Topphästen fyndades: ”Tyckte han var söt”

Månlykke A.M. är impulsköpet som gick hem: ”Fick faktiskt hästen för under 20 000 kronor”

Uppdaterad 2021-04-17 | Publicerad 2021-04-06

Månlykke A.M. och Gunnar Melander vid söndagens överlägsna seger på V75.

Månlykke A.M. gör succé efter en seglivad fraktur och tränarbyte.

Sagan började dock redan på auktion som ettåring – med ett impulsköp.

– Frugan tyckte att han såg söt ut, berättar delägaren Kent Eriksson, nu har Månlykke A.M. sprungit in 1,6 miljoner kronor.

Sveriges kallblodskung är sju år och heter Månlykke A.M. Under söndagen stod han för en sällan skådad uppvisning då han utklassade stora delar av eliten – och gjorde det till synes oberörd. Sonen till folkkäre Månprinsen A.M. är en riktig sannsaga och röster börjar redan göra sig gällande om att Månlykke på sikt kan bli bättre än pappa. Vem är bättre på att besvara en sådan undran än tränaren Gunnar Melander.

– Det går ej att jämföra de två. Månprinsen A.M. var en enorm häst och det är bara dumt att spekulera i att Månlykke kommer att bli bättre, fastslår Gunnar när Trav365 når honom.

Men visst är det kittlande att jämföra de båda stjärnhästarna? Direkt efter segerloppet var det en rörd 74-åring som mötte media.

– Man blev ju väldigt glad, nästan euforisk! Han öppnade snabbt och bara forsade fram till ledningen. Sedan sprang han mest och klippte med öronen och kändes fantastisk. Jag nämnde att det känns som om han i år är 60 meter bättre än i fjol, men åsyftade givetvis tidpunkten på året. Han har vintertränat på ett helt annat sätt i år än vintern innan och vi har haft väldigt fina träningsförhållanden.

”Har sett om loppet flera gånger”

Resan hem var säkerligen av det lättare slaget och faktum är att Bollnäs-tränaren återupplevt segern både en och flera gånger.

– Jo, vi har sett om loppet. På flera ställen faktiskt och i olika versioner. Det kändes bra inombords då. Han tog loppet på bästa vis och gick ett träningsjobb dagen efter för att höja pulsen. Man ska tänka på att han inte gick i botten i söndags och det var full spänst över mål.

Lyckan var total, inte bara för Gunnar Melander utan även för flera generationer Eriksson som satt hemma och såg loppet på teven.

– Vi var väldigt spända inför loppet, både jag och min hustru Marie. Det var mycket snack om den där Roli Eld som skulle tävla barfota runt om, men jag tyckte att den travade knackigt i värmningen. Istället var jag mest rädd för Grislefaksen G.L. som slagit vår häst förr. Vi hade bjudit över både barn och barnbarn som alla satt och såg loppet tillsammans. Eller, vi satt nog inte så mycket! Efteråt firade vi med lite billig champagne, berättar delägaren Kent Eriksson.

Historien om Månlykke A.M. började givetvis inte den gångna helgen utan långt tidigare. På en auktion som ettåring där det då ettåriga kallblodet gick under klubban. En son till självaste Månprinsen A.M... man skulle kunna tro att priset på en sådan unghäst lätt kan skena på en auktion.

– Vi hade faktiskt häst till start i Dannero tidigare den dagen och det fanns inga som helst planer på att köpa häst. Jag och Marie besökte auktionen mest för att se hur det hela fungerade. Vi blev erbjudna Månlykke A.M. och en helbror till Månprinsen A.M. för 50 000 kronor, men det intresserade oss inte. Frugan fattade dock tycke för Månlykke som hon tyckte var söt och så. Jag rådfrågade tränaren Troels Andersen som är sambo med Gunnar Melanders dotter, och som vi haft häst hos förr, och han tyckte också att Månlykke var den finare av de två hästarna som erbjöds.

Fyndköp

Auktionen gick så igång och buden trillade in. 12 000 kronor, 15 000 kronor och 18 000 kronor.

– Då klev jag in och fick faktiskt hästen för under 20 000 kronor! Det var ett impulsköp och med facit i hand ett lyckat sådant. Han fick följa med oss i transporten hem. Min fru är på mig nu att säga att det var hennes förtjänst.

Ett riktigt fyndköp och kärleken tycks vara besvarad av Månlykke som verkar vara svag för Marie.

– Han blir väldigt hingstig när Marie besöker honom, framför allt om hon bjuder på morötter. Visst har jag en vacker hustru men det är nog framför allt morötterna som får igång honom, säger Kent och skrattar.

Kent och Marie äger både hästen och driver flera företag ihop. Månlykke var deras första kallblod, dessförinnan hade det uteslutande handlat om varmblodshästar och det var via en vän som familjen Eriksson kom in i travets förtrollade värld.

– Det var en arbetskamrat som var på mig att köpa häst och tillsammans inhandlade vi My Samba som blev framgångsrik och sprang in nästan 1,5 miljoner kronor. Som mest hade jag nog fem hästar men ingen har givetvis varit lika bra som Månlykke. Tyvärr så missade vi att anmäla hästen både till det svenska Kriteriet och Derbyt, men i det norska Kallblodsderbyt slutade han fyra. Han inledde ju karriären lovande men sedan hände något. Han började trava knackigt och det tog tid att lokalisera vad som störde honom.

Månlykke A.M. flyttades från Jan-Olov Persson till Gunnar Melander och där fann man till slut vad som hade stört hästen så länge, nämligen en benfraktur. Hästen ställdes av och fick lugnt och metodiskt tränas igång på nytt. Den nye tränaren var även bestämd med att påpeka att läkningsprocessen och framtida matchning skulle ske på hans villkor.

– Jo, annars fick det vara. Jag är väldigt mån om mina djur och det får ta den tid det tar. Tålamod är viktigt, berättar tränaren.

Kent fyller i:

– Gunnar lägger väldigt mycket vikt kring självläkning och naturprodukter. Allt ska vara ekologiskt. Jag lägger mig heller inte i matchningen av hästen.

Räds inte ett möte mot segermaskinen

Just framtiden undrar säkert många över. När man pratade med Melander dagarna inför loppet på Romme så klargjorde han att en start i Elitkampen under maj månad var utesluten. Hästen behövde, enligt honom, skaffa sig hårdhet först.

Men nog får man väl ändå ändra sig, Gunnar?

– Visst händer det att jag velar men det är helt bestämt att vi avstår. Det finns andra lopp i planeringen och tanken är att han ska starta inom V75 på Bergsåker den 17 april. Sedan finns det även en passande uppgift på Umåker i mitten av maj.

Många väntar med spänning på första nappataget med segermaskinen Odd Herakles som de senaste åren gått fram som en slåttermaskin. Den norske kallblodsfantomen är numera uppe i 20 (!) raka segrar och kommer under våren tillbringa sin tid på svensk mark i Fredrik Franssons regi, där tävling ska kombineras med avel. Kan det rentav bli ett möte dessa två emellan redan om några veckor? Och tro inte att Gunnar räds en sådan envig.

– Odd Herakles är en jättefin och snabb häst men vi har slagit den förr med Månprinsen A.M. Jag vill inte förlora mot den. För oss så är Månlykke Sveriges bästa kallblod.

Efter inköpet av Månlykke A.M. har Kent och Marie fått blodad tand när det gäller kallblod, och det är framför allt avkommor till deras ögonsten som är av intresse. Enligt Kent finns det två sådana. Ett sto och en hingst, och det är framför allt den senare som lockar.

– Den finns i Norge men ännu så länge har jag inte lyckats få igenom köpet.

Månlykke betäckte för flera år sedan fem märrar men har inte verkat inom aveln sedan dess. Den biten får vänta, mest troligt till någon gång nästa år och på sikt kan vi förvänta oss många avkommor. Pensionen är således tryggad för familjen Eriksson som på sikt hoppas få äga flera egenuppfödda avkommor. Men först kan de se fram emot många fler vinster med impulsköpet som en gång i tiden kostade under 20 000 kronor. En saga som inte har något slut i sikte, inte på ett bra tag.

Månlykke A.M. har hittills sprungit in drygt 1,6 miljoner kronor och vunnit i 17 av karriärens 30 starter.

Följ ämnen i artikeln