"Det skapas avundsjuka”

TRAV

Travpanelen tycker till

Trav365 har låtit tre travexperter tycka till om den senaste travveckan.

Allifrån Järsvöfaks till satsning på travsporten.

Här är frågorna Annika Goop, Thomas Nilsson och Mattias Spante fick ta ställning till.

Den här veckan berättade Jan-Olov Persson att hans stjärna Järvsöfaks är skadad. Hästen har tidigare haft problem med gaffelbandet och nu har skadan dykt upp igen. Kommer Järvsöfaks tillbaka och vem är hans efterträdare?

AG: Det är jättetråkigt att han är skadad, helst nu när han skulle ta segerrekordet. Den skadan är inte att leka med och åldern på hästen gör det inte lättare. Jag tror inte att det finns någon nordsvensk som kan ersätta Järvsöfaks. Annars skulle det kunna vara Going Kronos. Järvsöfaks har betytt mycket för travet. Janne har visat upp honom på alltifrån idrottsplatser till högvakten.

TN: Ja om de vill det. Han har haft skadan tidigare då han var sex år, men det är lite skillnad nu mot för då. Vävnaden slits och det komnmer nog dröja ett tag innan han kommer tillbaka. Men vill de så lyckas de med Järvsöfaks. Förra gången han blev skadad tog det fyra månader, normalt sett brukar det ta det dubbla. Jag tror att man kommer att kunna starta honom i sommar i bästa fall. Förmodligen kommer det bli någon av hans söner som efterträder honom.

MS: Det är svårt att säga. Gaffelbandet brukar vara ett helvete och hästen blir 14 år och då är det svårare att komma tillbaka. Men det beror även på hur allvarlig skadan är. Men jag tycker ändå att Järvsöfaks har visat vem som är kung. Han behöver inte slå Sabins rekord. Om någon skulle efterträda honom får jag säga Eld Kevin.

ATG går ut med 109 miljoner till travet och galoppen under 2008. Aldrig förut har sporten fått så mycket pengar. Men är pengarna rätt fördelade? Bergsåker fick omkring nio miljoner kronor och var banan som fick allra mest.

AG: Jag tycker att det är konstigt politik. Bland annat läste jag att de skulle satsa 25 miljoner kronor på att utreda travet. Jag tycker att vi har utrett travet tillräckligt. De här pengarna ska ut som prispengar till hästägarna. Det är så pass dyrt att ha häst idag. Jag tycker att det är jättekonstigt. Sedan tycker man ju alltid att ens egen bana ska ha mer pengar.

TN: Man måste betrakta Bergsåker som en Norrlandssatsning. De vill satsa på hela Norrlandsregionen och man har bestämt sig för den här banan. Det hade kunnat vara Umeå om de hade visat att de förtjänar en satsning. Annars tror jag att det beror på vem man frågar om de tycker att satsningen är bra eller inte. Några är nog nöjda och många är missnöjda.

MS: Det är roligt att de satsar så mycket på sporten Men jag tycker att det borde vara en jämnare fördelning, mellan en del banor skiljer det en hel del. Jag vet inte varför de ger vissa banor mer pengar än andra, men det gör ju att det skapas avundsjuka.

Conny Nobell startade på Åbytravet under lördagens V75-tävlingar, men svarade för en svag insats. Hur ser Conny Nobells framtid ut? Kan han komma tillbaka i Elitloppsform igen?

AG: Här måste jag säga som Björn att Conny Nobell behöver fler lopp på sig. Efter nästa lopp kanske vi kan säga hur han är. Björn har varit snäll mot honom i träningen, men pulsen och hjärtat är normalt på hästen. Sedan kan vi inte bara ha hästar som vinner. Jag tror i alla fall att han kan komma tillbaka i samma form som han var.

TN: Att han skulle komma tillbaka i världseliten, där han nästan var, tror jag inte. Han var ett riktigt ämne och vann allt som han kunde vinna när han var yngre. Han kom trea i Elitloppet. Vi brukar kalla honom för Elitloppsvinnaren, men man ska komma ihåg att han inte har visat att han är någon häst i världseliten. Han kan komma tillbaka och tävla mot den svenska eliten, men inte världseliten.

MS: Jag tror inte att Conny Nobell kan komma tillbaka till världseliten. Det var längesedan han var så bra. Jag har svårt att förstå varför han var favorit under lördagen då han mötte en av Sveriges bästa hästar just nu, Acclaim. Det kommer inte bli några fler storloppssegrar för Conny Nobell.