”Här får ni speltips – till franska loppen”

Vi har en fin travhelg framför oss.

Jackpott på V75 på Solänget, söndags-V75 på Bjerke i Oslo med tidernas norska derby och stortävlingar på Vincennes i Paris.

Här får ni några speltips till de franska loppen att krydda lördagseftermiddagen med.

Sportbladets travkrönikör Mattias Karlsson.
Sportbladets travkrönikör Mattias Karlsson.

Svenska kuskprofiler som Björn Goop, Örjan Kihlström, Johan Untersteiner och Adrian Kolgjini kör på den franska nationalarenan den här septemberlördagen.

ATG anordnar spel på de nio loppen med spelformer som V4, vinnare och tvilling.

Huvudloppet är Masters-finalen, travets Champions League-final, över 2700 meter med två miljoner kronor i förstapris.

Masters marknadsfördes tidigt som den sista duellen mellan Bold Eagle och Timoko, men den sistnämnde legendaren har sedan dess på hedervärt och välförtjänt sätt avslutat karriären.

Nu bygger fransmännen upp det som tvekampen mellan superstjärnan Bold Eagle och Aubrion du Gers som är världens bästa valack.

Bold Eagle och Aubrion du Gers har bara mötts en gång tidigare, i juli förra året då den förstnämnde vann och den sistnämnde hade en katastrofal dag – sedan dess har Aubrion du Gers vunnit elva av 13 lopp.

De svensktränade hästarna som utmanar är: Spitcam Jubb, D.D.'s Hitman, Carabinieri, Volstead, Cruzado Dela Noche, Twister Bi, Dante Boko, Ringostarr Treb och On Track Piraten.

Jag tror att det är större chans att besegra Bold Eagle nu än i Prix d'Amerique den sista söndagen i januari – Twister Bi är den med största potential och mest hårdhet, men eftersom det är stora frågetecken för hur han klarar det franska voltsystemet kan jag inte annat än ranka den franske örnen först.

Spitcam Jubb borde gilla distansen men är ute på djupt vatten, D.D.'s Hitman har inte imponerat sedan segern i Finlandia Ajo på Vermo i Helsingfors i maj och Oasis Bi har inte vunnit ett enda lopp i år.

Volstead, Cruzado Dela Noche, Dante Boko och Ringostarr Treb är ute på dem för lite lång distans.

Carabineri och On Track Piraten räcker inte riktigt till mot det här motståndet.

Imponerande i alla fall att fyra av de 14 hästarna kommer från Halmstad: D.D.'s Hitman, Carabinieri, Twister Bi och Ringostarr Treb.

Min rankning blir helfransk i Masters (lopp 4, klockan 15.15): 1) 14 Bold Eagle (Franck Nivard) – världens bästa travhäst har vunnit lopp den här tiden de två senaste åren, 2) 11 Aubrion du Gers (Jean Michel Bazire) – han har kapacitet att utmana om han har sin absolut bästa dag, 3) 10 Valo Jenilat (Eric Raffin) – han har visat form en längre tid och var tvåa bakom Aubrion du Gers senast.

I övrigt tycker jag att det finns några några spännande svenska skrällar på Vincennes.

I Prix du Mont Saint Michel (lopp 6, klockan 16.25) kan Björn Goops åttaåriga sto Monas Invercote utmana om segern, hon har varit tvåa i sina två senaste lopp på banan över distansen 2850 meter.

Min rankning: 1) 11 Uza Josselyn (Jean Michel Bazire), 2) 5 Monas Invercote (Björn Goop), 3) 3 Baxter du Klau (Eric Raffin).

I fem- och sexåringsloppet Prix de Montier En Der (lopp 7, klockan 17.00) är det varning för både Jörgen Westholms Still Loving You (Örjan Kihlström kör) och Conrad Lugauers Breidabliks Nubbe – den förstnämnda är en finsk hårding som ska tävla utan framskor och den sistnämnda har trivts alldeles utmärkt i Frankrike, men fjolårets danska derbyvinnare Axel som ska tävla barfota för första gången rankas allra högst i sin franska debut.

Min rakning: 1) 11 Axel (Franck Nivard), 2) 18 Ble du Gers (Eric Raffin), 3) 8 Breidabliks Nubbe (Conrad Lugauer).

I treåringsloppet Prix Emile Wendling (lopp 8, klockan 17.30) är Jerry Riordans Vamp Kronos (Björn Goop kör) bortglömd i de tidiga franska tipsen – visst är det debut i Frankrike och över den långa distansen 2700 meter, men Ready Cash-dottern ska komma i väldigt fint skick och kommer att överraska fransmännen.

Min ranking: 1) 4 Vamp Kronos (Björn Goop), 2) 6 Eden Basque (Eric Raffin), 3) 1 Classic Connection (Franck Nivard).

Bonne chance!

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!