Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Så här bra är alla Elitloppsekipagen

Publicerad 2017-05-25

Sportbladet sätter plus på alla 16 hästar Superfakta om stjärnorna

Det är dags. 16 hästar ska göra upp i Elitloppet.

Men hur bra är de?

Här är Sportbladets superguide – med plusbetyg på samtliga stjärnor.

Sammanställning:

Per Nicklasson & Casper Hedberg

Elitloppet 2017.

Två Elitloppsförsök, fyra främsta i varje till final.

Distans: 1 609 meter auto (en engelsk mil).

Bana: Solvalla, Stockholm.

Tider: Söndag den 28 maj, försök 1 klockan 15.22, försök 2 klockan 15.49, final klockan 17.38.

Förstapris: Tre miljoner kronor.

Försök 1, 1 609 meter auto, kl: 15.22

1) Spring Erom

Hingst, tolv år

Kusk: Christoffer Eriksson

Tränare: Dan Widegren

Hemmabana: Halmstad

Insprungna pengar: 7,6 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 98 starter (31 segrar, 14 andraplatser, nio tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Första starten

Största merit: Pengamässigt Frances Bulwarks lopp 2012, 500 000 kronor i förstapris

Speed ➕➕➕➕

Spring Erom är ingen Jet Ribb (för er som minns honom), därmed inte sagt att han är osnabb. Vi har sett Spring Erom växla ner motståndet efter smygresa. Dock kanske på lite lägre nivå än Elitloppsmotstånd.

Styrka ➕➕➕➕➕

I begreppet ”styrka” måste man också lägga in löpskalle. För styrka är inte mycket värd om man inte har förmågan att tåla lite blodsmak, och den förmågan tycks Spring Erom ha i övermått. En sann kämpe!

Form ➕➕➕➕➕

Formen kan knappast vara bättre. Tränaren misstänker att Spring Erom kanske inte var som allra bäst i Olympiatravet näst senast men i övrigt, inklusive senast, har Spring Erom varit i toppform hur länge som helst.

Rutin ➕➕➕➕➕

Från internationella storlopp har Spring Erom inte den där riktiga rutinen, vilket beror på att han under karriären stoppats upp av skador. Men rutin finns‚ Spring Erom är lika gammal som Bold Eagle och Propulsion tillsammans.

Kusk ➕➕➕

Christoffer Eriksson är kanske den ledande kusken i det yngre gardet och framgångarna avlöser numera varandra. Ändå är det väl en bit kvar innan man för gott kan kalla honom en toppkusk?

2) D.D.'s Hitman

Hingst, sex år

Kusk: Ulf Ohlsson

Tränare: Petri Puro

Hemmabana: Halmstad

Insprungna pengar: 2,7 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 37 starter (tio segrar, fyra andraplatser, fyra tredjeplatser)

Tidigare Elitlopp: Första starten

Största merit: Seger i Finlandia Ajo 2017

Speed ➕➕➕

D.D’s Hitman har på skandinavisk mark främst gjort sig känd för sin förmåga att besegra motståndet på styrka. Senast, i Finlandia Ajo, fick vi dock se en rykande spurt och hingstens speedförmåga är vassare än vad vi fått uppleva.

Styrka ➕➕➕➕

Tränaren Petri Puros hästar besitter alltid god styrka och D.D’s Hitman är inget undantag. Sedan flytten från USA har han, med stor framgång, tävlat mestadels över medeldistans och ”Hitman” tål offensiva upplägg.

Form ➕➕➕➕➕

Trots besvikelse hos kretsen kring hästen över utebliven inbjudan till Olympiatravet har uppladdningen blivit helt perfekt. Intrycket D.D.’s Hitman gav i Finlandia Ajo, med mycket krafter kvar, vittnar om att toppformen infunnit sig.

Rutin ➕➕

D.D’s Hitman tävlade redan som treåring mot världsstjärnor som Nuncio och Father Patrick utan att göra bort sig. Men i storloppssammanhang för äldre hästar är han grön. En start (Finlandia Ajo) resulterade i en seger.

Kusk ➕➕➕➕

Ulf Ohlsson är regerande kuskchampion i Sverige, så ingen svensk vinner mer lopp än Ohlsson. D.D.’s Hitman har han kört en gång tidigare och det blev succé direkt vid vinst i Finaldia Ajo.

3) Delicious U.S.

Sto, åtta år

Kusk: Örjan Kihlström

Tränare: Daniel Redén

Hemmabana: Solvalla

Insprungna pengar: 6,5 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 53 starter (28 segrar, nio andraplatser, sju tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Trea 2014.

Största merit: Innehavare av två världsrekord

Speed ➕➕➕➕➕

Delicious U.S. är världsrekordhållare på kort distans på 1000-metersbana. Hon är alltså världens snabbaste häst så det är hon som utgör mallen då man ska bedöma om en häst är speedig eller ej. Förmodligen är ingen snabbare än Delicious U.S..

Styrka ➕➕➕➕

Hon är 150 centimeter över manken (även om den officiella siffran är 152 centimeter) och rör sig lika gracilt som den vigaste balettdansösen. Med den kroppen behövs inte stor styrka för att orka bära sig. Delicious U.S. har mer än vad som krävs.

Form ➕➕➕➕

Tränaren Daniel Redén vårdar Delicious U.S. ömt och skulle aldrig starta henne om formen inte var på topp. Superstoet har 13 raka segrar och inte förlorat sedan juli 2015. Hon får ”bara” fyra plus då hon inte fått några tuffare prov i år.

Rutin ➕➕➕➕➕

Åtta år gammal och 50 starter. Delicious U.S. är försiktigt tagen, men den som kan hennes historik vet också att hon drabbats av allvarliga sjukdomar längs vägen. De gånger hon mött gräddan av eliten har hon gjort det med den äran.

Kusk ➕➕➕➕➕

Örjan Kihlström är kusken som lyckas med kombon att vinna hur många storlopp som helst samtidigt som han kör med tanke på hästens bästa. I Kihlströms händer får hästen alltid smidigaste vägen till mål.

4) Tjacko Zaz

Valack, fem år

Kusk: John Campbell

Tränare: Timo Nurmos

Hemmabana: Solvalla

Insprungna pengar: 970 000 kronor

Tävlingsresultat: 31 starter (nio segrar, sex andraplatser, tre tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Första starten

Största merit: Seger i bronsdivsisionsfinal, december 2016

Speed ➕➕➕

I speed bakar vi in bland annat startsnabbhet och på den punkten står sig Tjacko Zaz väldigt väl även i Elitloppssammanhang. Men när det kommer till renodlad speed i slutet av ett lopp som detta … Vi får se hur snabb han är.

Styrka ➕➕➕

Nu när det har lossnat på allvar för Tjacko Zaz har han gjort några riktigt svettiga prestationer. I den låga klass han egentligen befinner sig är han en femma på styrkeskalan. Frågan är om det är utifrån det han ska bedömas här? Nja, säger vi.

Form ➕➕➕➕➕

Tjacko Zaz gick till vintervila i slutet på året med en femma på formskalan – och han återvände det här året med minst lika bra form. Det var ju den grymma årsdebuten som renderade i en Elitloppsplats för Tjacko Zaz.

Rutin ➕

Vi har ingen statistik på hur många hästar som tjänat under miljonen kronor som varit med i Eltiloppet sedan en miljon kronor slutade vara mycket pengar, men det kan inte vara många hästar. Tjacko Zaz är något av ett unikum.

Kusk ➕➕➕➕

Här är det nog många som vill se en femma, bara på den legendstatus John D Campbell har som kusk. Men hur svårt är det att köra lopp i USA? Loppen är ju knappast ett sammelsurium av tekniska finesser over there, även om det var det mer förr, när Campbell var ung.

5) Bold Eagle

Hingst, sex år

Kusk: Franck Nivard

Tränare: Sébastien Guarato

Hemmabana: Frankrike

Insprungna pengar: 31,2 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 39 starter (34 segrar, två andraplatser, noll tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Första starten

Största merit: Vunnit Prix d'Amerique två år i rad – 2016, 2017

Speed ➕➕➕➕➕

Det är väldigt lätt att sätta plus på en häst som mycket väl kan vara den bästa i modern tid – han börjar i alla fall närma sig Varenne, den i våra ögon bäste – och allt annat än fem plus på alla punkter vore fel.

Styrka ➕➕➕➕➕

Man skulle ju kunna tänka sig att utöka plusskalan för Bold Eagles skull. Av alla goda egenskaper han har kanske styrkan är hans bästa? Bold Eagle har i alla fall en förmåga att se helt oberörd ut oavsett löpningsförlopp.

Form ➕➕➕➕➕

När visade Bold Eagle sämre form senast? Det är klart att han inte är på topp hela tiden, men det är väldigt svårt att avslöja eftersom hans lägstanivå är fruktansvärt hög. Elitloppet har varit vårens stora mål länge.

Rutin ➕➕➕➕➕

Bold Eagle var dominant som unghäst och han är det som äldre. Han har vunnit alla stora lopp han deltagit i. Med två raka Prix d'Amerique-segrar, världens hårdaste travlopp, kan rutinen inte vara större och bättre.

Kusk ➕➕➕

En kusks egenskaper bedöms bäst när denne sitter bakom en sämre häst. Franck Nivard har en otroligt tacksam uppgift bakom Bold Eagle som skulle vinna sina flesta lopp också med du, och du, och du, och även du i sulkyn.

6) Cruzado Dela Noche

Hingst, fem år

Kusk: Björn Goop

Tränare: Stefan Melander

Hemmabana: Solvalla

Insprungna pengar: 4,9 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 40 starter (tolv segrar, fem andraplatser, sju tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Första starten

Största merit: Seger i Grosser Preis von Deutchland i Hamburg 2016

Speed ➕➕➕

I världseliten är alla hästar snabba. Cruzado Dela Noche har fina rekord på både kort- som medeldistans och kan förflytta sig snabbt. Näst senast avslutade han sista 600 meterna i 08,5-tempo och lämnade konkurrenterna med 30-40 meter, då är man speedig.

Styrka ➕➕➕➕

Cruzado Dela Noche är stenhård både i sin fysiska som psykiska styrka. Kanske är hans inställning och okänslighet för tuffa resor hans främsta vapen. Senast i Copenhagen Cup läxade han upp delar av eliten från dödspositionen.

Form ➕➕➕➕➕

Cruzado Dela Noche kommer till Elitloppet med två raka ettor i raden och bakom siffrorna döljer sig mycket starka prestationer. Frågan är inte om hingsten är i form, snarare om formtoppen kommit lite för tidigt. Men vi tror den står precis i zenit.

Rutin ➕➕➕

Cruzado Dela Noche löpte i fjol mestadels i årgångslopp för fyraåringar. I år tar han steget fullt ut för att möta den äldre eliten. Att motståndarna nu är äldre verkar inte bekomma Cruzado Dela Noche, han har inlett året på bästa vis.

Kusk ➕➕➕➕➕

Björn Goop är 40 år gammal och vunnit Elitloppet två gånger förut. Han har vunnit en massa andra storlopp i världen också och är kanske den bästa på att få hästarna att springa snabbt. Han saknar inga kvaliteter.

7) Takethem

Hingst, sju år

Kusk: Steen Juul

Tränare: Steen Juul

Hemmabana: Danmark

Insprungna pengar: 2,4 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 39 starter (16 segrar, 15 andraplatser, två tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Första starten

Största merit: Seger i Danskt Travderby 2013

Speed ➕➕➕

Takethem avslutade i 1.07-tempo sista 700 meterna senast i Copenhagen Cup, så nog kan han flytta snabbt på sina ben. Men Takthem är mer typen som kan hålla en hög hastighet en längre tid än vad han är snabb på kortspeed.

Styrka ➕➕➕➕

Takethem är segstark och har en vinnarskalle som få andra. När han under Elitloppshelgen i fjol vann silverdivisionsfinalen så gjorde han det från dödspositionen, trots att tempot varit mycket högt.

Form ➕➕➕➕

Med två lopp i kroppen borde formen verkligen ha infunnit sig. I årsdebuten blev han upphunnen precis på linjen av en viss Delicious U.S. och då fick han gå tom. Senast hamnade han snett på det, nu är han formmässigt redo för stordåd.

Rutin ➕➕

Den danska hingsten är färsk i eliten och har inte gjort mer än 39 starter i sin karriär. På dessa 39 starterna har han endast missat prispallen vid sex tillfällen, det är ju nästan Nuncioklass på de siffrorna.

Kusk ➕➕➕

Steen Juul är nestor inom dansk travsport och har massor av rutin och storloppssegrar i meritlistan. Han är 67 år gammal och lär knappast bli bortkollrad taktikmässigt av sin yngre kollegor.

8) Resolve

Hingst, sex år

Kusk: Åke Svanstedt

Tränare: Åke Svanstedt

Hemmabana: USA

Insprungna pengar: 20,8 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 53 starter (15 segrar, 15 andraplatser, åtta tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Tvåa i Elitloppet 2016

Största merit: Seger i International Trot (VM-loppet) på Yonkers 2016 på världsrekordstid

Speed ➕➕➕➕

Det räcker med att titta på fjolårets Elitloppsfinal för att se hur fort Resolve i toppform kan springa. Han avslutade sista 400 meterna i 1.07,5-tempo (ute i tredjespår!) och närmade sig Nuncio in mot mål.

Styrka ➕➕➕➕➕

För att kunna göra ett liknande speedryck som beskrivs här ovan så krävs också exceptionell styrka. Resolve är mer stark än vad han är tvärspeedig och har dessutom en fin löpskalle.

Form ➕➕➕➕

Känslan är densamma i år som den var i fjol. Resolve har ”bara” sprungit mot eliten i USA och den har intrycksmässigt inte imponerat. Men förra året kunde man inte klaga på formen och Svanstedt säger att Resolve är ytterligare bättre i år.

Rutin ➕➕➕➕

Hingsten är sex år gammal och förhoppningsvis någon säsong kvar på tävlingsbanan. Europeiska storlopp har han ännu få innanför västen, men han har bevisat att han passar i Norden med våra förutsättningar.

Kusk ➕➕➕➕➕

Åke Svanstedt har körhänder som få andra. Han kanske inte är den störste av taktiker, men han får hästarna att ta ge allt. Ingen kör hans egentränade hästar bättre än Åke själv. Det har vi sett många bevis på.

Försök 2, 1 09 meter auto, kl: 15.49

1) Up and Quick

Hingst, nio år

Kusk: Franck Nivard

Tränare: Franck Leblanc

Hemmabana: Frankrike

Insprungna pengar: 19,4 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 58 starter (14 segrar, 13 andraplatser, fyra tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Första starten

Största merit: Seger i Prix d'Amerique 2015

Speed ➕➕➕

Up and Qiuck är snabb men behöver ett tag på sig för att få upp farten. Om han ska ge sig in i en ren speeduppgörelse med de här hästarna går han förlorande ur striden en majoritet av gångerna.

Styrka ➕➕➕➕

Nu börjar vi prata Up and Quicks främsta förtjänst. När han är i form är han hårdare än de flesta. Distansen är kanske för kort för att han styrka ska hinna fälla avgörande på samma sätt som hemma i Frankrike.

Form ➕➕➕➕➕

Kul att Up and Quick kommit tillbaka i full form, det såg ju länge ut som om karriären skulle ända med en allvarlig skada. Han genrepade inför detta med att vinna Frankrikes största sprinterlopp – Criterium de Vitesse.

Rutin ➕➕➕➕➕

Nio år gammal har han hunnit bli Up and Quick. När det gäller rutin är det inte många som slår honom på fingrarna, är väl bara Timoko som startat i fler stora lopp än vad Up and Quick gjort av de 16 i Elitloppet?

Kusk ➕➕➕

Franck Nivard kan inte sägas vara ordinarie kusk bakom Up and Quick men han körde honom till seger senast då ekipaget tog hand om ledningen. Han är en av de ledande kuskarna i världens största travland, Frankrike.

2) Twister Bi

Hingst, fem år

Kusk: Christoffer Eriksson

Tränare: Jerry Riordan

Hemmabana: Halmstad

Insprungna pengar: 2,9 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 43 starter (18 segrar, sex andraplatser, två tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Första starten

Största merit: Seger i Prix de la Mayenne, februari 2017

Speed ➕➕➕

Twister Bi är ingen häst som brukar köras på lång väntan. Men han har en teknik och förmåga att kunna växla tempo snabbt som skvallrar om att han nog skulle kunna vara rätt så effektiv på en kortspeed.

Styrka ➕➕➕➕

Twister Bi är tuff. I låg klass hemma i Sverige har han inte haft några problem att vinna den tunga vägen. På samma sätt gjorde han när han vann i Frankrike i februari i år, och då imponerade han!

Form ➕➕➕➕➕

Man kunde nästan se paniken i Christoffer Erikssons ögon när han i lördags insåg att han skulle bli sittande på innerspår med Twister Bi: ”Vi har ju så formstark häst och vill vara med i Elitloppet!” Nu fick de det trots förlusten i lördags.

Rutin ➕➕➕

Det pendlade mellan en tvåa och en trea men i och med att Twister Bi var med i Finlandia Ajo i början på månaden svängde pendeln över till en trea, det är sådana lopp en häst behöver för att skaffa sig rutin och hårdhet.

Kusk ➕➕➕

Betyget kvarstår men det man kan tillägga om Christoffer Eriksson som inte blev sagt under kommentaren på Spring Erom, är att vi gillar att Eriksson har blivit mycket bättre på att värdera sina möjligheter – när vara offensiv, när vara defensiv.

3) Propulsion

Hingst, sex år

Kusk: Johan Untersteiner

Tränare: Daniel Redén

Hemmabana: Solvalla

Insprungna pengar: 7,3 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 42 starter (20 segrar, sex andraplatser, fyra tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Fyra 2016

Största merit: Seger i Hugo Åbergs Memorial 2016

Speed ➕➕➕➕➕

När Propulsion tog hem Åbergs 2016 hade nog ledande Mosaique Face redan räknat in segern. Men när Propulsion sent omsider fick luckan exploderade han förbi på några steg till en till slut säker seger.

Styrka ➕➕➕➕➕

Innan segern i Åbergs trodde nog de flesta att styrkan var Propulsions främsta vapen. Det finns ingen anledning att revidera det, bara att inse att det finns många vapen i Propulsions arsenal.

Form ➕➕➕➕

Propulsion var sämre i Finlandia Ajo och seg i jobb efter det men tränaren är inte, har inte varit orolig. Det är inte vi heller, om Propulsion var nedsatt i Finland var det inte mer än att han bör ha hämtat sig.

Rutin ➕➕➕➕➕

Propulsion är inte den mest rutinerade hästen i storloppscirkusen, men den rutin han hunnit med att skaffa sig räcker gott och väl. Senast året har han varit med i storlopp från korta Elitloppet till långa Prix d'Amerique.

Kusk ➕➕➕

Johan Untersteiner har en enorm rutin för att vara så ung. Taktiskt har vi inte mycket att anföra mot honom, där är han bättre än de flesta. Däremot är rutinen från Elitloppet, andra storlopp och stjärnhästar inte så stor.

4) Nuncio

Hingst, sex år

Kusk: Örjan Kihlström

Tränare: Stefan Melander

Hemmabana: Solvalla

Insprungna pengar: 27,9 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 56 starter (39 segrar, 13 andraplatser, tre tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Seger 2016 och trea 2015

Största merit: Seger i Elitloppet 2016

Speed ➕➕➕➕➕

En häst som Nuncio – ett unikum, en på miljonen – har naturligtvis alla egenskaper som krävs. Han kan springa vansinnigt fort ett helt lopp och han kan speeda i stort sett från start till mål.

Styrka ➕➕➕➕➕

I sin Elitloppsdebut 2015 sprang han i tredjespår hela finalheatet, och var ändå med och krigade om segern. Det var ett enormt styrkebevis. Med en bra prestation i årets Elitloppet är väl siktet inställt på Prix d’Amerique 2018?

Form ➕➕

Få saker just nu är så omdiskuterade som Nuncios form. Men enligt 200 av varandra beroende twitterexpert-källor så är Nuncios form iskall. Enligt ”Tarzan” har Nuncio aldrig sett bättre ut (på Instagrambilderna alltså).

Rutin ➕➕➕➕➕

Nuncio har hela sin karriär tampats mot de bästa hästarna på den högsta nivån. Och han har gjort det med ett fantastiskt facit. Fortfarande gäller det faktum att Nuncio aldrig varit utanför prispallen i felfritt lopp på 59 starter.

Kusk ➕➕➕➕➕

Örjan Kihlström är enligt många världens bästa kusk och vi är beredda att hålla med. Hans CV med storloppssegrar är oförskämt långt och fylls, grovt räknat, på med några pinnar i veckan. Örjan har vunnit Elitloppet tre gånger tidigare.

5) In Vain Sund

Hingst, fem år

Kusk: Erik Adielsson

Tränare: Daniel Redén

Hemmabana: Solvalla

Insprungna pengar: 3,2 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 34 starter (åtta segrar, sju andraplatser, sex tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Första starten

Största merit: Seger i Prix de Croix på Vincennes 2017 (fråndömdes segern i Copenhagen Cup i år)

Speed ➕➕➕

In Vain Sund har provat på kort distans blott två gånger tidigare i karriären. Det var i försök och final av Kungapokalen och direkt sprang han en 1.09-tid. Han är ingen blixt från start men har alltid en fin spurt till slut.

Styrka ➕➕➕➕

In Vain Sund har fin statistik över lång distans då han vunnit tre av sex lopp. I vintras vann han lopp på Vincennes efter en tuff långspurt, det klarar bara en riktigt stark häst av.

Form ➕➕➕➕

Han blev diskvalificerad senast för galopp över mållinjen i Copenhagen Cup där han var före flera Elitloppsdeltagare i mål. Diskvalifikationen var i hårdaste laget, men In Vain Sund visade i alla fall på toppform.

Rutin ➕➕➕

Hela sin karriär har In Vain Sund tävlat mot kulltoppen. I världseliten är han färsk, men i de fåtal lopp han gjort mot de högst doterade hästarna har han verkligen inte gjort bort sig. In Vain Sund gör i år Elitloppsdebut.

Kusk ➕➕➕➕➕

Erik Adielsson tillhör det absoluta toppskiktet av travkuskar i världen. Han förvaltar varje chans på bästa sätt och är säker både från start och i finishkörning. Lägg därtill att han är en stor taktiker och vi har en komplett kusk.

6) Timoko

Hingst, tio år

Kusk: Björn Goop

Tränare: Richard Westerink

Hemmabana: Frankrike

Insprungna pengar: 44,1 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 96 starter (33 segrar, 14 andraplatser, tolv tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Seger 2014, trea 2013 och 2016, oplacerad i finalen 2015

Största merit: Seger i Elitloppet 2014

Speed ➕➕➕➕

Timoko kan öppna blixtsnabbt när kusken väljer att ladda och han har också nästan alltid en speed att lägga in till slut. Han brukar få sina lopp i främre träffen och behöver sällan lägga en långspurt.

Styrka ➕➕➕➕

Timoko går över all distanser och har presterat fint även över lång distans, men hans bästa distans är sprinterdistansen och kanske har styrkan avtagit en gnutta med åren. Alla hästar i denna klassen är starka.

Form ➕➕➕

Tränaren Richard Westerink hyllar konstant sin stjärna och säger att han känns smältfin i träningen. Hästen ser också välmående ut men han brände som storfavorit i Lotterian i Neapel senast.

Rutin ➕➕➕➕➕

Skulle betygskalan tillåta högre betyg så skulle Timoko få det. Han är fältets mest meriterade häst och har tävlat ända sedan två års ålder. Det ger en hårdhet som få andra kan stoltsera med.

Kusk ➕➕➕➕➕

Björn Goop har valt att satsa på kvalitet snarare än kvantitet när det gäller uppsittningar. Han kör färre lopp men fler större lopp runt om på kontinenten. Han blir bara bättre och bättre år efter år trots att han redan är bäst.

7) Dante Boko

Hingst, sju år

Kusk: Adrian Kolgjini

Tränare: Lutfi Kolgjini

Hemmabana: Jägersro

Insprungna pengar: 5,6 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 65 starter (19 segrar, fyra andraplatser, fyra tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Första starten

Största merit: Seger i Sweden Cup 2016

Speed ➕➕➕

En häst som har 1.09,2 som rekord är naturligtvis oerhört snabb i benen. Men Dante Boko är starkare än vad han är snabb och inte direkt tvärspeedig. Bra starka hästar på den här nivån brukar dock klara sprinterdistansen ypperligt väl.

Styrka ➕➕➕➕➕

Dante Boko har tävlat framgångsrikt i Frankrike och där är distanserna nästan uteslutande av de längre varianterna. Förra året vann Dante Boko Summer Meeting-finalen på Åby. Ett lopp över 3100-meter som lockade Nordens bästa stayers.

Form ➕➕➕➕

Det ser ut som om tränaren Lutfi Kolgjini satt sin Elitloppskandidat anno 2017 i perfekt skick inför karriärens största prövning hittills. Senast vann han ”med halva upploppet” och intrycket var lysande.

Rutin ➕➕➕➕

Dante Boko har tävlat i tuff konkurrens både på hemmaplan och i Frankrike även om han inte varit ute i de allra största loppen. I Sweden Cup 2016 visade han att han galant klarar av två heat samma dag.

Kusk ➕➕➕

Adrian Kolgjini är en av svensk travsports största påläggskalv. Han verkar ha ärvt det mesta av sin far Lutfis känsla för hästar. Som kusk har evolutionen förfinat Kolgjinis arvsanlag. Han är redan en bättre kusk än sin far.

8) Elian Web

Valack, fem år

Kusk: Janne Soronen

Tränare: Katja Melkko

Hemmabana: Finland

Insprungna pengar: 3,5 miljoner kronor

Tävlingsresultat: 30 starter (19 segrar, fyra andraplatser, två tredjeplatser)

Tidigare Elitloppet: Första starten

Största merit: Seger i finska travderbyt

Speed ➕➕➕➕

Elian Web katapultstartade i sin senaste start i Finlandia Ajo och snodde utan problem åt sig ledningen från spår åtta mot erkänt startsnabba hästar. Han kan med andra ord flytta på sig väldigt snabbt.

Styrka ➕➕➕

Elian Web har vunnit det finska derbyt efter ledning från start till mål och han var tvåa i kriteriet. Båda dessa loppen går över lång distans. Från unghäststjärnan i Finland till Elitloppet är steget dock stort.

Form ➕➕➕➕

Senast fick Elian Web en riktig urblåsning och med det loppet och de två andra årsstarterna i kroppen borde Elian Webs form vara mycket fin. Om orken tryter kan den stora skaran finska fans gjuta mod.

Rutin ➕➕

Elian Web har bara startat i ett lopp av internationell storloppskaliber och det var i senaste starten då han höll duktigt i Finlandia Ajo efter en toköppning. Han är mer en exotisk krydda än en potentiell Elitloppsvinnare.

Kusk ➕➕

Janne Soronen har kört Elian Web i samtliga starter förutom valackens senaste lopp och det går inte att klaga på duons resultat. Han kör runt 200-lopp om året och saknar den rutin och hårdhet konkurrenterna har.

Casper Hedberg och Per Nicklasson