Hultman: ”Läkaren frågade om jag ville dö”

Publicerad:
Uppdaterad:
Stefan Hultman
Foto: Kanal 75
Stefan Hultman

TRAV

Den tidigare stjärntränaren Stefan Hultman börjar jobba allt mer frekvent efter sin tuffa- och svåra sjukdom.

Nu mer är han en mycket uppskattad profil i travets egna tv-kanal ATG Live.

Men varje dag är en kamp för 54-åringen och nu berättar han om när sjukdomstiden var som värst och han vägde 154 kilo.

– Läkarna frågade om jag ville dö, säger han.

Stefan Hultmans tränarkarriär fick ett abrupt slut i oktober 2015 då den då 52-årige stjärntränaren insjuknade och i ilfart transporterades till sjukhus.

Länge, länge var det sedan tyst kring Hultman och hela trav-Sverige ställde sig frågan – vad är det som har hänt Stefan, och hur mår han?

Sju månader senare, i maj 2016, kom de första rapporterna. Stefan Hultman hade drabbats av myastenia gravis, en muskel- och nervsjukdom.

– Att sitta i en stol, inte kunna prata, inte kunna se, inte kunna titta på tv, inte kunna följa travet – så har min vinter varit, berättade Stefan Hultman i en mycket känslosam intervju med Kanal 75.

Hultmans rehabiliteringsperiod var lång, men sakta och säkert började han ta sig tillbaka och i dag är han en mycket uppskattad expert, under en period i höstas i TV4, men främst i travets egna kanal ATG Live.

Nu berättar Hultman själv om hur varje dag fortfarande är en kamp, och när sjukdomen var som värst.

”Jag formligen skrek efter hjälp”

Det är på sin egna Facebook-sida som Hultman i ett öppet och känslosamt inlägg skriver om sin sjukdomsperiod.

– För 3,5 år sedan brakade min kropp, då sa den bara stopp. Jag hade rent allmänt mått sämre och sämre. För tolv år sedan fick jag Diabetes typ ett, och det var nog första varningen tror jag, inleder Hultman sitt inlägg.

Stefan fortsätter sedan berätta om hur den sista tiden som travtränare på Menhammar var tuff och svår.

– Jag hade det otroligt jobbigt, jag formligen skrek efter hjälp men ingen brydde sig. Hästarna vann ju lopp så det är nog ingen fara tyckte man. Jag var så stressad, kunde inte sova på slutet, och läkaren på Sophia Hemmet var bekymrad. Mina värden var kass och blodtrycket låg runt 180-195 under en lång tids trots alla mediciner. Läkaren frågade mig en dag om jag ville dö.

Droppen för stjärntränaren blev i mitten på oktober under 2015, då han var i Rom med stjärnhästen Tobin Kronos för det italienska Derbyt.

– När jag och Örjan Kihlström flög hem sa jag att det är något som är galet, svetten bara lacka och jag orkade knappt gå och bära mitt handbagage. Väl hemma var jag som en urvriden disktrasa, skriver Hultman och fortsätter:

– På morgonen struntade jag i att åka till stallet utan tog en lätt promenad, då fick jag enorma smärtor och bara ramla ihop. Det blev ilfart till akuten och där upptäckte läkarna fel på mitt hjärta.

”Örjan började grina”

Stefan Hultman fick stanna på sjukhuset i två dagar, innan han skickades hem. Väl hemma blev det dock bara sämre och sämre för Hultman, som drabbades av hjärtinfarkt.

– Nu var det illa, jag blev rädd, säger han.

På sjukhuset visade det sig sedan att Hultman drabbats av den väldigt ovanliga nerv- och muskelsjukdomen myastenia gravis. Hultman fick äta medicin var tredje timme.

– Alla muskelfunktioner slogs ut, andningen, jag kunde inte gå, äta, dricka, borsta tänderna, kissade på mig, jag såg inte tv:n, datorn, min utsikt. Jag var klart i huvudet men sov nästan hela dagarna. Jag fick massa cortison så när jag satt helt still vägde jag 154 kilo.

Stjärnkusken och kollegan Örjan Kihlström kom och besökte Hultman, och fick en chock.

– Han började grina när han sett mig, berättar Hultman.

”Ska vinna den tuffaste kampen i mitt liv”

I dag har Hultman gått ner 30 kilo, och han vill ner 15 kilo till. Han har börjat arbeta allt mer frekvent i ATG Live och även på tisdagarna i Solvallas expertpanel och han har gjort succé på ATG Tillsammans, men varje dag är fortfarande en kamp för 54-åringen.

– Utan min vilja hade jag inte kunnat leva som jag gör i dag, men varje dag har varit den värsta kampen. För att gå till brevlådan krävs 100 procent av mig. Min kamp är inte färdig, men jag ska vinna den tuffaste kampen i mitt liv, säger Stefan Hultman.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!