”Det ser bra ut för mina V75-hästar”

Stig H Johansson.
TRAV

Stig H Johansson tränar tre hårt betrodda hästar på V75.

Här är stjärntränarens syn på deras uppgifter i jackpotomgången.

– Det ser bra ut för alla tre. De har känts fina i jobben under veckan och måste ha möjligheter, säger Stig H till Trav365.

Solvallatränaren har öppnat det nya året bra. Hästarna har hittills vunnit 15 lopp, sprungit in 1,3 miljoner kronor och har en segerprocent på 20 procent. Inför lördagens jackpotomgång i Mantorp, där en ensam vinnare kan ta hem 52 miljoner kronor på V75, har han det väl förspänt. Stig H tränar två storfavoriter i Staro Dixieland (kanonfin vid seger näst senast) och Steel Pepper (imponerade stort vid överlägsen seger i comebacken). Dessutom tränar han Essien som är en av favoriterna i stoloppet. Här berättar Stig H för Trav365 om aktuell dagsstatus för hästarna.

– Staro Dixieland (V75-1) galopperade i sista sväng senast när han tydligen slog i vagnen. Varför han gjorde det vet jag inte. Han brukar inte göra så och det var lite överraskande. Nu hade han ändå ingen chans att vinna loppet i det läget som jag kunde bedöma. Hästen har känts fin efteråt, precis lika fin som han gjorde innan då han vann näst senast. Jag tror och hoppas att formen håller i sig.

Hur snabb ut är han efter bilen?

– Han hade innerspår en gång och höll då ledningen, men har inte testats riktigt hårt ifrån start tidigare. Han kan öppna bra men det är inte läge att trycka av honom i någon överljudsfart, det tror jag inte.

Vad tror du om chansen?

– Jag är inte så insatt i motståndet och har svårt att uttala mig om det. Men fungerar han så hoppas jag att han ska kunna räknas tidigt.

Läget med Naughty Nanny i samma lopp?

– Naughty Nanny (V75-1) gick jättebra senast och vann lätt på en fin tid. Hon har haft fin form en längre period och av jobben att döma håller den nog i sig. Men från det här svåra läget blir det inte så lätt att komma till.

Essien har tagit tre segrar och två andraplatser på de fem senaste starterna. Hon står bra inne penningmässigt i det här stoloppet och har springspår och springband på tillägg.

– Essien (V75-5) har gått jämnt och bra hela tiden och fortsätter att utvecklas. Hon har känts fortsatt bra i jobben och att hon nu bara möter ston är en fördel. Hon är normalt sett travsäker och rätt så snabb från början så det finns en möjlighet att hon kan utnyttja springspåret och komma snabbt iväg. Fast när det är springband brukar det göra att hela volten har bra fart i starten och då kan man bli hängande ifrån springspår om man har otur. Är det inga underdjur med borde hon tillhöra de som ska ha lite möjligheter.

”Överraskande bra”

Steel Pepper såg dunderfin ut när han vann i comebacken. Det var också första starten i nygammal regi då han tidigare var i träning hos Stig H Johansson. Steel Pepper imponerade vid en överlägsen seger senast och är nu storfavorit i V75.

– Steel Pepper (V75-6) var överraskande bra direkt med tanke på att han inte hade varit här så länge och inte tränats speciellt hårt. När han lämnade mig för några år sedan hade hästen fått en gaffelbandsskada och han blev borta bra länge. Men han var fin direkt och Erik tyckte också att han var fin. Det verkar även som att hästen har tagit loppet bra för han har känts okej i jobben efteråt. Det man kan tycka är att det kanske var ett rätt så billigt lopp som han vann och det är betydligt tuffare stuk på det här loppet. Han ska i alla fall inte vara sämre nu och har ett bra spår. Jag tror även att den korta distansen är hästens bästa. Jag har inte läst på loppet men det har säkert spelarna gjort som har gjort honom till favorit, säger Stig H.