Var nära att sälja sina hästar – nu gör paret succé

Foto: Stefan Melander och Catarina Lundström.
TRAV

ENKÖPING Stefan Melander och hans sambo Catarina Lundström gör succé på travbanan och har kört in över 18 miljoner kronor i år.

Men karriären har inte bara gått spikrakt uppåt.

I början av året såg det tufft ut och Melander var nära att tvingas sälja sina hästar.

–  Jag låg jäkligt risigt på det innan det här året började, säger Stefan Melander.

Samboparet Stefan Melander och Catarina Lundström har blivit den stora snackisen i trav-Sverige den senaste tiden efter deras fantastiska framgångar på travbanan. Paret driver tillsammans två framgångssrika travstall i Enköping.

Veckan som gick vann Stefan Melander Jubileumspokalen och en miljon kronor med sin häst Friction – totalt blev det tre V75-segrar under dagen.

Vid fredagens E3-final för ston var det sambon Catarina Lundström som besökte vinnarcirkeln efter att hennes häst Mousse vunnit storloppet och tjänat 800 000 kronor. Vid V75-tävlingarna på lördagen vann Catarina Lundströms Timetosaygoodbye gulddivisionen.

Stefan Melanders stallform fortsatte under helgen då hans häst Standout tog hem E3-finalen för hingstarna och valackerna. Dessutom var hans System Performance tvåa i E3-finalen för ston under fredagen och tränaren tog ytterligare två V75-segrar under lördagen.

Passerar snart 16 miljoner

Det otroliga resultaten gör att Stefan Melander redan passerat fjolårets siffror med råge. 2011 körde han in 12 005 511 kronor. Nu är han upp i 15 998 62 i inkörda pengar.

Slår man ut Stefans resultat har hästarna sprungit in i snitt 2 miljoner kronor i månaden hittills i år.

Catarina Lundström är även hon på god väg att klå 2011 års siffror då hennes stall drog in 3 128 700 – hittills i år har hennes hästar sprungit in 2 285 300  kronor.

”Jäkligt risigt”

Men det är inte så enkelt ekonomiskt att driva ett träningsstall. Stefan Melander äger alla sina hästar själv vilket gör att det blir väldigt dyrt.

I början av året gick det tyngre för stallet och det märktes på ekonomin.

Melander övervägde om han skulle tvingas göra sig av med hästar.

– Det har gått ganska hyggligt nu och det är tur det för jag låg jäkligt risigt på det innan det här året började. Vi har rättat till det lite nu, men det kostar att ligga på topp och man ska tänka på att jag har cirka 25 anställda. Det är tufft, men vi ligger bättre till nu än under förra året för då var det inte alls bra. Hade det inte gått så bra i år hade jag fått sålt alla hästar. Det är inte omöjligt att jag måste göra det ändå, men det är ju ingen som vill köpa hästar trots att det är fantastiskt kul att äga en travhäst. Jag försöker sälja mina Derbyhästar men det är inga riktiga bud. Tävlingshästar borde ha något värde, men det verkar som att de inte har det.

”Då blir jag jätterädd”

Att äga travhäst är inte billigt – att äga över 200 hästar, som Stefan gör, är tufft för plånboken.

–  Jag vågar inte räkna hur många hästar jag äger, då går det helt åt skogen. Jag vet hur många jag har på gården, men jag vill inte tänka längre för då blir jag jätterädd och måste åka till pantbanken. Det är alltid kris när man äger travhästar. Jag kan inte rekommendera någon att köpa häst, för jag vet hur mycket det kostar. Har man en sådan häst som Commander Crowe är det bra, annars är det inte bra. Det kostar nästan 15 000 kronor i månaden för att driva runt en häst, det är mycket pengar.

Är du rädd för att inte klara ekonomin om det skulle börja gå dåligt?

– Mycket rädd. Det kostar mycket pengar att driva hästarna, det är en jäkla råkaka, säger Stefan Melander till Trav365.