Trav

Kusken i olyckor – två gånger på tre dagar

Av: 

Minimedia

Patrik Fernlund

Rinette Streamline skenade under måndagen på Solvalla efter att Kenneth Haugstad slängt sig ur sulkyn.
Rinette Streamline skenade under måndagen på Solvalla efter att Kenneth Haugstad slängt sig ur sulkyn.

TRAV

33-årige Kenneth Haugstad har haft en mardrömsvecka i sulkyn.

Två gånger har han varit tvungen att slänga sig ur sulkyn – för att rädda sitt liv.

– Sitter man kvar är det stor fara, det är en enorm kraft i hästarna, säger Haugstad.

Lärlingen Kenneth Haugstad har på sistone fått stort förtroende av stjärntränaren Kari Lähdekorpi och är i stort sett förstekusk i stallet. Haugstad vinner flera lopp varje vecka – men de senaste dagarna har varit riktigt olyckliga för kusktalangen.

”Blev bakrädd”

I måndags på Halmstadtravet körde han Pion Zet i ett V65-lopp och slutade trea. Efter målgång blev hästen rädd och började slå. Haugstad, som bara satt några decimeter bakom hästen, slängde sig ur vagnen för att rädda sitt liv.

– Jag hade ryck tussarna och hon blev bakrädd. Jag valde att hoppa av eftersom det är stora krafter man håller på med. Det är inte kul när det händer.

Bara två dagar efter den otäcka incidenten inträffade ytterligare en olycka med Haugstad inblandad, den här gången på Solvalla. Även den här gången slog hans häst, Rinette Streamline, bakut i ren rädsla och Haugstad valde att lämna sulkyn.

– Tarzans vagn skramlade och hon blev rädd för den. Det var något med hjulet som hade gått sönder och det skramlade som fan. Hon blev bakrädd och började slå och även då valde jag att hoppa av. Jag tänkte på det som hände under måndagen.

Blir man rädd?

– Nej, jag fick tio minuter på mig att byta dress i måndags och vann lopp nästan direkt efteråt, så det kändes bra. Jag har kört hästar i träning och i lopp och det har aldrig hänt innan men det finns en grund till båda fallen. De blev rädda så det är inte hästarnas fel.

Hur känns det när en häst börjar slå, kan man förklara?

– Man sitter väldigt nära och de slår rätt ut med en enorm kraft. Sitter du kvar är du i stor fara, man kan dö, säger Haugstad.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!