Trav

Tränarens varning: Tror på sin skräll

TRAV

Lassis: ”De är jämnbördiga”

Rättvikstränaren Gunnar Lassis.
Rättvikstränaren Gunnar Lassis.

Gunnar Lassis tippar emot kollektivet på V75.

Han tillmäter skrällen Sahara Sun lika god segerchans som favoritspelade stallkamraten Qatrine Gel.

– De är jämbördiga, säger Rättviktränaren.

Sahara Sun och Qatrine Gel möttes i V75 för två veckor sedan. Den sistnämnda tog då en övertygande seger från positionen utvändigt om ledaren och med den segern på näthinnan gör spelarna henne till klar favorit när hon nu går ut i V75 på nytt. Inget konstigt med det. Hästen är bra och kan vinna igen. Men för att vinna mycket pengar gäller det att gå emot kollektivet och det gör Gunnar Lassis uppfattning intressant.

– Jag skulle helt klart spela på Sahara Sun också, säger han om femtehandaren som senast galopperade bort sig i starten.

– Hon slog på en knäkappa så rejält att den snodde runt ett halvt varv och hamnade på utsidan av knät istället, och då var det inte så jäkla lätt att hålla sig i trav.

För att minimera risken för galopp kommer Sahara Sun få lättare skor på hovarna den här gången. Formen är det inget fel på enligt Lassis.

–Hästarna gick snabbjobb i måndags och jag körde Sahara Sun. När jag kom in i stallet sa jag att jag körde nog den som vinner på lördag. Det kanske var lite kaxigt och Elisabeth (Gunnars sambo Elisabeth Axelsson reds anm) höll inte med om det. Hon tyckte att hon hade kört den bästa hästen. Men de är jämbördiga kan man säga.

Orosmolnet

Precis som förra gången hästarna var ute i V75 är det ett försök i diamantstoet med så kallad spårtrappa som gäller. Det innebär att desto mer pengar en häst har tjänat ju sämre startspår får den. I och med det fick Sahara Sun spår fem och Qatrine Gel, med dubbelt så mycket pengar på vinstkontot, spår 15 i tredje ledet bakom startbilen.

– Sahara Sun lär väl få ett vettigt läge hur än det blir från spår fem. Det lilla orosmolnet är om hon håller sig i trav eller slår ihop på något vis. Travar hon bör hon sluta långt fram.

– Qatrine Gel är mer stabil i travet men för henne kan det häxa med positionerna. Men hon kommer säkert att göra ett bra lopp.

”Växt till sig och mognat”

Bra lopp är precis vad Qatrine Gel har gjort varje gång sedan hon kom tillbaka i Gunnar Lassis vård förra året. Då hade hon bara startat sporadiskt och inte vunnit lopp sedan 2014. Hos sin uppfödare Lassis har fem tävlingsframträdanden resulterat i två segrar och tre andraplatser.

– Hon har växt till sig och mognat de här åren som hon har varit borta. Sedan har hon tränat på som alla andra och tagit åt sig träningen väldigt bra.

Trots sin ålder verkar det sjuåriga stoet vara under kraftig utveckling.

– Hon har totalt sett varit på travbanan fem gånger sedan maj förra året så hon borde gå framåt de gånger hon är dit.

Gunnar Lassis åker till Bollnäs med två duktiga ston. Det kan vara klokt att ta med båda på V75-kupongen.

Ola Johansson/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav