Kolgjini: Det är synd om honom

Foto: Sami Saarela och Lutfi Kolgjini.
TRAV

Sami Saarela blev av med halva sitt stall då storhästägare flyttade sina hästar till Lutfi Kolgjini.

Nu berättar Kolgjini om nyförvärven – och om Saarelas tuffa situation.

– Det är klart som fan jag känner empati för honom, men så är branschen, säger Kolgjini.

I lördags meddelade TNT Stables, ägare till miljonhästarna Red Hot Dynamite och Sahara Dynamite, att de flyttar sju av sina hästar från färske proffstränaren Sami Saarela till Lutfi Kolgjini i Malmö.

Ett mycket tungt bakslag för Saarela som på några timmar förlorade hälften av sitt stall. Efter förlusterna tvingas nu Saarela säga upp några av sina anställda samt avsäga sig ett stall.

”Inspekterat alla”

Hästarna har nu anlänt till Kolgjini och stjärntränaren är nöjd med vad han sett hittills.

– De kom i måndagskväll och jag har inspekterat alla, det gjorde vi direkt. De såg bra ut allihopa. Det var ett par fina tvååringar och så hade de en jättefin syster till Sahara Dynamite med Viking Kronos som pappa, det var roligt, säger Lutfi Kolgjini.

Den här veckan kommer de intressanta nyförvärven bara gå lugna motionsjobb för att bekanta sig med den nya miljön. Sedan kommer Kolgjini börja testa hästarna mer och mer. Självklart är Sahara Dynamite och Red Hot Dynamite just nu de mest intressanta hästarna.

– Sahara har inte skapat så jävla mycket sedan elitloppsförsöket, det är ovisst vart han står och om han överhuvudtaget kommer tillbaka. Det är svårt att säga, jag kan inte säga det just nu. Men han är kvalad och tydligen ser det fint ut.

– Red Hot Dynamite har gjort det bra och är intressant. Han har potential att utvecklas till en absolut topphäst. De hästar som tillhört toppen i en bra i årgång, som Red Hot Dynamite, kommer kunna hävda sig i stora sammanhang.

Känner du någon press?

– Nej, jag är rutinerad och har ganska stor rutin med sådana här hästar. Jag har ett antal sådana här redan i mitt stall så jag känner absolut ingen press, jag känner mig inspirerad då jag inte är bortskämd med att få sådana här hästar i träning. Jag brukar få göra dem själv från grunden. Den här typen av hästar brukar gå till Stig H, Svanstedt och Goop.

Hur kommer det sig att TNT Stables flyttar sina hästar till dig?

– Jag och Frank Andersson är goda vänner sedan länge, och det här gänget var och kollade på min anläggning i fjol och gillade den. Men då hade jag inte en tanke på att jag skulle få någon häst. De var här i samband med Derbyt på ett studiebesök.

”De som betalar kalaset”

Lutfi Kolgjini är en av landets bästa travtränare och driver en miljonrörelse i Malmö. Kolgjini tycker synd om Sami Saarela – men menar att det är spelets regler.

– Är du egen företagare så kan du bli av med kunder, jag vet flera som blivit av med en stor kund och så är situationen. Innan man blir egen företagare är man beroende av kunder, så är det bara och travet är konkurrensutsatt. Men jag vill poängtera att jag aldrig haft någon åsikt om att ägare flyttar sina hästar, det är bara att önska dem lycka till. Folk får ha hästar precis vart de vill, det är de som betalar hela jävla kalaset.

– Det är klart att det är tråkigt för Sami, det är en fin kille. Det är klart som fan att jag känner empati för honom men så är branschen. När jag hade 50 hästar i träning för många år sedan blev jag av med halva stallet från en fredag till en lördag. Jag kom inte överens med ägaren och det var ingenting med det. För mig var det bara en avlastning att bli av med honom, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.