”Går inte att kasta skit på”

TRAV

ÖREBRO. Exakt så här ska det se ut.

Långloppet Orebro International blev en höjdare.

Men det visste vi redan innan.

Fler tuffa långlopp på V75, tack.

Vi klagar och gnäller ganska mycket, alla vi losers som spelar på hästar. Egentligen är det inte så konstigt. Vi behöver ”blow of some steam” efter en serie dåliga spel. Har man torskat så är det ens förbannade rätt att skälla på någon idiot som borde ha … ­Andra gånger är det loppens fel; de är för statiska och uppmuntrar inte till körning mer än första 300 och sista 500. De som skriver ut loppen begriper inte.

V75-7 går det inte att kasta skit på. Det här det absolut bästa botemedlet mot händelsefattiga och stereotypa travlopp. Jag har tjatat om det, att det ska vara långa lopp, gärna över tre varv där hästarna är utspridda över hela banan. Om elithästar som Spring Erom står 40 meter efter uppkomlingar som Ladies Man och River de Liton blir det spännande. Om dessutom hårdingar som True Q. och Nellie Vingboons står 20 meter efter täten kan vi knappast önska oss mer.

Alla förväntningar infriades

Orebro International (V75-7) var ett super­lopp redan på förhand och när det väl kördes infriades våra förväntningar. Kuskarna körde som om de stulit hästarna, det var fajt hela vägen, och vinnande Spring Erom avgjorde lätt.

Oj, vad fin han såg ut före loppet.

Oj, vad klar han var när Björn Goop körde till lite lugnt runt sista kurvan.

Håkan Olofsson vill inte vara med i Elitloppet med femårige Spring Erom. Jag förstår honom men tycker samtidigt att det är roligare med unga stjärnor än gamla.

Chimall T.T. var kusligt fin i V75-1. Fredrik Perssons segermaskin (30 starter, 16 vinster) värmde som en mordvinnare och vann lätt efter tidig attack och dödens sista rundan.

Den ska vi lira varenda gång

Azalee var en annan imponerande vinnare. I V75-2 kördes han tokoffensivt av Kjell Svensson, han kunde liksom inte komma fram till utvändigt ledaren fort nog. Väl där ägnande han sig åt att sänka ledaren och svara allt. Skallen var det inga fel på. Tränare Peter Walltin ser ut att ha plockat fram en ny Brian Key. Den här ska vi följa och lira varenda gång.

Guldloppet blev himla konstigt. Så det kan bli. Finders Keepers försvarade ledningen och mitt spetsdrag Turnaround blidde kvar i fjärdespår. Sen grötade de ihop sig, Turnaround och Swept To Victory galopperade, och Global Investment sänkte Finders Keepers från dödens.

Jaha, det borde jag ha fattat.

Tränar bättre än han snackar

Åke Svanstedt tog en dubbel på V75. Lexington Ås fick tredje ytter från underskattade spår tolv med voltstart och svepte motståndet på en långsida. Conrads Garland, den där som någon illa påläst idiot (host host) kallade ärkesprinter, var grym när han small runt allt i V75-6.

Svanstedt tränar bättre än han snackar.

Till sist: Måste man kröka på trav? Är det rätt upplägg för att bli en vinnare? Känslan när jag lämnade Örebro var att halva publiken druckit annat än hallonsaft.