Kunde inte trava – är nu jättefavorit på V75

Uppdaterad 2011-06-26 | Publicerad 2011-06-23

Peter Arnqvist (till höger) är imponerad av sitt fyraåriga sto Gobal Midnight. Senast var hästen överlägsen på en topptid på Åbytravet. Nu startar hon som favorit på V75.

För sju månader sedan kunde inte hästen trava och amatören var på väg att ge upp.

Nu radar superlöftet Global Midnight segrar – och startar som jättefavorit på V75.

– Det är helt fantastiskt vad Svanstedt gjort med henne, jag tror hon vinner på söndag, säger ägaren Peter Arnqvist.

Amatörtränaren Peter Arnqvist köpte Ganymede-dottern Global Midnight som fölunge tillsammans med sin far och var tränare till hästen under flera år. Hästen visade tidigt prov på fina resurser då hon snabbt kom ner i tider och Arnqvist hade stora ambitioner med hästen.

Men i maj 2010 hände något med hästen och helt plötsligt kunde stoet inte trava. Arnqvist försökte och försökte men hästen vägrade trava. Efter ett halvår utan ett travsteg var tränaren på väg att ge upp med hästen då Åke Svanstedt kom in i bilden. Peter Arnqvist och Åke Svanstedt är goda vänner och Svanstedt erbjöd sig att träna hästen och se om han kunde få henne att trava. Och det lyckades – minst sagt.

”Helt fantastiskt”

Svanstedt har förvandlat fyraåringen till en segermaskin på bara sju månader och nu pratar hela trav-Sverige om superlöftet. Global Midnight har gjort tre starter och är obesegrad. I den senaste starten dundrade stoet runt på 1.12,5 över 1 640 meter med bilstart. En supertid för ett fyraårigt sto och på söndag startar hästen som jättefavorit i V75-5 på Kalmartravet.

– Jag vet inte vad Åke gjort med hästen men det är helt fantastiskt. Hon hade grundkapacitet innan, det visste jag. Men att hon skulle vara så här bra trodde jag inte och efter segern senast var jag chockad. Att hon kunde springa så fort redan nu trodde jag verkligen inte och det är sjukt imponerande. Efter loppet sa Åke till mig att det var krafter kvar och han satt med pisken under armen och körde ingenting, det är så man tror att man drömmer, säger Peter Arnqvist.

Vad säger du om Svanstedts förvandling?

– Det är fantastiskt men allt han rör vid blir bra. Eftersom hästen inte fungerade hos mig så är det mycket bra gjort av Åke att han fixat till henne. Jag vet fortfarande inte vad som störde henne när jag hade henne, men något var det för jag fick henne inte att trava. Det var helt omöjligt men Åke har gjort allt rätt.

”En ärlig häst”

Global Midnight startar i V75-5 på söndag som är ett lärlingslopp. Oscar Nilsson får chansen att köra löftet som startar från spår fyra i voltstart. Ett svårt spår för många hästar – men ägaren tror inte det ska vara några problem.

– Hon borde trava för hon har alltid varit travsäker och det är en ärlig häst som inte vill galoppera. Jag tror hon kommer iväg och borde då ha bra chans. Det är bra hästar emot och hon är orutinerad men hon ska vara med där framme och normalt sett är det en riktigt bra chans. Jag har inte suttit bakom hästen sedan i december, så Åke vet nog bättre. Men visst ska hon ha bra segerchans, säger Peter Arnqvist till Trav365.