Trav

Efter skadan – Stig H:s stjärna på väg tillbaka

Av: 

Minimedia

Patrik Fernlund

TRAV

Han har inte startat sedan oktober då han skadade sig allvarligt.

Men nu är Stig H Johanssons stjärnhäst Wellino Boko på väg tillbaka mot eliten.

– Vi har stora förhoppningar på honom och det är en av stallets bästa hästar, säger Stig H.

Wellino Boko har alltid visat stort kunnande och talang och de flesta minns han enorma insats i Derbyt 2008. Han gick då utvändigt om Timo Nurmos stjärna Sahara Dynamite hela vägen och var mycket tapper som tvåa. Efter loppet slängde hästens kusk, Erik Adielsson, pisken i luften i ren ilska.

– Jag skulle inte kunnat göra något annorlunda i loppet, jag tyckte till och med att jag körde ett bra lopp. Men det känns tungt eftersom jag vet hur svårt det är att vinna Derbyt, och jag vet vilken kapacitet den här hästen har, och då vill man vinna när det kanske är den enda chansen i livet, sa Adielsson till TV4 efter loppet.

Efter andraplatsen i Derbyt tog Wellino Boko två raka segrar men efter vinsten i Breeders' Crown-semifinalen på Bergsåker skadade sig Wellino Boko. Hästen såg halt ut efter målgång och det visade sig att han hade skadat sig i en sena.

Nu, fyra månader senare, är Wellino Boko på väg tillbaka efter skadan, och tränaren Stig H Johansson har höga tankar om hästen.

– Det ser bra ut med Wellino Boko. Senan han skadade sig i har nästan läkt och han har fått börja röra på sig lite mer nu. Går allt som vi hoppas får han börja träna för fullt om en månad och är kanske startklar till sommaren, säger Stig H Johansson.

Har du något större lopp åt honom i sommar?

– Nej, det är inget planerat. Han får nog börja med något snällare lopp så han får komma igång.

Är Wellino Boko stallets bästa häst?

– Nej, inte just nu. Det ingår att hästarna ska hålla sig fräscha och hela och det har han ju inte varit. Men det är en väldigt bra häst och då han är hel och frisk är det kanske så att han är bäst. Vi har haft, och har fortfarande, stora förhoppningar på honom, säger Stig H Johansson till Trav365.

Brioni och Boulder Classico

Det är inte bara Wellino Boko som är på väg tillbaka efter vila. Joakim Lövgrens supertalang Brioni kommer starta 10 mars.

– Allt har gått enligt planerna och Brioni ser väldigt fin ut. Vi har börjat köra lite hårdare tempon med honom nu och det börjar se bra ut, säger Joakim Lövgren.

Har du något speciellt lopp för honom i sommar?

– Nej, jag kommer inte gå all in för något speciellt lopp utan jag utesluter ingenting.

Veijo Heiskanens stjärna Boulder Classico har börjat återhämta sig från skadan i december förra året. Fyraåringen har haft en fraktur i bakbenet och Veijo Heiskanen beräknar att Boulder Classico gör årsdebut i maj eller juni månad.

– Han får trampa vatten ett tag till innan vi kommer igång ordentligt med träningen, säger Veijo Heiskanen och fortsätter:

– Vi siktar in oss på Finska Derbyt i augusti och förutsättningarna finns för att han ska nå yppersta klassen.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!