Förläng alla lopp med 500 meter

TRAV

Glöm allt ni hört. Glöm allt jag sagt.

För jag har hittat en löjligt simpel lösning på hela skiten.

Roligare travlopp fixar vi lätt.

Gör som jag säger bara.

Det är över. Vi kan sluta fundera över panik­åtgärder. Vi behöver inte open stretch, 1?300-

metersbanor, vinklade vingar, spurtpriser, lägre andrapriser, snål­skalor, max en Lähdekorpi-häst per lopp … Vi behöver inte bromsa catch­driverligans framfart längre. Vi klarar oss utan alla krystade förändringar av våra fina sport. Vi kan, hur jäkligt det än låter, låta de bästa vara bra.

Vi kan köra på i samma gamla hjulspår och det enda som behövs är en mycket ­liten men satan så effektfull förändring.

Vi ändrar på distanserna.

1?640 totalförbjuds

I fortsättningen är ett sprinterlopp 2?140 meter, ett medeldistanslopp 2?640 meter och långloppen börjar vid 3?140 meter.

1?640 meter säger vi hej då till. Den distansen kan vi möjligen ha i Elitloppet (1?609) men i övriga lopp totalförbjuds den. Vi skickar tillbaka den till USA med enkel biljett (tillsammans med McDonalds) så kan de tanka lasix och köra ett varv med vinande piskor bäst de vill.

Jag tror nämligen att vi skulle få en bättre och spelvänligare sport om alla lopp förlängdes med 500 meter. 1?640 auto är frustrerande trist att titta på; allt handlar om full gas till spets och sen är frågan bara om ledaren får pusta eller inte. 1.15 första 1?000. Gäsp. Ingen chansar i de lite större sammanhangen. Proffskuskarna vet att det är iskallt och ser till att maximera inkörda pengar i stället för att tävla bort dem. De är superskickliga på det.

Hur svårt kan det vara?

Den nya sprinterdistansen i Sverige blir alltså 2?140 meter. De loppen är ganska ofta händelsefattiga (Solvalla style) men det finns i alla fall utrymme för körning och en och annan kupp. Kolla bara på kallblodsloppet i lördags. Racing! 2?140 kan vara fräckt värre. Ta rygg på Dannero. Hur svårt kan det vara?

2?640 meter kallar vi för medeldistans. Över 2?640 är det knepigare att stjäla loppet i ledningen och den som har lottats till ett dåligt spår har chansen att hitta på något. Spår tolv på 2?640 meter är betydligt bättre än samma läge över 2?140 – för att inte tala om 1?640. Visst fasen, den distansen hade vi ju skrotat. Vad skönt.

Långloppen kör vi över 3?140 meter, minst. Om det blir kul? Vad tror ni? Orebro International, Walter Lundbergs och Harper Hanovers är väl spelbara lopp? Eller rättare sagt: det är svårt att hitta något roligare i svensk travsport. Långa lopp med topphästar från olika distanser är travets svar på Champions League. Kortloppen är en mållös, regnig match i division II.

Varsågod STC/ATG och alla sport­chefer, där har ni svaret på frågan ni ­legat sömnlösa över.