann i närheten av oss så innan vi kom hem visste vi inte om huset stod kvar eller inte, det var hemskt. Det är som i en film, och i går var det sirener åt alla håll men nu är det lite lugnare. Det är dock en jätteyta som brinner, och vänder vinden vet man aldrig vad som händer.

”Hoppas det reder ut sig”

Göran Lång, som för tillfället har hand om Olssons hästar, håller till utanför Avesta och vill det sig illa kan man bli tvungna att evakuera där också.

– Det kan bli så att vi måste flytta hästarna igen, det är en hemsk eld och man vet aldrig vad som kan hända. Det ska bli sämre framåt dagen, och jag hoppas verkligen det här reder ut sig. Våra grannar har också hästar, men jag tror alla har tagit bort sina hästar härifrån och det gick skytteltrafik här i natt, säger Bengt-Erik Olsson till Trav365.