Stoppa barfota!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-08

Doktor trav sågar framgångsreceptet

Barfotabalans hindrar utvecklingen av travsporten.

Är det fortfarande den bästa tävlingsbalansen om tio år kommer travsporten vara i ett mycket allvarligt läge.

Att kunna utnyttja barfota till fullo är förunnat ett fåtal tränare vilka har flera hundra hästar i omsättning per år.

Medaljens baksida ger en utmärkande utslagning av hästar.

Kollar man på V75-hästarna så visar det att barfota-hästar är effektivast och mindre tränare tvingas följa efter.

Den stenhårda konkurrensen ger ”trötta” hästägare som lägger av.

Amatörerna ser vi alltmer sällan i V75-konkurrens och försvinner de dör travsporten sakta men säkert.

Varför är det så krångligt med barfota?

Det är mycket svårt att träna en barfotahäst kontinuerligt och tillfredsställande. Barfota i tävling ger konsekvenser för träningen. Hovens vinkel i träning innebär stort slitage på leder och ligament. Överrullningen hindras också och ger avancerade skador. En häst som tävlar barfota är därför nästan alltid tvingad till att starta kontinuerligt för att inte slitas ut i träningen.

Världsledande

Sverige är världsledande i forskning till bättre underlag som helt anpassats efter hästskor som inte förändrats sedan hästskon uppfanns och just barfotabalans! Travet borde följa idrotten, där utvecklingen av underlag och skor är förenad. Varför inte utveckla ett rättvist underlag, förslagsvis gummiasfalt och hästskorna anpassas därefter, systemet skulle även integreras i träningen.

Skador skulle minska drastiskt och vi skulle få fler välmående hästar och hästägare. Hästar och tränare kan konkurrera på lika villkor.

Bort med barfota-infon

Spelarna skulle komma ifrån tveksamma faktorer som barfota-infon. Värmningar skulle ge en mer korrekt blick på hästarnas dagsform.

Underlaget ger också rättvisa lopp och positioner skulle få mindre vikt. I dag är det hästarna i de främsta positionerna som får bästa underlaget och drar fördel av det, de främre hästarna trampar upp underlaget och ger sämre förutsättningar för hästarna längre bak.

Stötvågor

Tekniskt är det möjligt redan i dag att tillverka en tävlingssko som väger max 50 gram och som är helt anpassad efter hästens rörelser i snabba tempon, skor som nästan helt absorberar stötvågor och vibrationer.

En sko som helt enkelt är bättre än barfota.

Doktor trav