Bergh: En av de starkaste

TRAV

Hyllar Foppas häst – favorit i ”derbyuppladdningen”

Foto: ALN

På tisdag körs Eskilstunas Fyraåringstest med 400.000 kronor till vinnaren.

Robert Bergh tränar och kör en av favoriterna, Real de Rabut, Peter Forsbergs häst.

– Han är en av de starkaste hästarna jag haft, säger Robert Bergh.

Uppladdningen inför Derbyt är igång. Ett lopp som traditionellt sett är väldigt attraktivt att starta sina derbyhopp i är Eskilstunas Fyraåringstest. Årets upplaga är inget undantag. Tio utav landets allra bästa fyraåringar har samlats – det är bara några få stjärnor som saknas.

Robert Bergh, som har skördat fantastiska framgångar med unghästar, bland annat med Hilda Zonett i just Derbyt, startar sin Real de Rabut.

”En av de starkaste”

Real de Rabut har tagit sina flesta segrar på lång distans och det råder inget tvivel om han främsta egenskap: styrkan. Eskilstunas Fyraåringstest med autostart över 2640 är förutsättningar som Robert gillar starkt.

– Han är väldigt stark, en av de starkaste jag någonsin haft. Både distans och startmetod är han gynnad av och jag hoppas och tror att han ska vara bland de tre-fyra främsta.

En miljon

Med drygt en miljon på kontot är Real de Rabut inte lätt att matcha i andra gäng än årgångslopp.

– Han har tjänat så mycket pengar nu att det är dags för honom att möta jämnåriga.

Då Real de Rabut är fransk, får han inte vara med i det svenska Derbyt. Men lopp åt fyraåringar finns det gott om – om man ska tro Bergh.

– Det blir fortsatt matchning mot jämnåriga. Exempelvis Solvallaserien på Solvalla. Det finns många fina lopp att välja på.

Stjärnfyllt lopp

Tittar man i backspegeln över vilka hästar som deltagit och vunnit Fyraåringstestet de senaste året är det idel stjärnor. Ifjol vann Quarcio du Chene, före hästar som Wellino Boko och Iceland. Stjärnor som Jaded, Intoxicated, Simb Chaplin, Order by Fax, Glen Kronos och Bowling Inferno har tidigare deltagit i superloppet.

Rickard Hansson, Minimedia