Travtränare och börshaj

Publicerad 2016-11-22

Patrik Karlsson tjänar pengar på börsen

Patrik Karlsson driver ett av Sveriges minsta proffsstall, men siktar på att utöka med två hästar

Han driver ett av Sveriges minsta proffsstall och startar sparsamt.

Pengarna tjänar han på börsen.

– Det är därifrån inkomsterna till vårt dagliga bröd kommer. Men det är hästarna vi brinner för, säger Patrik Karlsson som plockar ut Hank von Håleryd på V86.

Fem hästar i stallet varav två är för unga för att starta.

Patrik Karlsson är raka motsatsen till en stortränare.

Något han valt själv.

– Som mest hade vi 30 hästar, men vi drog ner radikalt när vi väntade vårt andra barn och min sambo (Mie Kingo Langkilde) var mammaledig. Men nu har lillkillen precis börjat på dagis och Mie jobbar heltid igen så då hade vi tänkt utöka lite grann. Det finns plats för sju hästar så två till är välkomna, hälsar Karlsson som blott gjort 13 starter under året.

Lite även för hans mått.

Orsaken är att stallets profil Hank von Håleryd inte tävlade alls mellan april och september.

– Det var en planerad sommarvila. Hästen hade varit igång en och en halv säsong och gjort det väldigt bra. I samråd med ägaren bestämde vi oss för att preparera honom ordentligt för vintern.

Tre starter har det blivit sedan dess med resultatraden 4-0-2, men bakom detta döljer sig mer dramatik än man kan ana.

– Jag var enormt nöjd med honom efter comebacken när han satt fast med gott om krafter kvar på en 1.13-tid. Men i starten efter var han sjuk och blev väldigt down en vecka efteråt. Vi hittade aldrig exakt vad det berodde på, men han fick dåliga blodvärden och tappade 50 kilo. Veterinären gav honom en mirakelkur, sedan blev det snabbt bättre.

Har han fått tillbaka vikten nu?

– Han hade väl fått tillbaka hälften till förra starten och blir bättre för varje vecka som går. Infektionen satte ner honom på alla plan, men vi har hjälpt honom tillbaka med mat, vitaminer och massage. Med tanke på de förutsättningarna var jag klart nöjd med senaste insatsen.

Hur känns han inför onsdagens lopp?

–Han borde vara ytterligare förbättrad, även om han inte är tillbaka till 100 procent ännu. Sista jobbet i lördags var väldigt plusbetonat.

Hur tränas han?

– Han galopptränas i djupsand, min sambo rider honom. Hon har haft Flemming Jensen som läromästare och utvecklat sin filosofi därifrån. Jag tycker att det fungerar väldigt bra, hästarna får träna andra muskler än när de springer för sulky. Vi har det upplägget, jag kör dem till och med treåringssäsongen, sedan får de på sig en sadel så fort de är mogna för det, säger Karlsson som med 17 i segerprocent de senaste fem åren och över 20 000 kronor inkört per start under 2016 ståtar med siffror som få proffstränare klarar av.

Aktie- och travtips

Men med så få starter blir det ändå inte tillräckligt för att försörja familjen.

– Nej, det räcker inte. Men mitt andra stora intresse är börsen och det är därifrån inkomsterna till vårt dagliga bröd kommer.

Hur lyckas du med det?

– Jag är inte den som köper och säljer utan djupanalyserar och är väldigt långsiktig. Just nu har jag fem innehav och det är i företag som jag kan utan och innan.

Då måste du ge ett aktietips!

– Då säger jag Starbreeze som är mitt största innehav. Det är en högkvalitativ spelutvecklare som det pratas gott om i branschen och ligger långt framme i bland annat virtual reality-teknologi. Ett väldigt välskött företag som jag tror kommer att fortsätta växa de närmaste åren.

Och ett tips gällande Hank von Håleryd chanser på onsdag…?

– Jag tror nog att han är den kapablaste hästen i fältet och även om formen inte är på topp så är han så pass bra att han borde räknas. Vi har jobbat mycket med att utveckla hans startsnabbhet under sommaren och skulle Johan (Untersteiner) vilja köra i ledningen får han gärna göra det. Hästen har bara gått där en gång och då vann han med 30 meter.

Blir det några ändringar i utrustning eller balans?

– Ja, jag är inne på att prova norskt huvudlag för första gången. De senaste säsongerna har han sprungit med öppet eftersom han var hetsig i humöret tidigare, men nu har han istället blivit lite slö i loppen. Förhoppningsvis kan det få honom extra motiverad på onsdag, säger Patrik Karlsson.

Robin Johansson, Kanal 75

Följ ämnen i artikeln