Goop gjorde två misstag

TRAV

Tv-profilen Johan Edlund om V75-omgången

Det pratades om Lord Capar.

Micro Mesh och Boulder Classico utmanade.

Det blev en 141-oddsare som vann.

Hur f.. är det möjligt?

Det var min spontana reaktion när Conrads Epilog vann E3-finalen i går.

Foto: Tv-kommentatorn Johan Edlund skriver om V75.

Om man kör loppet 100 gånger så vinner han noll. Kör man det 101 gånger är han fortfarande inte först i mål. En mer osannolik segrare är svår att hitta. Roger Walmanns häst har inte utmärkt sig på något sätt innan­ gårdagens lopp (10 starter – 1 seger) och

i går startade han dessutom från sämsta utgångs­läget, spår tolv. Att han gav 141 gånger­ insatsen i vinnarodds var naturligt.

Anledningen till triumfen var dels att han gjorde sitt livs insats samt att han fick hjälp av väldigt offensiva kuskar som gjorde att loppet kördes för fort. Björn Goop (Trim), Lutfi Kolgjini (Micro Mesh) och Örjan Kihlström (Lord Capar) såg till att tempot var ursinnigt (1.08/500 meter och 1.10.8/1? 000 meter). Detta gav hästar fyllda av mjölksyra över upploppet och farten den sista biten var inte imponerande.

Ingen skugga över Conrads Epilog men jag tror inte att han är någon ny stjärna i vardande.

Goop gjorde två avgörande felval

Det är inte ofta som landets mestvinnande­ kusk de fyra senaste åren, Björn Goop, gör några misstag. I går tycker jag dock att han svarade för två avgörande felval bakom favoriter. Med Dude Kemp (V75-1) skulle­ han dragit på för fullt sista 500 meterna och uttnyttjat hästens bästa egenskap, styrkan. Nu packade han i stället fältet och fick stryk på speed av S.J.´s Photocopy som travat utvändigt om favoriten hela loppet.

I V75-2 bakom Mellby Que Vadis drog Goop på för fullt på genom sista kurvan, vilket gjorde att fältet splittrades upp och ­Pine Brook fick luckan från fjärde invändigt. Här borde han i stället ha tagit det lugnt.

Nu hade ingen av Björn Goops hästar någon toppdag men jag tror att båda­ vunnit om de fått varandras taktiska upplägg. Även solen har sina fläckar.

Jörgen Westholm spelade ett högt spel bakom favoriten Super Light i V75-3. När startrusningen lagt sig var han en förlorare,­ placerad i fjärde utvändigt.

Obegripligt att det inte blev omstart

Värsta konkurrenterna, Persos Yankee, hade enkelt fått spets och Flying Herkules satt i rygg på Super Light. Med de förutsättningarna valde Westholm att avancera fram Super Light till utvändigt ledaren. Trots att han från den positionen inte tjänat många av sina 10,7 miljoner kronor.

Att det trots allt gick vägen berodde på att motståndet inte var av toppklass, att Westholm inte forcerade fram sin häst ­utan lät honom lunka till dödens och att ­Super Light sällan ger sig i en slutstrid.

För mig är det fullkomligt obegripligt att det inte blev omstart i V75-1. Dels startade man den automatiska skivan med de kommandoord (klart-ett-två-kör) som finns innan alla ekipage var på rätt plats. Sen lät man Ulf Ohlsson ta ut volten alldeles för mycket, vilket gjorde att springspårshästarna Dude Kemp , som var dagens största favorit, och Timetosaygoodbye inte fick chans att utnyttja sina utgångslägen.

Om nu inte startpersonalen upptäckte det så borde måldomarnämden sett att det var fel och blåst av starten.

Johan Edlund