Goop petas bakom världens bästa häst

Svensken ratas trots två raka segrar i Prix d’Amérique • Han ersätter

Två raka segrar i världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique, flera rekord och knappt 26 miljoner kronor inkört.

Trots det petas nu svenske stjärnkusken Björn Goop bakom världens bästa häst Face Time Bourbon.

– Jag vill tacka Björn Goop som har varit en bra kusk på Face Time Bourbon i 17 månader, men det slutar med Prix de France, säger huvudägaren Antonio Somma i franska travkanalen Equidia.

Sedan i mitten av september 2018 har svenske Björn Goop varit ordinarie kusk bakom, det som nu är världens bästa häst, Face Time Bourbon.

Tillsammans har de gjort succé på tävlingsbanan.

Goop har kört hästen i 29 starter, tagit 24 segrar, varav två raka triumfer i världens tuffaste travlopp Prix d’Amérique, fem andraplatser, satt flera rekord och kört in knappt 26 miljoner kronor.

I slutet av januari vann Goop sitt tredje Prix d’Amérique, och blev återigen historisk, det var andra raka segern i storloppet med Face Time Bourbon som i år vann på nya rekordtiden 1.10,8 över 2 700 meter.

”Ett sådant taktiskt fel...”

I den senaste starten, i storloppet Prix de France, blev duon ”bara” tvåa efter att ha dragit på i stenhårt tempo i ledning, tröttnat och blivit nedspurtade av Delia du Pommereux i sista stegen.

Efter plumpen har hästens huvudägare, italienaren Antonio Somma, mannen bakom storsatsande Scuderia Bivians, inte varit nådig i sin kritik mot den svenska stjärnkusken i sociala medier och i media.

– Ett sådant taktiskt fel till från Björn Goop och han kör inte hästen längre, meddelade Somma enligt journalisten Claude Piersante på Twitter.

Under tisdagen gick franska travtidningen Paris-Turf ut med uppgifter att Björn Goop skulle petas på Face Time Bourbon och att franske stjärnkusken Eric Raffin hade blivit kontaktad för att bli ersättare – och tackat ja.

Ägarens ord om petningen av Goop

Nu är det bekräftat att Goop ratas.

Antonio Somma var med i franska travkanalen Equidia under torsdagen och berättade om sitt beslut:

– Jag vill tacka Björn Goop som har varit en bra kusk på Face Time Bourbon i 17 månader, men det slutar med Prix de France, säger huvudägaren Antonio Somma i den franska travkanalen.

Franske journalisten Claude Piersanti tweetar följande uttalande från Somma:

”Björn Goop kommer inte längre att köra Face Time Bourbon. Jag har föreslagit namn på kuskar som jag inte pratat med. Det är Sebastien Guarato (Face Time Bourbons tränare) som tar beslutet”.

Kuskarna som Somma föreslagit är: Eric Raffin, Mathieu Abrivard, Gabriele Gelormini, Yoann Lebourgeois och Franck Nivard.

Raffin klar som ersättare

Sebastien Guarato medverkade senare i Equidia och berättade vem som kommer att ersätta Goop: Eric Raffin.

Raffin har kört Face Time Bourbon vid två tillfällen och vunnit båda loppen.

– Han har redan vunnit med hästen, så det är naturligt att det blir han, sa Guarato.

Nästa start för superhästen Face Time Bourbon är planerat i Prix de Sélection den 6 mars på Paris-banan Vincennes.

Face Time Bourbon har totalt sprungit in 2 747 440 euro, eller runt 27,5 miljoner kronor, och har tagit 29 segrar i karriären på 35 startar. 

Björn Goop skriver så här på Twitter:

”Att en häst får ny kusk tillhör spelets regler. Jag är tacksam för att jag fått möjlighet att köra FaceTime Bourbon. Jag önskar hästen och kretsen kring honom all lycka i framtiden”.

Trav365 söker Björn Goop för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!