”Kan vandra rakt genom klasserna”

TRAV

Carlsson: ”Spikar i första – sköter sig bara Upstream sitter den som en smäck”

1 av 2

Han är väldigt kapabel men strulade ofta till det för sig i fjol.

Årsdebuten var riktigt bra och i dag

vinner Upstream inledningen av Grand Slam 75.

Dagens omgång avgörs på Solvalla och vi hamrar in spiken direkt. Upstream är en häst som tränaren Svante Båth talar sig mycket varm om. Jag pratade med Båth i veckan och det hörs på honom att det här är något extra. Han hävdar att hästen har kapacitet för att vandra rakt igenom klasserna och årsdebuten lovar mycket mera. Upstream skötte sig bra där, till skillnad mot i fjol då han gjorde bort sig alltför ofta. I årets första start spurtade fyraåringen rejält i 1.11-fart sista 700 metrarna in i mål som tvåa och det var kraftig mersmak över den insatsen.

Han lär säkert gå framåt med loppet i kroppen och felfri är det ingen som kan rubba honom här.  Vi litar på att Upstream sköter sig och då sitter spiken som en smäck i den första avdelningen.

Ska ha gått framåt med loppet

Jag var även nära att spika Milord i den tredje avdelningen. Tog ett snack med tränaren Troels Andersen häromdagen och han sa att hästen har mognat mycket under vintern mentalt och även vuxit i sin stora kropp. Milord vann ett billigt lopp i årsdebuten som kanske inte sa så mycket, men enligt tränare Andersen ska han ha gått kraftigt framåt med loppet i kroppen och kommer att springa bra mycket snabbare nu.

Det lät faktiskt som ett klartecken och kommer Milord till ledningen kan det vara slut i rutan. Han körs också av en duktig kusk i Wiktor Kylin-Blom.

Jag väljer dock att även plocka med Jaques Noir som tränar bra och felfri är med och slåss om segern i ett sådant här lopp. Samt Joker Tooma som står bra till.

Låser på två även i andra

Ett tvåhästars lås blir det även i den andra avdelningen. Raffinos är storfavorit i skrivande stund och hon gör bra lopp nästan varje gång. Stoet spurtade starkt som tvåa senast bakom vinnande King City. Hon får dock sällskap på systemet med Jeepster som är startsnabb och alltid biter ifrån sig bra från ledningen. Även Jeepster är härdad i tuffa gäng och har gjort det bra i V75. Var ju exempelvis strålande för tre starter sedan som tvåa och senast kom hon aldrig in i matchen från spår tolv. Leder länge och kanske hela vägen.

Inte startat på snart ett år

I montéloppet, GS75-4, har favoriten Yoggi Composite inte startat på snart ett år. Känns given att gardera.

Twin’s Vici Lime och Provence Gel är givna men sedan är jag spänd på vad Wildintention Ås kan uträtta när han nu återigen provas under sadel. Han har mött bra hästar på slutet och gjort det godkänt. Är lite streckad i nuläget.

Och så varning för Utac som är mycket bättre än raden men hopplöst osäker. Kan blåsa till samtliga om han sköter sig när han nu gör montédebut.

Living Soul är min vinnare i den femte avdelningen. Hästen har rusat undan i en stor ledning i de två senaste starterna, men hållit tappert som tvåa båda gångerna.

Nu får han anfalla bakifrån och hushåller hästen bättre med krafterna är det bra chans att första årssegern kommer.

Är något alldeles extra

Dust Collector är favorit i den sjätte avdelningen och hästen avslutade riktigt bra senast i V75. Loppet höll bra klass och vann gjorde National Prince som har imponerat så stort och som är något extra.

Dust Collector sprang med full fart över mållinjen och nu är motståndet enklare, även om Carmine Am är en bra häst som övertygade stort i årsdebuten vid seger.

Gravity Falls var duktig vid spetssegern senast och så ska man tänka på att Greyhound Boko har toppform, höll starkt från dödens senast och har ett perfekt läge här.

■ ■ ■

I Grand Slam 75-avslutningen kan Four-teenosix leda runt om. Stoet är pilsnabb bakom bilen och lär blixtra till ledningen. Senast blev det galopp i rygg på ledaren i V75 halvvarvet kvar.

Sköter hon sig den här gången kan det vara spets och slut över kort distans.

Grand Slam 75 från Solvalla sänds i TV12 15.30. Spelstopp: 15.50.

✓ Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 4 Upstream (8–6)

GS75-2: 2–4 (6–5)

GS75-3: 5–10–2 (3–11)

GS75-4: 1–2–5–6–4 (7–3)

GS75-5: 10–1 (4–6)

GS75-6: 5–7–2–11 (10–1)

GS75-7: 2–6–4–9 (10–3)

960 rader/960 kronor

Michael Carlsson