”Jag ger inte upp nu, inte min stil”

TRAV

Efter utmattningssyndrom och höftproblem – Kaj Widell ska tillbaka till kuskeliten i sommar

Foto: Kaj Widell.

Kaj Widell, 59, har haft några tuffa år kantade av motgångar.

På grund av höftproblem och operation har proffskusken tvingats vila från travet sedan i januari.

I sommar ska han vara tillbaka i sulkyn.

– Jag ger inte upp nu, det är inte min stil, säger han till Trav365.

I december 2013 tog den flitigt anlitade proffskusken slut. Läkarna konstaterade att Kaj Widell ådragit sig utmattningssyndrom och gav honom domen att vila i ett år.

För Trav365 berättade Widell, som under 80-talet var en av Sveriges främsta tränare, om den tuffa vägen tillbaka till sulkyn.

– Det var en jävla konstig grej att bli drabbad av, jag fick ont i huvudet som bara den så fort jag gjorde någonting. Folk som inte blivit drabbade av detta, förstår inte hur man blir och hur man mår.

Då var det oktober 2014 och kusken hade börjat köra lopp igen efter lång vila från sporten.

”Allt verkar ha gått bra”

I januari i år kom nästa bakslag.

59-åringen fick stora problem med en höft, som bara blev sämre och sämre.

Han var tvungen att ta ett nytt tungt beslut.

– Det kändes inte bra. Läkarna sa att om det skulle bli bra så var de tvungna att byta höftkula.

Sagt och gjort.

Widell körde sitt senaste lopp 16 januari i år, sedan dess har han varit sjukskriven och tränat upp sig inför höftoperationen.

Den genomfördes förra veckan, med gott resultat.

– Allt verkar ha gått bra, jag är stel och knölig, men det går bra. Det känns framförallt psykiskt mycket bättre, för jag kände att det inte skulle gå och jag var tvungen att ta ett beslut.

”Bättre än någonsin”

Nu väntar minst tre månaders rehabilitering för Widell.

Och han har ett mål.

– Jag tränade som sjutton innan operationen för att vara så stark som möjligt, då gick jag ner sex kilo. Nu ska jag rehab-träna sen försöka träna så hårt att jag ska gå ner tio kilo till och sätta mig i toppform en gång till.

Du ska tillbaka och köra lopp?

– Jag ska försöka i alla fall. Jag ger inte upp nu. Man måste ha ett mål och det är inte min stil att ge upp. Jag har tävlingsinstinkten kvar.

När kan du vara tillbaka?

– I sommar någon gång. De har sagt tre månader, men jag kommer inte toka till det och chansa för att köra tidigare, jag ska låta det läka ihop.

Hur är det med utmattningssyndromet nu?

– Det är mycket bättre! Jag var till Sophiahemmet och gjorde ett riktigt hälsotest, de har gått igenom hela mig. Tagit alla prover och så vidare, allt är bra.

– Men jag har blivit trött ändå, men tre veckor innan operationen började pulsen gå ner och jag orkade mer. De tog tester på sjukhuset och sa att jag hade vilopuls som en elitidrottsman. Det var jävligt skönt att höra det, jag var bekymrad innan det...

– Det känns som det här med utmattningen läkt med tiden. Jag mår bättre än någonsin nu och det känns rätt att jag har gjort den här operationen.

Stöttas av kollegorna

Nu går Widell på kryckor och får inte köra bil på drygt en månad. Han fördriver tid med att titta på trav och läsa böcker.

– Man är lite låst och jag får inte överanstränga mig. Jag är lite sugen på att åka in till Solvalla på V75-finalerna på lördag, vi får se.

– Sen är det kul, jag får stöd av väldigt många kollegor som pushar mig. Jag har fått upp mot hundra sms, det känns jättebra.