”Han är lite av travets Garbo”

Foto: Svanstedt på plats 20 ...över mest omskrivna idrottspersonligheter i Sverige. Travtränaren nämns cirka 17 per dag i mediala sammanhang.
TRAV

Zlatan Ibrahimovic, Robin Söderling – och Åke Svanstedt.

På listan över svenska idrottspersonligheter som nämns oftast i media hamnar travtränaren på plats 20.

– Han är ju lite av en bad boy som har enorma framgångar, säger krönikören och experten Micke Nybrink när han får höra om listan.

Han dominerar trav-Sverige totalt för dagen och sätter nya rekord i parti och minut. Det råder ingen tvekan om att stjärntränaren Åke Svanstedt är den största inom svensk travsport just nu. Svanstedt leder V75-ligan (travets elitserie) överlägset, både som kusk och tränare och har hittills i år kört in över 35,2 miljoner kronor till stallet.

Nämns 17 per dag

Men hur stor är Åke Svanstedt för den stora massan?

Svaret: Stor.

I en undersökning som TT har gjort ligger travtränaren på plats 20 av idrottspersonligheter i Sverige som nämns oftast i media. Svanstedt ligger tätt efter bland andra Kim Källström, Peter Forsberg och Henrik Sedin. Tränaren har på ett år nämnts över 6 000 gånger i mediala sammanhang. Cirka 17 gånger per dag...

–  Åke Svanstedt är inte bara en ruskigt skicklig travtränare, utan även en lite trubbig men samtidigt känslig person som helt och hållet kör sitt eget race. Han säger alltid vad han tycker och är samtidigt rolig utan att han själv är medveten om det. Charmen ligger i att han inte alls förstår hur han uppfattas, han är ett naturbarn som bara bryr sig om sina hästar, samtidigt som han vill vinna alla lopp han deltar i, säger experten och krönikören Micke Nybrink.

Han fortsätter:

– Travsporten skulle må bra av flera av hans sort, har är ju lite av en bad boy som har enorma framgångar. Han är heller inte kompis med någon och tar inga fångar i loppen. För mig är Svanstedt en av de största någonsin i svensk travsport.

”En spännande kille”

Varför är intresset så stort för Åke Svanstedt?

– Att han bojkottar stora delar av media har på något sätt gjort honom ännu större. Jag får för mig det i alla fall. Han är lite av travets Greta Garbo. Nu tycker jag i och för sig att det är synd eftersom travsporten skulle må ännu bättre om han var med i snacket. Han har så mycket att säga och berätta, killen är rolig och underhållande, och att stora delar av travfansen går miste om det är synd. Åke är en spännande kille som skulle öka intresset för travet ännu mer om han kastade sig in i debatten.

Listan toppas av Zlatan Ibrahimovic som, från den 1 oktober förra året till 30 september i år, nämndes 32 845 gånger i media. Cirka 90 gånger per dag. Tvåa på listan ligger tennisspelaren Robin Söderling, men han är inte ens hälften så omskriven som Milan-spelaren.

Trav365 har sökt Åke Svanstedt för en kommentar.