Stjärnkusken

Kee: ”Det här har förändrat mitt liv”

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

Musikern Kee Marcello, 55, vann ”Stjärnkusken”

Musikern Kee Marcello, 55, vann TV4:s ”Stjärnkusken”.

Nu berättar hårdrockaren om den resa han gjort under inspelningsperioden.

– Det här har förändrat mitt liv, säger han till Trav365.

TV4:s nya fredagsunderhållning den här sommaren var ”Stjärnkusken”.

På bästa sändningstid skulle åtta kändisar lära sig hantera och köra travhäst.

Programidén togs emot med blandade känslor och de flesta var negativa.

”Stjärnkusken” har dock varit en succé. Tittarsiffrorna har varit långt över prognoserna och landets travskolor har blivit överfyllda av människor som blivit inspirerade av ”Stjärnkuskarna”.

När finalen sändes på TV4 under fredagen stod musikern Kee Marcello som vinnare.

För Trav365 berättar nu Kee om den resa han gjort i ”Stjärnkusken”, hur medverkan i programmet förändrat hans liv, och att han nu drömmer om att bli en ”riktig kusk”.

Världsturnéerna lockar inte lika mycket

Mellan åren 1983 och 1986 var Marcello gitarrist i Easy Action, och mellan åren 1986 och 1992 var han gitarrist i Europé. Sedan 1995 är Marcello soloartist och turnerar världen runt med sitt Kee Marcello band. Medverkan i ”Stjärnkusken” har förändrat Marcellos syn på livet.

– Jag lever ett ganska hektiskt liv, turnerar, driver bolag, och jag lever med mycket stress. Men när du är med en häst finns det inte en minut framåt, det är nu som gäller, och det har varit fantastiskt nyttigt för mig. Ur hälsoperspektiv också, jag känner hur mitt blodtryck har sjunkit, berättar Marcello för Trav365 och fortsätter.

– Det här har förändrat hela mitt liv. Någonstans känns det inte lika lockande att åka på långa turnéer längre, jag vill ha tid över att köra trav.

”Jag är genuint lycklig”

Trav365 träffar Kee Marcello på plats i Halmstad, där finalen av ”Stjärnkusken” spelades in. Vi får en exklusiv intervju med ”Stjärnkusk”-vinnaren, kort efter den rafflande finalen där han i en tuff duell mot dansaren Cecilia Ehrling till slut stod som segrare.

– Det är så jävla stort alltså, det känns helt fantastiskt. När jag började den här resan visste man inte riktigt vad man gav sig in på, ju mer jag gjort det här så ju mer har jag känt att det passar mig. Man har inga hobbys om man lever som mig, man lever ju i sin hobby. Det här har varit helt fantastiskt. Det känns att det gått bättre och bättre för mig, och på slutet har jag känt hur jävla viktigt det varit för mig. Att få vinna finalen, det kan inte bli bättre, och jag är genuint lycklig.

Vad hade du för känsla inför finalen?

– Jag hade sett en bild framför mig att jag och min häst Orantes skulle gå i mål först, man ska ju måla upp positiva bilder. Sedan har jag tryckt mitt huvud mot Orantes huvud, så han skulle få den bilden också. Vi har fått en otrolig kontakt genom den här perioden, jag och Orantes.

”Det har varit jobbigt”

Kee Marcello visade tidigt i programmet talang för att köra och hantera travhäst, vilket gjort att han fått lite av ett favorittryck på sig.

– Jag fick det ganska tidigt, och jag tycker det har varit jobbigt. Det har varit en tyngd på mina axlar och jag vill hellre vara underdog. Men det föll sig naturligt att jag blev favorit, det föll sig naturligt för mig med hästarna. Jag gillar att göra ”skitgöra” också som att mocka skit, kratsa hovar och så vidare. Jag sa tidigt på den här resan att den som vinner Stjärnkusken är den som kommer närmast sin häst, och jag fick rätt.

Du pratar mycket om relation och känsla till din häst. Kan du utveckla?

– Det är en speciell relation. Hästar är väldigt speciella djur. Jag är djurälskare i största allmänhet, men vilken känsla det varit att komma så nära de här djuren. Jag känner mig otroligt och ganska otippat hemma i den här miljön.

Innan musikern gick med i ”Stjärnkusken” var relationen till hästar lika med noll.

– Ja, den var ju det. Jag hade ridit två gånger, första gången var för 25 år sedan och då ramlade jag av och föll på huvudet. Andra gången höll jag mig visserligen kvar, men det här har varit något helt annat. Jag har aldrig varit rädd för hästar, kan visserligen bero på att jag inte är rädd för något, och jag tycker de verkligen är fascinerande djur. Nu känner jag nästan att jag har speciell kontakt med alla hästar.

Större än ett miljonalbum

Du är nu vinnare i ”Stjärnkusken”, vad händer nu?

– Det här är bara början, det här var toppen på ett isberg. Nu ska jag ta körlicens, kursen börjar i september, och det är första steget. Sedan ska jag köra alla lopp jag får köra och gå vidare, och mitt mål är att bli travkusk. Jag har verkligen blivit hästbiten. Det här är otroligt mäktigt, och det är svårt att förklara.

Varför vann du?

– Jag kände ganska tidigt att det var skillnad på mig och de andra deltagarna, de har inte tyckt det varit så kul att kratsa hovar och den biten, men jag har tyckt det varit skitroligt. Du gör hästarna en tjänst, du duschar dem, gör de fina inför tävling och så vidare, och sedan köra det här ”racet”. Den här relationen man får till hästarna, det är så häftigt, säger Marcello och avslutar.

– Första gången jag sålde ett miljonalbum i USA, den här segern i ”Stjärnkusken” är större alltså.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stjärnkusken

Kee Marcello