Tränaren om segern på V64: Det är stort

TRAV

Talangen vann lekte hem Breeders' Crown-loppet på Solvalla

Foto: Seger Tuomas Korvenojas maffige Nostromo lyste av klass när han tågade runt sina konkurrenter i Breeders' Crown-loppet för tvååringar.

Snygg, klok och överlägsen.

Finske tvååringen Nostromo gav ett glimrande intryck när han lekte med motståndet i onsdagens Breeders' Crown-lopp på Solvalla.

– Det fanns mycket, mycket krafter kvar, mös en glad och stolt Tuomas Korvenoja efter uppvisningen.

Att hissa en häst till stjärnorna som tvååring brukar vara vanskligt.

Många är de tidiga kulltoppar som stannat i utvecklingen under andra eller tredje säsongen på tävlingsbanan.

Men att Nostromo inte skulle vara en blivande topptravare är svårt att tänka sig efter att ha sett hästen debutera på svensk mark och ta sin tredje raka seger.

En bökig inledning med inte mindre än fyra galopperande konkurrenter runt omkring gjorde att ekipaget tappade fart och hamnade som fyra i andraspår. Trots avståndet till täten verkade Nostromo snarast vara ute på ett träningsjobb när han med spelande öron klev runt fältet till synes ansträngningslöst.

– Han är otroligt klok och fin. Det blev strul i första sväng, men han skötte sig perfekt. Jag visste redan i sista kurvan att det skulle gå då jag hade mycket att köra med. Så fort han hade passerat de andra så tog han det lugnt och förstod att han inte behövde göra mer. Det fanns mycket, mycket krafter kvar. Jag rörde honom aldrig och hade öronpropparna kvar, förklarade Korvenoja som härjade vilt i de svenska unghästloppen kring millennieskiftet med hästar som Monkey Ride och Inspiration Ride som klarast lysande stjärnor.

Nu verkar den sympatiske finländaren gå en ny storhetstid till mötes.

Tidigare i år bollade treårige Brad de Veluwe med sina svenska kullkamrater och för ett par veckor sedan glänste tvååriga stoet Creme Brulee på Solvalla.

Det som tjusade extra med Nostromo var hästens utstrålning.

– Redan som ettåring var han riktigt stor. Jag tänkte att han kanske blir för stor, men han har inte växt så mycket på höjden utan bara fått mer muskler. Det är en riktigt fin individ, fortsatte Korvenoja som onekligen såg ut att njuta av segern värd 175 000 kronor.

– Att vinna här på Solvalla är det bästa man kan göra. Jag är alltid lika glad över att vara här, speciellt när man vinner, det är stort.

Kihlström bäst på långt och kort

Mer hemtam i Solvallas vinnarcirkel är naturligtvis regerande champion Örjan Kihlström som lotsade Stefan Melander-tränade hästar främst i kvällens båda "extremlopp".

Ultrasprinten över 1 140 meter blev precis den fartfest som man kunde hoppas.

Detta tack vare att i sammanhanget underkvalificerade Brasse Kebell eldade undan i energisk stil i ledningen. På upploppet tog betydligt mer meriterade Year In Review och Oracle över tillställningen där den senare hade bästa krafterna och nådde mållinjen på 1.09,6.

– Vi hade tur som kom ner från början och att det blev så bra tempo på loppet, kommenterade Kihlström som verkar klart road av denna typ av rusning.

– Det är kul med lite omväxling, man skulle kunna köra sådana här lopp på andra banor än Solvalla.

Fyra Kilometer är namnet på den årliga uppgörelsen över en minst lika ovanlig distans. Björnstarke segerstaplaren Saston hade spelarnas förtroende och motsvarade det problemlöst sedan Kihlström kört till ledningen halvvägs in i loppet.

– En riktigt skön häst. Han är onormalt avslappnad, men ändå helt med på noterna. Det är en sådan häst som alla längtar efter att få köra, berättade Kihlström som fullbordade ett V64-hattrick genom att avrunda omgången bakom än minst lika imponerande vinnare; Stefan Hultmans treåriga sto Pay Attention.

Trots att hon blev hetsig utvändigt ledaren och satte upp farten på varvet till tuffa 1.14,1 kom ingen i farlig närhet över upploppet.

Övriga två V64-vinnare hade åtminstone fyra saker gemensamt. Spår sex, tidig ledning, Björn Goop och Timo Nurmos. Hästarna det handlar om är Herbie Sisu och Vector du Ling.

Med så segervana herrar i rampljuset var det inte så konstigt att utdelningen stannade på drygt 2 000 kronor och uteblev för fyrorna.

Det innebär jackpot till kommande onsdag och minst tio miljoner kronor i sexrättspotten.

Robin Johansson /Kanal 75