Hockeyprofilen: ”Ska ha ett kvartssamtal...”

Slutade med hockeyn för sitt nya liv som hästskötare • Nu gör familjehästen debut på V86

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Simon Mitman.
TRAV

Den allsvenske hockeyprofilen Simon Mitman, 26, valde att lägga skridskorna på hyllan – för att bli hästskötare.

Nu gör familjehästen, Harran Boko, debut på V86.

– Jag vet ju hur det här, jag blir nervös varje gång han startar. Jag ska ha ett kvartssamtal med honom, säger Simon Mitman.

När den allsvenska säsongen tog slut för Vita Hästen valde Simon Mitman, bokförd för 18 SHL-matcher med Djurgården, att avsluta karriären.

Han drog ner till Malmö och proffstränaren Conrad Lugauer för sitt nya liv – som hästskötare.

– Man får jobba arslet av sig. Nu har jag bestämt mig för att lära mig hästskötar-jobbet, sa han till Trav365 i mitten på mars.

”Ska bli kul att se honom”

På gården hos Conrad Lugauer står supertalangen, fyraårige Harran Boko, som Simon äger tillsammans med pappa Jimmy.

Under onsdagen gör hästen, som vunnit fem av karriärens åtta startare, debut på V86. Från spår fem på Åby blir hästen klar favorit av spelarkollektivet i V86–1.

– Det ska bli kul att se honom komma ut igen på banan efter den snöpliga starten senast, säger Simon Mitman och minns galoppen på Solvalla 30 januari.

Han blir klar favorit, går han bara ut och vinner det här?

– Nej, det gör han inte. Vi letade egentligen efter ett lite billigare lopp men det vara svårt att hitta. Det är ett test för att se hur han ligger till.

– Han känns jättebra, pigg och glad och har haft kanonfin päls hela vintern. ”Conni” (Conrad Lugauer) gjorde ett banjobb med honom i måndags och han kändes jättefin och jättebra.

”Behöver sina rutiner”

Simon Mitman kommer finnas på plats på Åby under morgondagen för att följa sin talang.

– Jag är inte nervös ännu, peppar, peppar. Men jag vet hur det här, det spelar ingen roll vilka lopp han startar i, jag blir nervös varje gång. Jag ska ha lite kvartsamtal med honom innan.

Jaha, vad säger du då?

– Det blir: ”Kom igen brorsan, nu är det dags att sätta på racerskorna igen”, ha ha.

Finns det någonting du är orolig för inför starten?

– Han har ju haft sin galopphistorik men han känns mer säker nu. Det blev som det blev senast, han fick en ny kusk då och det kanske var taskigt både mot kusken (Christoffer Eriksson) och mot hästen. Han behöver stöd och sina rutiner. Vi vill se att han springer, om han kommer etta, tvåa eller fyra spelar ingen större roll.

Drömmer om Derbyt

Det stora målet för säsongen är att försöka kvala in hästen till Svenskt Travderby på Jägersro i höst. Uttagningsloppen går preliminärt 21 augusti och Derbydagen är 2 september.

– Känner vi att han vill så siktar vi mot det. Men efter i morgon kommer vi sätta planen beroende på hur han tar loppet. Men drömmen är givetvis att kvala in till Derbyt.

Till sist, har du givit din chef Conrad Lugauer några order inför starten?

– Nej, nej, det sköter han så bra själv. Han känner hästen bättre än vad jag gör. Är det någon kan Harran så är det ”Conni”.

Här är de fem högsta V86-vinsterna 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

V86