Johnny Johansson: ”Det känns vemodigt”

Sagohästen har gjort sin sista start

Foto: TR Bild
Harry Haythrow avslutar tävlingskarriären

avChristoffer Wickman

TRAV

Hedershästen Harry Haythrow har gjort sin sista start.

Det blev totalt 145 lopp – varav 102 på V75.

– Det är ett svårslaget rekord, säger hästens tränare Johnny Johansson.

Tolvårige travhästen Harry Haythrow passerar vid årsskiftet gränsen för vad som är tillåtet att tävla i Sverige, då blir ”hedersharry” 13 år gammal, och i Sverige får travhästar bara tävla till dess att de är tolv år gamla.

Lördagens V75-start på Jägersro blev därför Harry Haythrows sista start i karriären.

Harry Haythrow hann med att starta 145 gånger, varav 102 av de starterna skedde på V75. Han innehar rekordet för antal raka starter på V75, med hela 69 raka V75-starter. Ett svårslaget rekord.

Sagohästen tog 15 segrar i karriären och sprang in knappt fem miljoner kronor.

”Det minns jag bäst”

Harry Haythrow inledde sin karriär hos Peter Untersteiner, men efter endast två starter hos proffstränaren så hamnade han i mitten på 2009 hos ägaren Johnny Johansson, och hos Halmstadtränaren har han blivit kvar – i hela tio tävlingssäsonger.

– Det känns vemodigt, det gör det. Vi har levt i en liten drömvärld de sista sju-åtta åren med honom då vi har kunnat åka runt och tävla med en häst på V75 var och varannan vecka, så det känns lite konstigt när det tar slut. Det är rätt långsökt att vi ska få fram en sådan här häst igen, säger Johnny Johansson och fortsätter:
– Gränsen för vad som är tillåtet att tävla i Sverige går ju nu vid årsskiftet och sedan får han inte tävla längre, och vi ville avsluta i V75 och därför blev lördagens V75-start hästens sista. Sedan blev det inte riktigt som vi tänkt oss då han var sämre än vad vi trodde, men det är som det är, han har gjort så många bra lopp innan så det går inte att gräma sig.

Vad minns du mest från hästens karriär?

– Att han har kunnat vara så jämn, och att han hela tiden har utvecklats. Han var ingen märkvärdig häst från början, men han utvecklades och ju hårdare lopp han fick, ju mer utvecklades han. Han var en sådan individ som tålde mycket, och det är det som lägger sig på minnet. Han hade halsproblem våren 2014 och blev väl aldrig riktigt lika bra som innan efter det, så det var synd, men samtidigt är det ju så det är, det är inga maskiner och inte så mycket man kan göra något åt. Han har annars hållit ihop fantastiskt bra hela karriären och har aldrig haft problem med sina ben eller så.

”Kommer få fortsätta träna”

Vad händer med honom nu?

– Han kommer få fortsätta träna faktiskt, vi har en annan häst som behöver lite sparring, och sedan blir han gårdshäst här hemma. Eventuellt kommer vi börja rida honom, han har aldrig ridit innan. Men han kommer vara kvar hos oss hela tiden.

Han har rekord i antalet raka starter på V75 med 69 stycken, och totalt 102 starter på V75, tror du någon kommer slå det?

– Nej, det tror jag inte, totalen kanske det kan komma fram någon individ, men det känns rätt långsökt, det måste vara exceptionella hästar i så fall, och sådana som inriktar sig på att matcha på V75, som vi gjorde, säger Johnny Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav