Är en kopia av tidernas bästa

TRAV

Stjärnorna börjar vakna i vårsolen.

Härom veckan gick Ålands superkändis första jobbet.

I år fortsätter Jeppas Maxi färden mot eliten.

Men vi har ingen brådska, i år heller.

Jeppas Maxi – minns ni honom? Klart att ni gör. Ålandshästen som intog svenska V75 förra året och brakade runt motståndet, vad de än hittade på drog han bara på munnen och åt upp dem. Han startade nio gånger och vann sju lopp.

V75-vinsten i Gävle i maj var mitt starkaste travminne alla kategorier under 2014. När han slet ledande stor­favoriten Coldtown i stycken och dund­rade in i mål på 1.12,0 över full distans presenterade han sig på allvar. 

Robert Ekström, amatör på Åland, tränar Jeppas Maxi som nu är sex år och en kopia av pappa Varenne, världens bästa häst genom tiderna. Jag pratade med Robert härom dagen och han säger att det drar ihop sig till årsdebut. Solvalla nästa onsdag är planen.

”Vi har kört mycket  tryckvagnsträning i vinter och i de första snabbjobben har han varit seg men så brukar det vara. Jag är inte orolig, även om han säkert behöver ett par lopp i kroppen”, säger han fyller i att de sen siktar på V75 och Bronsdivisionen till påsk.

Om Jeppas Maxi fortsätter utvecklas kan han vara en stor stjärna. En viss blick hoppas jag ha efter snart 40 års travtittande, bara hans lite gängliga löparkropp håller.

Fast å andra sidan: Han ser ut precis som en sub-1.10-travare ska göra. Tyngdlyftare kutar inte under 1.10.

De ska få leka trav

Annars är ju våren mycket spaning efter fina hästar. Att titta på värmningar är oerhört överskattat och det första ni ska prioritera bort som spelare. Det blir oftare fel än rätt. Men att se unghästar på banan är något helt annat, att upptäcka råämnen.

Teeter Totter, Roger Walmanns treåriga sto som startat fyra gånger och vunnit lika många lopp, är så fin.

Jag blir som ett barn på nytt när jag ser sånt och så glad när Örjan Kihlström kör henne på det sättet, låter henne smyga med och speeda lite på kul sista 300.

Jag vill nästan pussa honom på munnen för att han har förstått att alla unghästar inte ska köras i ledningen tills de är less. De ska aldrig behöva gå sig dödströtta, de ska få leka trav och hitta stilen.

En treåring som fått gå i botten är körd för resten av livet, den kommer i alla fall aldrig bli lika bra som den kunnat. Småhästar är barn.

Pacific Broline är också häftig. Björn Goops treåring är tydligen lite av en strulpitt (det var jag också) men att den svarta hingsten kan bli ruskigt bra är jag säker på. Titta på hans senaste start på Solvalla. Visst, han förlorar men den avslutningen sa egentligen allt. Ge honom tid, Björn, låt kammen växa.

Veckans tips

1. 6 Classification (Solvalla, V86-4)

Toppform. Galopp i vinstläge senast. Revansch?

2. 3 Rub it Out (Solvalla, V86-6)

Alltid bra. Bästa läget. Borde hålla undan. Drag.

3. 7 Sparkled Face (Jägersro, V86-7)

Strålande insats senast. Kan slå till igen. Varning.