”Det snurrar fortfarande”

TRAV

Stefan ”Tarzan” Melander försökte fyra gånger i Elitloppet med ögonstenen Scarlet Knight. De blev bara trea som bäst, i går tog sonen Iceland revansch för de tunga förlusterna:

– Det är fantastiskt, jag får lov att tycka det, känns helt fantastiskt.

Visst är ordet saga en sliten klyscha efter ett Elitlopp. Men för ”Tarzan” Melander är gårdagens seger verkligen det. De upprepade försöken med Scarlet Knight gav aldrig bästa resultat.

Och i går stod hoppet till Iceland, Scarlet Knights sexårige son. En hingst som var nära att dö för fyra år sen efter en olycka i stallet när han fastnade i ett boxgaller.

Segerförhoppningarna steg väl inte direkt när startspåren lottades förra söndagen. Iceland fick spår åtta, ett snudd på omöjligt läge i Elitloppet.

Men efter en tredjeplats i försöket fick Iceland ett femtespår i finalen, därifrån blev det ledning direkt, en ledning som hölls in i mål. Varken Brioni från rygg ledaren eller Torvald Palema som låg i andraspår var nära att hota, till slut vann Iceland med två längder:

”Snurrar fortfarande”

– Allt kändes perfekt. Men det snurrar fortfarande, jag har inte fattat att han har vunnit det där loppet, säger Melander.

Segern var extra känslosam tack vare att Icelands pappa, Scarlet Knight, är Melanders största stjärna genom tiderna. Och Icelands seger är enligt Melander det slutliga beviset på Scarlet Knights status som avelshingst:

– Han är förmodligen den bästa avelshingsten, det tror jag. Den styrka han hade, det är inte så många som har den.

Starten avgjorde

Melander påpekar också en egenskap som Iceland har, den som pappa Scarlet Knight saknade:

– Starten… Om Scarlet hade varit lika startsnabb som Iceland, då hade det aldrig funnits en bättre häst.

Då hade han vunnit Elitloppet flera gånger om?

– Ja, jag tror det.

Melander och Iceland tog emot publikens hyllningar längs upploppet till tonerna av Abbas ”The winner takes it all”. Samtidigt satt Örjan Kihlström och väntade på nästa lopp och hörde hur Agneta Fältskog sjöng att ”the winner

takes it all, the losers standing small”.

Valde fel häst

Efter försöken hade Kihlström att välja på om han skulle köra Triton Sund eller Iceland. Han valde Triton Sund, det slutade med galopp direkt i finalen. Samtidigt som Iceland tog ledningen och höll den in i mål:

– Det var ett svårt val, båda gick bra i försöken. Triton var jättefin i försöket men tyvärr inte lika fin i finalen.

– Men i och med att båda hästarna var ganska likvärdiga och att jag kör åt Hultman i första hand så blev det så.

Innan Kihlström lämnade Solvalla tog han en lov förbi Stefan Melanders stall. Där gav han Melander en stor kram och gratulerade ordentligt:

– Hästen är ju otroligt bra, en häst som passar otroligt bra för Elitloppet.