Trav

”Jag var säker på att vinna finalen”

Av: 

Minimedia

Erik Pettersson

TRAV

Tuomas Korvenoja och Brad de Veluwe chockade travvärlden med kanontiden i Sprintermästaren.

Men för tränaren var segern i storloppet ingen överraskning.

– Jag var säker att jag skulle vinna, säger han till Trav365 morgonen efter succén.

Flopp som storfavorit i Kungapokalen. Sjukdomsproblem stoppade stjärnan Brad de Veluwe då.

Men under torsdagskvällen kom revanschen.

Och vilken revansch det blev.

Efter en enkel seger i försöket till finalen av Sprintermästaren visste Korvenoja att något stort var på gång.

– Jag var säker före finalen att han skulle vinna. Han var så bra i försöket, ja hela dagen. Jag kände redan i första värmningen att han var på topp, allt stämde. Jag sa till Timo Nurmos att han klarar av att gå en 10-tid i finalen, och att han från spår 1-3 troligtvis skulle sitta i ledningen. Det är svårt att plocka ner en häst som springer så fort, säger Korvenoja, som när Trav365 når honom, sitter på Landvetters flygplats i väntan på att planet ska lyfta hem till Finland.

”Värderar segern högt”

Tuomas hade rätt. Det blev ledningen i finalen – men att hästen skulle vinna på nya Europarekordet 1.09,7 var nog inget han hade räknat med. Det hade inte publiken heller som hyllade segraren stort efter den imponerande insatsen.

– Han var absolut så bra man kan vara. Jag värderar den här segern mycket högt!

Är han den bästa häst du har haft?

– Ja, det kan man säga redan nu. Jag har många bra hästar, men han tillhör den här gruppen av hästar som är riktigt, riktigt bra. Han har hela paketet. Styrka, bra teknik, skalle, ja allt…

– Den största fördelen han har är att han är så pass startsnabb. Han kan följa bilen, och det vinner man mycket på, säger Tuomas Korvenoja.

”Två glas champagne”

Segern i både försök- och final var värd 980 000 kronor. Men trots jättesuccén blev det inget vilt firande för kretsen kring Brad de Veluwe.

– Det var lite fest. Vi gick till Hotel Tylösand och tog två glas champagne och träffade lite folk. Men vi hade hyrbil och skulle köra bil halv 7 imorse, så det blev lugnt. Jag njuter av situationen nu, och att hästen är tillbaka och fick visa hur bra han är.

De som vinner Sprintermästaren brukar få ta ett dopp ute vid Tylösand, det blev inget sånt?

– Det var ingen som föreslog det eller sa det. Jag kommer bada i havet i Finland när jag kommer hem istället, säger Tuomas Korvenoja.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!