– Måste åkte ut med segerförhoppningar

Publicerad 2015-10-14

Claes Svensson

Hallå där...

...Claes Svensson, som kan få en lika fin lördag på Örebrotravet som den han hade på Åby den gångna helgen. Det blev en seger och ett andrapris under SM-dagen. Nöjd med hästarnas insatser?

– Det måste jag naturligtvis vara. Det var snudd på full pott och det var kul att se hästarna leverera. Ågårds Mats svarade för en jätteprestation i sitt lopp och Countrygirl Ås spurtade väldigt bra i Lärlings-SM.

Ditt stall har segerprocent på 20, vilket är högre än vad det har legat på senaste åren. Är det något du har haft som specifikt mål?

– Det kan jag väl inte direkt påstå, men det har gått bättre sedan vi flyttade till den nya gården i Lekeryd. Vi lämnade Mantorp under september månad i fjol och sedan dess har vi legat stadigt på 20 procent. Nu är det givetvis så att vi försöker hålla den standarden.

33 hästar finns på träningslistan för dagen. En hel del unghästar. Hur tycker du det går med den satsningen?

– Jag måste väl erkänna att det under alla år egentligen gått bättre med de äldre tävlingshästarna. Det är väldigt tufft för unghästarna om de ska hävda sig nu för tiden och därför har det blivit så att mina hästar visar framfötterna när de är fyra-fem år istället. Det är på gott och ont, men jag trivs med hur hästarna tävlar.

En som kommit igång först som fyraåring är King Sir Kir som startar i V75-7. Vad är det här för typ av häst?

– Han är väldigt ståtlig och allround. Han tar åt sig bra av träningen och blir allt starkare. Tanken är att han ska få en rejäl vinter med styrketräning och känslan jag har är att det blir riktigt, riktigt bra till femåringssäsongen.

Han kommer till start med två raka segrar. Barfota runt om har han gått i de starterna. Hur tycker du hästen har fungerat?

– Han har varit fin och vunnit på enkelt sätt, men samtidigt tycker jag att han har känts något mer osäker utan skor. Det kommer lite speciella steg och det är givetvis inte bra. Därför har jag inte bestämt mig för hur det blir på lördag. Kapaciteten kanske blir något bättre barfota, men han har visat sig väldigt konkurrenskraftig med skor också.

Spår elva har ni, vad kan du ha för förhoppningar?

– Jag vet att jag har en bra häst för klass II. Det vill till att inte Mellby Diamant och Ulf Ohlsson får bestämma i ledningen, men det ser ut att vara ett fint lopp så jag hoppas det löser sig med farthållningen. Jag måste åka ut med segerförhoppningar med King Sir Kir, absolut. Däremot gäller det att det klaffar en aning, avslutar Svensson.

Dennis Engelbo, Kanal 75