Sportbladets V75-tips

TRAV

Årets sista V75-omgång på Solvalla blev en höjdare. Örjan Kihlströms uppvisning och Frillan Filiokus dito sammanfattade på något sätt året mycket väl, dessa två är i mångt och mycket de två- respektive fyrbenta aktiva som utmärkt sig mest under V75-året.

Nytt år, nya ligor. Vilka kommer att utmärka sig under 2011? Björn Goop är alltid vår favorit när ett nytt år börjar men han är mest inriktad på att ”ha roligt och må bra” numera – en mycket sund inställning till livet – vilket öppnar för de andra. Örjan Kihlström och ­Erik Adielsson tänker vi främst på men det ska bli spännande att se om Åke Svanstedt, bara med hjälp av sina egna hästar, kan utmana.

Det är i Karlstad, staden där ”allt” i idrottsväg händer just nu som V75-året tar sin början. Vi tror att Sveriges bäste kusk kan koppla ett tidigt grepp även om årets V75-liga, Örjan Kihlström har bra chanser med City Hall och Never Again

V75-1

Loppet

Vi tycker att City Hall har något av en straffspark.

Tipsettan

City Hall ut­strålar klass som få ­andra men det är ett tag sedan han ­visade toppform. Senast var han ändå fullt godkänd som tvåa; att han inte kunde utmana ledande/vinnande Victory­ Hill var honom förlåtet. Nu har han en perfekt uppgift med spetsläge. Även om han inte har toppform sticker vi ut hakan och ­säger: om han inte vinner det här är det ­ingen idé att han startar förrän har han formen på topp. För lättare motstånd kommer han aldrig att möta i den här klassen.

Motbuden

Unix Brodde är vår vinnare ifall City Hall skulle bomma front eller tempot bli uppdrivet.

Skrällbudet

Är kapable Red Chili Leaf på gång?

Spetsbudet

Vårt tips baseras på att City Hall frontar.

! Statistik­vinnaren

Discovery Håleryd.

V75-2

Loppet

Två streck för oss, fem stycken lika med hel­gardering?

Tipsettan

Napelonico Grass var jättefin vid segern, i enkelt gäng. Vad den segern är värd i V75-konkurrens vet vi inte riktigt, men känslan är: en hel del.

Motbuden

Operett Ribb borde duga bra.

Skrällbudet

Nashville Cat gör det bra varje gång.

Spetsbudet

Klar fördel Operett Ribb.

! Statistik­vinnaren

Mellby Trader.

V75-3

Loppet

Som så ofta i guld avgörs väldigt mycket av hur loppet blir kört. Vi har lite svårt att räkna ut scenariot men räknar med att någon av de tre innersta spåren sitter i ledningen, och då är det fördel denne/denna.

Tipsettan

Global Investment avslutade starkt när han var nära Jaded i söndags. Täta starter är alltid ett fråge­tecken men Global­ Investment har tidi­gare visat att han klarar det bra. Den som tror att han tar ledningen spikar. Vi som är aningen undrande inför detta, om han tar ledningen alltså, finner det lugnast att gardera.

Motbuden

Snabba Swept To Victory har i sin nya regi­ gått bra både bakifrån men även i ledningen och man kan fundera över om hon laddas för denna position även nu. Oavsett upplägg måste hon tas på största allvar. Marshland varnar vi för varje gång men han måste få till det snart. I söndags var han inte speciellt bra, även om dödens knappast är hans likör i den typen av gäng. Rygg ledaren nu, eller kan han rentav svara ledningen? S.J.’s Photocopy och Colombian­ Necktie ska inte glömmas bort.

Skrällbudet

Rutger Raket avslutar vasst med en ryggresa.

Spetsbudet

Marshland är snabb ut men knappast svara ledningen om alla utvändiga laddas. Swept To Victory är snabb ut men brukar vilja köras på väntan. Är det så enkelt som att Global Investment snor åt sig ledningen och stannar där?

! Statistik­vinnaren

Global Investment i ett lopp där det är jämnt i statistiken mellan flera stycken.

V75-4

Loppet

Bra lopp över lång distans går alltid hem.

Tipsettan

Trots galopperna på slutet tvivlar vi ­inte sekund på Com ­Valles kunnande, och med tanke på att Kari Lähdekorpi fortsätter att starta hästen måste han ju bedöma honom helt fräsch. Utifrån ­detta är Com Valle helt klart värd tipset i detta lopp. Motståndet är dock så pass hårt att vi inte bedömer honom vara något gångbart singelstreck – inte ens om vi hade varit säkra på hans status för dagen.

Motbuden

Jaguar C.D. övertygar. Framförallt hans ­styrka, som få i klassen kan matcha. Oleander är en fin häst som vi anar bra utveckling i. Goober ser också bra ut, höll fint senast.

Skrällbudet

Stigaxelsixten är en av flera lovande hästar.

Spetsbudet

Lurigt, står mellan nummer 1 och nummer 7?

! Statistik­vinnaren

Made a Legend.

V75-5

Loppet

Det är lustigt, hur mycket vi än tippar kallblodslopp blir vi aldrig bekanta med dem. Vi har bättre idéer i andra lopp och väljer därför att gardera rejält.

Tipsettan

Torpa Glad var fullt bra i V75 på Färje­stad i höstas, då mot aningen hårdare motstånd. Efter det har han varit segerrik i Norge.

Motbuden

Rino Dox har toppform. Mjölner Flaks står bättre till.

Skrällbudet

Penning.

Spetsbudet

Vålsvarten snabbast från tillägg?

! Statistik­vinnaren

Bongsbofax.

V75-6

Loppet

Voltstart gör spetsstriden öppnare och därmed loppet mer svårlöst.

Tipsettan

Med bilstart hade­ vi varit säkra på att K.K.Logistic hade­ hållit ledningen. Nu är vi inte lika ­säkra, även om vi tror att han har bra spets­chans. Från ledningen är det toppchans.

Motbuden

Kasper Scott mötte ihåligt gäng senast men han såg verkligen fin ut. Chilly Willy är en häst med skyhög kapacitet för klassen. Tyvärr är han skör. Har han tagit senaste­ loppet på rätt sätt kan han runda allt. Igloo Skift tål grovjobb om det krävs men har även blivit snabbare.

Skrällbudet

Remiluss är en fin häst som nog blir bortglömd.

Spetsbudet

K.K.Logistic öppnar bra men det gör också Fakir Filiokus. Om den senare tar hand om ledningen kan Kasper Scott snabbt vara framme för att få överta.

! Statistik­vinnaren

Kasper Scott.

V75-7

Loppet

Never Again har siktet inställt på långt större uppgifter än detta.

Tipsettan

Vi blev överraskade när vi såg Never­ Again i startlistan till detta lopp, hade nog trott att han skulle gå till vinterträning inför stora uppgifter nästa år. Så fin som han var senast bör han dock kunna vinna detta utan att behöva gå i botten. Vi tvivlade inte en sekund på att han är en bra spik.

Motbuden

Junior Vang räknas på fin form, och framför allt att han kommer från framgångsrike Flemming Jensen. Highlight Brizard kan fronta men är minst lika bra bakifrån.

Skrällbudet

Q.Forty Five ska inte glömmas trots spåret.

Spetsbudet

Milton Zet frontar och släpper till Q.Forty Five? Eller så kan Highlight Brizard ta ledningen.

! Statistik­vinnaren

Never Again uppvisar de klart bästa siffrorna.

Per Nicklasson