”Tog för mycket tid och energi...”

1 av 3 | Foto: Håkan Arvidsson
TRAV

Håkan Arvidsson, 51, var mannen som intervjuades överallt i travmedia om stall Goops chanser för ett par år sedan – han gjorde det dag ut och dag in.

Plötsligt försvann intervjuerna med Arvidsson.

För Trav365 berättar han om hur det blev för mycket med media, samt om sitt ”fynd” Basic och V86-chanserna på Åmål.

– Intervjuerna tog till slut helt enkelt för mycket tid och för mycket energi, säger Håkan Arvidsson till Trav365.

För några år sedan så var Håkan Arvidsson den man i stall Goop som all travmedia tog kontakt med när man ville veta något om stallets hästar.

Arvidssons telefon gick varm dygnet runt.

Plötsligt ”försvann” Håkan Arvidsson från travmedia, och intervjuades inte längre om stall Goop chanser.

Många ställde sig frågan: vad hände?

– Jag tog ett steg tillbaka från det, alla ringde hela tiden. Det blev helt enkelt för mycket, det tog för mycket tid så jag fick backa från det, berättar Håkan Arvidsson för Trav365 och fortsätter:

– Det är faktiskt skönt att slippa alla de samtalen nu. Det tog alldeles för mycket tid och alldeles för mycket energi.

Nu ägnar Håkan Arvidsson istället sin tid åt hästuppfödning, hästköp, och träning av hästar hos stall Goop.

Arvidssons fynd

Håkan Arvidsson är den som ligger bakom köpet av femåriga stoet Basic, som hittills gjort tre starter i regi Björn Goop och som resulterat i tre segrar och 320 000 kronor i insprungna prispengar.

– Jag hade faktiskt följt henne redan som treåring och tyckt att det var en fin häst, som inte riktigt presterade. Jag tyckte det såg ut att finnas en hel del utveckling i henne. Jag blev faktiskt paff när jag såg att hon kom ut på internetauktion, och till en början trodde jag att något var fel, berättar Håkan Arvidsson.

Något fel var det dock inte, Basic var till salu och Arvidsson slog till.

– Hon var fem år och hade inte tjänat så mycket pengar och hon blev lite dyrare än vad jag hade räknat med, men det har ju visat sig vara rätt.

Håkan Arvidsson hoppas att han gjort ett till ”fynd”, för ett tag sedan köpte han fyraårige valacken The Swede. The Swede har hittills i karriären gjort 15 starter, det har slutat i två segrar och drygt 145 000 i insprungna prispengar. Från stall Goops gård i Kil viskas det om lysande träningsrundor.

– Det är faktiskt också en häst som jag följt ett tag och som jag tyckt varit en fantastisk fin häst, men de körde fast lite med honom och han galopperade mycket och krånglade mycket. Jag tog kontakt med ägaren och köpte honom, berättar Håkan.

Hur sköter han träningen?

– Han har jobbat på en period hos oss nu och det känns väldigt bra, och det ser väldigt bra ut. Vi får se när han kommer ut, han är startklar men han har dåligt med poäng och vi måste hitta ett lämpligt lopp åt honom.

Dömd till döden

Vad pysslar du med om dagarna?

– Jag håller på lite grann och lägger ner mycket tid på egna hästar, som ser bra ut. Jag har rätt många bra egna hästar. Sedan köper jag lite hästar, har egen uppfödning, och sedan hjälper jag också Björn lite grann. Jag är också med och tränar mina egna hästar.

Under onsdagens V86-tävlingar i Åmål har stall Goop sex hästar till start inom V86-spelet, tre av dessa är Håkans hästar.

– 6 Montreal (V86-1) är faktiskt en rätt kapabel häst, jag tycker att han gör det bra och han är ganska rejäl. Han har inte vunnit på ett tag, men jag tror han är med långt framme i det här loppet.

En annan som är Håkans häst är 10 Psycho (V86-6) som är tillbaka efter skada, han har inte startat sedan november 2014.

– Det var kullens bästa treåring tyckte jag, han satt fast i Kriteriet med krafter kvar och han hade vunnit med lucka. Han fick vinna Breeders Crown, men någon månad efter Breeders Crown så fastnade han i hagen, säger Arvidsson och fortsätter:

– Han fastnade med hoven i ett träd och ryckte loss en benbit uppe i armbågen och han fick opereras för det. Det såg bra ut efter operationen, men efter ett tag så släppte de igen och de ville faktiskt nödslakta honom. Jag tog med mig en egen veterinär som tittade på honom och han sa att han hade sett större underverk än så, så vi valde att ta hem honom.

”Fruktansvärt bra häst”

Vad hände sedan?

– Efter 1,5 månad ungefär så röntgade vi honom igen, och helt otroligt så hade det läkt fast på rätt ställe igen. Vi skickade honom sedan på simträning hos Caroline Holm och sedan han kom hem till gården i Kil igen så har han tränat på en längre period.

Vad tror du om uppgiften för hans del?

– Det är en fruktansvärt bra häst i grunden, men han har inte startat på 20 månader och har bara gjort elva starter i hela sitt liv, så det är två saker som tyder på att han behöver lopp i kroppen. Björn kommer förhoppningsvis köra ett passivt lopp med honom. Kapacitetmässigt tycker jag att han är bäst i loppet, trots att Amaru Boko är med, men med det så säger jag inte att han vinner loppet.

Du har även 11 Bad Story (V86-8)?

– Det är en riktig strulputte som ställer till det för sig, han hittar på något som blir fel hela tiden. Han har kapacitet för att vinna loppet, men det är ingen som vi i dagsläget litar på fullt ut. Aktuell distans gynnar honom i varje fall, och han var fruktansvärt bra vid seger näst senast, och även senast efter stor galopp, säger Håkan Arvidsson.