Markus Myron: ”Jag är helt tom”

Foto: Stor travfest på Solvalla i dagarna tre, ovanför bild på Stefan Melander, Elitloppsvinnaren Nuncio, och franske Bird Parker som vann Harper Hanovers lopp
TRAV

Det blev verkligen fest på Solvalla i dagarna tre.

Men nu är Elitloppshelgen 2016 över.

– Jag är helt tom, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

Foto: ”Jag är helt tom”, säger Solvallas sportchef Markus Myron dagen efter Elitloppet

Elitloppshelgen på Solvalla hyllades inför som den bästa på flera, flera år.

Solvalla hade lyckats locka hit både två- och fyrbenta profiler från hela världen.

Elitloppet, Harper Hanovers lopp och Fyraåringseliten var lopp som det stimmades friskt om innan.

Det är också lopp som det kommer stimmas friskt om efter.

Elitloppshelgen på Solvalla är över och det blev den fest som alla hoppats på, med Stefan ”Tarzan” Melanders superstjärna Nuncio som vinnare av Elitloppet.

”Skal som bara går runt”

– Jag är helt tom, jag är inte slutkörd, men med det enorma fokuset som legat på just den här helgen och sedan är det över. Man är som ett skal som bara går runt, säger Solvallas sportchef Markus Myron till Trav365.

Trav365 ber Markus Myron, spindeln i nätet för hela Elitloppshelgen på Solvalla, att blicka tillbaka på helgen som precis avverkats på huvudstadsbanan.

– Det är mycket glädje, en fantastisk helg, och jag är så oerhört glad och tacksam att saker och ting klaffat som det har gjort och att det var så fina hästar som tävlade hela helgen. Publiken var magnifik och de aktiva bjöd upp på ett oerhört bra sätt, och det känns verkligen som allt klaffat, analyserar Myron och fortsätter:

– Jag vill också lyfta fram vår fantastiska personal, det är också anledningen till att allt klaffar, att alla tar så bra ansvar för sin del, det gör att det flyter på.

”USA-satsningen bra”

Vilka är dina höjdpunkter från helgen?

– Det är ett par saker faktiskt, och vi kan börja med Elitloppsfinalen, den tycker jag bjöd på precis allt, det hade allt som man kan begära av ett travlopp och det var häftigt att hela fältet kom i mål på under 1.10. Vi fick också en rejäl segrare som gjorde ett rejält lopp, och det var odiskutabelt en värdig vinnare, och jag tyckte också att båda försöken till finalen blev jättebra. Om vi är kvar på söndagen så tycker jag Fyraåringseliten var jättekul, om vi nu ser på det här vi ville få ut med USA-satsningen där Benders klev in som sponsorer, då känns det naturligtvis bra att de här två topphästarna som flög över att båda dem presterade på en väldigt hög nivå, med Pinkman som fick vinna Fyraåringseliten och Resolve som var oerhört tapper som tvåa i Elitloppet.

Känns som ni fick ut det ni önskade med USA-planet?

– Ur Solvallas perspektiv känns det naturligtvis väldigt bra, det skickar en bra signal till USA att har du en tillräckligt bra häst har du möjlighet att komma hit till Solvalla och tävla och göra det med liknande förutsättningar som de europeiska hästarna nu när det fanns ett bra sätt att resa över. Jag hoppas det här ska ge en positiv effekt på andra sidan atlanten.

”Var något unikt med Harpers”

Markus Myron tar också med sig ett specifikt lopp från lördagen på Solvalla.

– Det var väldigt många bra lopp i helgen men får jag nämna något mer vill jag gärna prata om Harper Hanovers lopp, det var ett pulshöjande lopp. Jag stod mitt i publikhavet och kollade på Harper Hanovers lopp och vilken stämning det blev under loppet och vilka prestationer vi fick se där. Bird Parker, han kan verkligen speeda, säger Markus Myron och fortsätter:

– Det som lopp tyckte jag var ett av de roligaste jag sett på väldigt, väldigt länge. Jag stod bredvid min kompis och kollega Henrik Högström och han sa likadant, det här var något unikt.

Just Harper Hanovers lopp hade ni väl lagt lite mer fokus på just i år?

– Ja, det stämmer. Vi bjöd in Bird Parker till loppet och det gjorde vi redan i april. Vi trodde att Bird Parker skulle passa väldigt bra just i Harper Hanovers lopp och det visade sig vara en korrekt analys. Loppet såg på förhand fantastiskt bra ut och ingen blev besviken heller, de levererade verkligen.

”Vill tacka publiken”

Vad har du fått för reaktioner från helgen?

– Det har kommit både mail, sms och privata meddelanden både på Facebook och Twitter och det är faktiskt ganska många som hört av sig och gratulerat till ett bra arrangemang och det värmer naturligtvis. Sedan vill jag så hemskt gärna tacka publiken, de är fantastiska varenda en och jag hoppas de vill komma tillbaka nästa år.

Vad händer med Elitloppsjobbet nu, med summering och nästa års arbete?

– Det började vi med redan i dag, vi har suttit ner och pratat om en hel del om vad som var bra med helgen, men också vad man kan förbättra. Kanske framför allt förbättringsområden, sådant är bra att ta när det är färskt. Sedan får vi trycka på pausknappen ett tag och fokusera på Jubileumspokalen, där fokus ligger på evenemangsdelen. Sedan har vi många fina tävlingsdagar, där vi exempelvis har några egna onsdagar med V86.

När börjar arbetet med Elitloppet 2017?

– Sälj och marknad slutar aldrig jobba med det, klart det är olika intensivt, men det jobbet är igång hela tiden. När det handlar om hästarna är det i samband med Prix d´Amérique i januari som den processen tar fart ordentligt. Sedan har jag tänkt, man har ju en verklighet att rätta sig efter så vi får se vad tiden räcker till, men jag har tänkt att redan i höst börja jobba med kontaktnätet, framför allt i USA och i Frankrike, att försöka förbereda tränarkåren där på den kommande Elitloppshelgen och få upp ögonen för den, för de som vi vet är framgångsrika men kanske inte tävlar så ofta på Solvalla som man skulle kunna önska, säger Markus Myron.   

ARTIKELN HANDLAR OM