”Det bästa jag gjort”

TRAV

Åke Svanstedt – om gården, sina träningsmetoder och nya franska hästen

För sju år sedan lämnade han Bergsåker.

Olyckskorparna kraxade när Åke Svanstedt flyttade till Västgöta­slätten.

I dag kör han in mest pengar av landets travtränare.

Foto: Åke Svanstedt.

I januari 2001 lämnade Åke Svanstedt och hans familj Mellangård i Matfors. Trots flerfaldig champion och dominant på de norrländska banorna sökte han nya mål och utmaningar. Tillsammans med hustrun Margareta och barnen Anders och Rickard gick flytten till Västergötland.

– Jag vann 250 lopp sista året jag var tränare på Bergsåker. Men trots fina framgångar var det svårt att få in nya hästar och hästägare. Det var en sviktande marknad och prispengarna var låga, säger Åke Svanstedt.

Han hade under en längre tid gått och funderat på en flytt. Det var dock inte alls meningen att det skulle Axevalla som hemmabana.

– Jag hade tänkt flytta till Stockholmstrakten. Det var så tankarna gick under de sista åren. Men en dag så ringde ägaren till Bjertorp och hade hört talas om mina flyttplaner. Han frågade om jag var intresserad och skickade upp ritningar och foton över anläggningen.

– Sedan gick det väl en månad innan vi hördes av igen. Jag och ”Maggan” var nere och tittade och blev förtjusta. Det var ett jättefint ställe med nya, fräscha stallar och en komplett träningsanläggning. Vi förhandlade om priset och efter att ha räknat på det slog vi till och köpte hela gården.

Tvekade ni aldrig att flytta?

– Jodå, vi funderade länge och väl. Det är en stor process att bryta upp sådär och man kan ju aldrig veta säkert hur det ska bli. Dessutom har vi all släkt kvar uppe Norrland, även om mamma och pappa nu har flyttat ner till oss.

– Men hästägarna ställde upp på mig och jag fick med mig ett 50-tal hästar, säger Svanstedt.

”Det snackas alltid så mycket”

Det fanns dock en del som inte såg med blida ögon på hans flytt. Norrlands travsällskap var besvikna över att tappa banans största profil. Och kollegorna i södra Sverige var inte helt nöjda med att få ytterligare konkurrens. En styrelsemedlem på Bergsåker lär ha sagt att: ”Svanstedt är snart hemma igen”. Och en av landets största tränare uttryckte sig att: ”Vad ska Svanstedt här nere och göra. Kan han inte hålla sig uppe i Norrland”.

– Det snackas alltid så mycket men jag bryr mig inte. Tror man på något ska man fullfölja det.

I dag driver Åke Svanstedt en av landets största tränarrörelser. Han har 170 hästar i träning på Bjertorp i Kvänum, några mil söder om Skara. Axevallatränaren har flyttat fram sina positioner rejält och är i dag nummer ett. Han leder den allsvenska tränarligan och har hittills i år kört in 20,5 miljoner kronor. Under de senaste fem åren har stallet pendlat mellan 22 miljoner till 30 miljoner inkört varje år.

– Det började lite trögt men sedan har det gått väldigt bra. Flytten är det bästa jag har gjort i min karriär. Marknaden är nämligen en helt annan i södra Sverige och vi har en stabil kundkrets, säger han.

– I Norrland var det svårt att få in nya hästar. Det är mycket mindre prispengar att köra om och långa resavstånd. Tidigare när vi tävlade på V75 åkte vi alltid dagen innan. Det behöver vi sällan göra i dag då vi har flera banor inom lämpliga avstånd som dessutom har bra prispengar.

Speciella träningsmetoder

Att Åke Svanstedt är en hästkarl ut i fingerspetsarna råder det inga större tvivel om. Den tidigare golvläggaren började som proffstränare 1983. Hästkunskaperna har han dock i blodet via sin pappa Rune. Som Bergsåkerstränare var det backträning som var den huvudsakliga hemligheten bakom framgångarna. Nere på Västgötaslätten var det dock ont om backar. Bjertorps anläggning erbjöd rakbana, rundbana och skogsvägar. Svanstedt fick därför lägga om sitt koncept. Lika omtalad som backträningen var då är hans sandträning i dag. Han tränar mestadels sina hästar i djup sand på en av rakbanorna. Men det tog ett tag innan han hittade den träningsmetoden.

– När vi kom till Bjertorp var sandbanan igenvuxen av gräs. Den användes inte. Vi hade då en häst som hade problem med hovsprickor och en som ständigt var halt. Jag beslutade mig för att prova dessa båda i sandbanan och det gav bra resultat.

– En av dem var Duc d’Reve som kom i gång ordentligt och började vinna lopp. På så vis upptäckte jag fördelarna med sandbanan. Den träningen är ganska snarlik backträningen. Man kan träna rätt så hårt utan att köra fort. Dessutom är det bra för ömtåliga hästar. De blir fräschare när de får springa i sanden, säger Svanstedt.

Sonen har börjat köra häst

Under åren som gått har han utvecklat och byggt upp ett imponerande imperium. Han har 18 anställda hästskötare, en hovslagare och en egen transportör. Dessutom är Glenn H Persson försteman och hustrun Margareta sköter kontoret och veterinärkliniken. Det finns 168 boxar på Bjertorp och Svanstedt har byggt en egen veterinärklinik och ett kontor med tillhörande cafeteria. Där kan hästägarna sitta och fika medan de tittar på när deras hästar går jobb på rundbanan. Telefonen ringer ofta från hästägare som vill lämna in sina hästar i träning. Just nu är det kö till stall Svanstedt.

– Jag tänker hålla på i den här omfattningen tills jag är skuldfri. Vi har plöjt ner mycket pengar i gården med stora lån. Men den dagen jag är skuldfri kommer jag att minska ner rörelsen. Just nu är det dock fullt ös och det känns bra.

Du kommer inte enbart att ägna dig åt att träna hästar framöver, men avstå löpkörningen?

– Nej, det kommer jag aldrig att göra. Att köra loppen är en extra krydda. Tänk att först sitta och träna fram en jättefin häst och sedan inte få köra den i lopp. Det kan jag aldrig tänka mig.

Har du och övriga familjen funnit er väl tillrätta på Västgötaslätten?

– Ja, det här är hemma för oss nu och vi trivs jättebra. Det är trevligt folk i bygden och alla jobbar och står i med sina företag.

– Sedan är det kul att min son Anders är med i verksamheten och har börjat köra lopp. Han var inte alls intresserad av hästar tidigare, men efter studenten hade han inget jobb och fick rycka in och hjälpa till när ”Maggan” fick problem med höften. Nu har han sju passhästar och jag tycker att han har blivit en duktig kusk, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson