Kolgjini: Min tveklöst bästa chans på V75

TRAV

Lutfi Kolgjini kan blicka tillbaka på ett makalöst år som travtränare.

Och än är det inte dags att göra bokslut.

När V75-cirkusen den här veckan gästar Åbytravet kan han bättre på statistiken ytterligare.

– Eliott Hall är tveklöst min bästa chans, säger Jägersrotränaren.

Kungapokalen, Hugo Åbergs Memorial, Svensk Travderby, Svenskt Travkriterium, Italienskt Travderby, Ulf Thoresens Minneslopp.

Listan på Kolgjinis storloppssegrar under 2010 är lång.

– Det här är det överlägset bästa året någonsin. Det är ju fantastiskt att vi har vunnit så många storlopp. Men det är hårfint mellan succé och fiasko och vi har också misslyckats i till exempel E3. Det får man också ta med sig så att man inte stöddar upp sig.

Vilken är årets absoluta höjdpunkt?

– Det kan vara segern med Raja Mirchi i kriteriet. Det ligger mycket känslor bakom där. Jag har haft både mamman och pappan och var själv med och drog ut honom halv två på natten en gång. Att ta en häst hela vägen och vinna ett lopp som ingen Jägersrotränare hade lyckats vinna på 60 år...det klart att det är stort.

”Jag är årets tränare”

Kolgjinis hästar har sprungit in nästan 33 miljoner kronor sedan årsskiftet och hans fantastiska resultat har gjort honom till storfavorit i kampen om titeln Årets tränare, som ska delas ut på den årliga travgalan 14 januari. Och själv tycker han att saken är given.

– Jag är årets tränare! Sedan skiter jag i hur folk röstar, säger han och skrattar.

– Men det där är ingenting jag går runt och tänker på. Meritmässigt tycker jag att jag skulle ha blivit Årets tränare redan 1998 men då fixade Stockholmsjournalisterna till det så att det blev "Tarzan" (Stefan Melander) istället. Och så tycker jag att Svanstedt har blivit undanknuffad något år. Så inget förvånar mig.

Hur stort skulle det vara att få utmärkelsen?

– Det är det största man kan vinna. Det tycker jag trots allt.

Spänd inför premiären

Under året har också filmen "Kolgjini" spelats in. Ett filmteam har varit honom hack i häl under de stora tävlingsdagarna och i oktober gav sig Kolgjini och teamet ut på en resa i släkten Kolgjinis spår, från Tirana i Albanien till Ferizaj i nuvarande Kosovo, där Lutfi Kolgjini föddes 1959.

– Vi hade några fantastiska dagar där och det är otroligt hedrande att den här filmen görs. Jag är spänd inför premiärvisningen. Det ska bli grymt roligt.

Eliott Hall tveklöst bästa V75-chansen

Men än är inte året slut och mycket ska hända innan det är dags för travgala och filmpremiär. Kolgjini fortsätter att ånga på i samma höga tempo och när V75-cirkusen på lördag kommer till Åbytravet i Mölndal har han fem hästar till start.

– Eliott Hall (V75-7) är tveklöst min bästa chans. Han har inte tävlat på en månad men han känns helt grym i jobben och verkar inte ha tappat någon form.

Han galopperar mycket. Vad kan man göra för att komma tillrätta med det?

– Det är bara att låta tiden ha sin gång. Han var stabil ett tag men nu har han tagit sig några galopper igen. När han vann senast blev han för pigg och slog ihop. De andra galopperna har berott på den tuffa matchningen. Han har gått oerhört fort när galopperna har kommit. Men han är inte så osäker som man kan tro och kommer vi bara fram utvändigt om ledaren ska det vara bra segerchans.

Ridgehead Cahore (V75-1) har visat uppåtform på slutet och senast vann han från ledningen. På lördag tillhör han favoriterna.

– Han mötte visserligen ingenting senast men han kändes riktigt bra och behövde bara gå på treans växel. När Adrian (Kolgjini) körde honom näst senast gjorde han en grym prestation. Av senaste intervalljobbet att döma har han toppform igen och eftersom han trivs i ledningen är det klart att jag laddar från start.

Kolgjinis övriga två V75-hästar tillhör outsider-skaran.

– Dolomite Tooma (V75-4) har gjort två riktigt bra lopp mot övermakten i de två senaste starterna. Han är bra i ordning och kommer vara ännu bättre nu med täta starter.

– Milliondollarbaby (V75-6) blev lite hetsig av en omstart senast och tappade på det. Men han gick ändå riktigt bra. Han kommer att göra ett bra lopp igen men utgångsläget är inte det roligaste.

Ola Johansson/Kanal75