Profilen: Bergh gjorde inget fel

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-24

Robert Bergh och Lennart Forsgren.

Robert Berghs stalldubbel i lördags blev den stora snackisen förra veckan.

Många läsare är upprörda – men nu får kusken stöd av TV4-experten Lennart Forsgren.

– Kollar man i reglementet så har Bergh inte gjort något fel, sen förstår jag att det spekuleras och det är bra, säger Forsgren.

Bergsåkersprofilen Robert Bergh hade en lyckad lördag då hans hästar sprang in över 400 000 kronor och vann fyra lopp. I V75-6 tog Bergh en stalldubbel då han själv blev tvåa med Slevin Kelevra från ledningen medan kompisen Ulf Eriksson vann med högoddsaren Staro Dow Jones från rygg på ledaren.

Efter loppet blev det vilda spekulationer om Robert Berghs taktik i sista sväng. Bergh körde då undan och gav stallkamraten chansen att vinna loppet. Ulf Eriksson tackade för luckan och kunde enkelt spurta förbi Berghs häst och vinna loppet till 25 gånger pengarna.

”Inte gjort något fel”

Händelsen har blivit en snackis i trav-Sverige och de flesta läsare tror att Bergh stallkörde, vilket inte är lagligt. Nu får Bergh dock stöd av TV4-profilen och kollegan Lennart Forsgren.

– Reglementet säger ingenting hur han får köra i det fallet, kollar man reglementet så har han inte gjort något fel. Det finns en måldomarnämnd som sitter och kollar och är det uppenbart så agerar de. Men det här är naturligtvis ingenting de kan säga om, den i dödens stannade ju rätt så rejält. Vad hade hänt om Bergh tagit upp? Hade han gjort likadant om det var en annan häst i rygg? Det kan man spekulera länge i, men han gjorde inget fel. Jag kan ha full förståelse för de som tycker att han gjorde fel, sen kan man vrida på det. Om han tagit upp och förlorat hade det också blivit snack, säger Lennart Forsgren.

Förstår du att det blir spekulationer?

– Spekulationer blir det alltid när en tränare har flera hästar med i ett lopp, så kommer det alltid att bli. Men man kan inte begära av stora stall att de bara så få ha med en häst i ett lopp, det håller inte. Om Kari Lähdekorpi kvalar in flera hästar till en final, vilken av hästarna ska då få starta? På ett sätt tycker jag det är bra att det spekuleras, folk är engagerade och det tycker jag är bra. Folk har ögonen på kuskarna. Det ingår i spelet att man får ta kritik, får beröm och att man blir synad som kusk. Men det ingår även i spelet att tänka lite grann som spelare, säger Lennart Forsgren.