Tränaren: Han ska bara vinna

TRAV

Segermaskinen är tillbaka – ute efter tredje raka

Han började karriären med fyra raka segrar.

Därefter gick det sämre och under ett år blev det bara en pinne ytterligare.

Nu är segerstaplaren Derby Clipper tillbaka och när V64 på onsdagen gästar Vaggeryd jagar han tredje raka.

– Jag tycker mer eller mindre att han bara ska vinna, säger hästens tränare Jan Hellstedt.

Foto: KANAL75/Suzan Olsson
Jan Hellstedt tror mycket på sin Derby Clipper inför onsdagens start i V64-1.

Derby Clipper (V64-1) var en riktig snackhäst under hösten 2007. Superlativerna visste inga gränser när den då treårige hingsten radade upp fyra förstaplatser från debuten.

– Han överraskade faktiskt oss alla med att vinna, för som han travade hemma i träningen var det väldigt förvånande hur bra han tävlade. Men sen började det komma lite osäkra tendenser och han har varit en buspojke. I dag känns han mer komplett i kroppen och han reder därför ut det stökiga han har i sig, även om han fortfarande är lite vimsig i skallen. Han kan vara riktigt lat samtidigt som han kan vara jäkligt peppad. Det känns i alla fall som att han börjar stabilisera sig mer och mer, utan att jag för den delen känner mig trygg, säger Hellstedt och skrattar.

Hög puls och hosta

Senast Derby Clipper tävlade var han med på V75. Där övertygade han stort när han trots en tung löpning vann bronsdivisionens final. Efter det har han emellertid uppträtt tveksamt i träningen.

– Han gjorde ett dåligt jobb för 1,5 vecka sen, där han låg högt i puls och hostade. Jag blev lite orolig men det måste ha varit en allergigrej eller nåt för blodprovet visade ingenting och när han gick jobb i lördags kändes han pigg och fin igen, så spelarna ska inte behöva känna sig oroliga, säger Hellstedt.

När V64-spelet den här veckan avslutar sin sommarturné i småländska Vaggeryd startar Derby Clipper som favorit i den första avdelningen.

– Jag tycker att han ska vara favorit men samtidigt ska man aldrig underskatta motståndet. Men 3 140 meter är absolut en fördel och är han lika bra som senast tycker jag mer eller mindre att han bara ska vinna.

Vill dricka vin i Italien

Derby Clipper har såhär långt i karriären vunnit 9 av 26 lopp och sprungit in lite drygt en miljon kronor i prispengar. Det är starka papper bara det, men Jan Hellstedt siktar betydligt högre än så.

– Om han fungerar som han ska nu lutar det åt att vi åker ner till Italien och är med i Europeiskt Femåringschampionat. Det är ingen kort resa att göra och egentligen skulle han kunna åka till Frankrike för att tjäna samma pengar. Men det är ju också så att det är titlar som gäller. Dessutom har jag aldrig varit i Italien och det skulle ju vara kul att åka dit och dricka vin, säger Hellstedt med ytterligare ett skratt, innan han fortsätter:

– Om han är bra i Italien kan det tänkas att vi tar ett montélopp i Frankrike på vägen hem. Därefter är det Jubileumspokalen på Solvalla 19 augusti som är målet. Det är en tuff matchning och allt beror naturligtvis på hur han presterar, men han är inte sliten för fem öre och därför vågar jag matcha honom hårt.

"Jag har mycket höga tankar om henne"

Men innan det är aktuellt att boka någon resa till Italien ska onsdagens övningar i Vaggeryd klaras av. Där startar Hellstedt ytterligare tre hästar inom V64-spelet.

– Baron Sånna (V64-2) har ett iskallt läge men är en hyfsad häst och jag skulle inte bli förvånad om han är med på en plats. Men något direkt vinstbud är han inte.

– Tropical Sun (V64-3) är behandlad för lite smågrejer, bland annat i hovlederna, och känns fräsch och fin. Jag har mycket höga tankar om henne. Hon har en oerhörd kapacitet och jag måste säga att hon är en av de bättre märrar jag har tränat. Hon har mycket kropp att växa i men kapaciteten finns där. Jag tycker att hon ska vara med och slåss om de ädlare valörerna den här gången.

– Quantum Aramis (V64-6) har skött sig storstilat i två starter efter en liten paus. Jag tycker att han var oerhört läcker när han vann okörd på Gotland näst senast och senast gick han riktigt starkt på upploppet efter att ha hamnat i säcken. Vi ska prova honom barfota runt om den här gången och jag tror inte att de springer ifrån honom, även om han kanske inte är någon riktig vinstkandidat.

Ola Johansson/KANAL75