Vittnet berättar: Var inte så märkvärdigt

Foto: Alf Jonsson och Åke Svanstedt.
TRAV

Åke Svanstedt är polisanmäld och anklagas för att ha misshandlat en vakt på Bergsåkers travbana.

Alf Jonsson, kollega till Svanstedt, blev ögonvittne till händelsen.

– Jag såg när han öppnade grinden, hon var lite emellan, men det var ingenting mer med det, säger han och tonar ner det som inträffade.

Det var efter miljonsegern i Sundsvall Open Trot med Sebastian K. allt började. Åke Svanstedt var på väg från Bergsåkers travbana, men fick inte åka ut genom grinden på stallbacken. En 20-årig kvinnlig vakt hade fått order att hålla den stängd.

Något som Åke inte gillade. Tränaren klev då ur sin bil och gick själv och öppnade grinden och åkte därifrån.

”Var inte otrevlig”

Enligt vaktens mamma, som också arbetade som vakt den dagen ska Åke Svanstedt ha skrikit åt den 20-åriga vakten, knuffat henne och dragit i grinden så att hon fick den på sitt knä och på foten, skriver lokaltidningen Sundsvalls Tidning.

Polis kallades till platsen och tog upp en anmälan. Vakten åkte till sjukhus för att få sina skador dokumenterade.

Svanstedt själv menar att han inte skadade vakten på något sätt.

– Jag vet inte om hon gjorde sig illa men det var absolut ingenting jag märkte. För grinden gick in mot mig när jag öppnade och den gick inte utåt på henne. Sedan åkte vi iväg i bilen och det var flera bilar bakom oss som stod i kö och som körde ut. Jag var inte otrevlig mot henne utan gick bara och frågade varför hon inte öppnade grinden. Jag sa tydligt till henne att vi inte skulle följa den långa kön till höger utan köra vänster istället, säger han.

Kollegan blev vittne

Vittne till händelsen blev Svanstedt tränarkollega Alf Jonsson, som stod på andra sidan grinden och väntade på att åka in på stallbacken för att hämta sin fru som jobbat under dagen. Alf tyckte det var konstigt att ingen fick åka in eller ut och han vill tona ner det som inträffade.

– Jag tyckte det var jätteknepigt, vi stod still och ingen fick varken åka in eller ut.  Det tog ett bra tag. Det brann väl för Svanstedt, han kanske hade flyg att passa också, jag vet inte, säger Jonsson.

Hur upplevde du situationen med Åke och vakten?

– Han flyttade lite på henne och drog upp grinden, det var ingenting mer med det. Men sen vet jag inte vad som hände för jag åkte direkt.

Polisen: ”Kommer bli utredning”

Annica Odelind, informatör vid polismyndigheten i Västernorrland, säger så här om det som inträffade på Bergsåker:

– Det var en i personalen som var trafikvakt och hade till uppgift att hålla en grind stängd  för trafik. Det kom en bil som vill åka ut och hon sa nej, då ska personen ifråga ha försökt öppna grinden och hennes fot kom i vägen. Hon stod olyckligt till så hon fick ont i foten när han försökte öppna grinden.

– Han puttade henne ett par gånger och försökt öppna en grind där målsägande hade sin fot.

Enligt Odelind kommer det nu att hållas en del förhör för att polisen ska få koll på vad som egentligen hände.

– Det ska hållas ett till förhör med målsägande och även den här personen som hon säger att det är. Vi har inte bekräftat vem det är. Det kommer att bli en utredning, säger hon.