”Det som gjorde att man överlevde...”

Capitol Hill är köpt av Kari Lähdekorpi

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: TR Bild
Kari Lähdekorpi

Kari Lähdekorpi, 61, har handlat häst igen.

Men någon ny Pastore Bob tror han inte att det är.

– Det är svårt att göra något när hästarna kommer från Svante Båth, säger han.

Kari Lähdekorpi avslutade sin proffsverksamhet i Sverige för sex år sedan, den tidigare stjärntränaren valde efter det att flytta hem till Finland. Då hade Lähdekorpi under en lång period varit en av Sveriges mest framgångsrika travtränare, och 2010 tog stallet bland annat 293 segrar och körde in knappt 30 miljoner kronor.

Men Lähdekorpi har fortsatt att handla med travhästar, och en av de mest spektakulära hästaffärer han gjort det senaste året år Pastore Bob.

Pastore Bob gick från gärdsgårdsserien till VM-lopp på ett år – efter Lähdekorpis köp.

Det senaste köpet från Lähdekorpi är fyraårige Capitol Hill.

”Har höjts enormt de sista 10 åren”

Capitol Hill kommer närmast från Svante Båth, valacken vann korta E3 i fjol och slutade sexa i Svenskt Trav-Kriterium och han har på 22 starter hittills i karriären sprungit in knappt 1,7 miljoner kronor.

– Han kommer från Svante Båth och då brukar det inte gå så bra, sedan har han visat att han inte riktigt kan bära de pengarna som han sprungit på sig, och det var väl också därför han var till salu, säger Kari Lähdekorpi och fortsätter:
– Jag hoppas han kan vara en hygglig snabbloppare här hemma i Finland, eller i varje fall bli som femåring. Meningen är att jag ska hitta någon i Finland som är intresserad, om någon vill köpa honom så säljer jag, annars lämnar jag honom i tränings hos någon. Men det är ingen ny Pastore Bob, jag vet hur svårt det är att få in hästar efter Svante Båth.

Lähdekorpi berättar att det är svårt i dag att göra de där riktiga klippen, som man kunde göra ”förr i tiden”.

– Nu för tiden så är det så många duktiga travtränare i Sverige, så det är svårt att göra de där affärerna som man gjorde på 1990-talet. Alla är så duktiga nu, och de där guldkornen hittas inte som förr. Det är så många som är så duktiga nu och tränarnas status och kunskap har höjt sig enormt de sista 10 åren, de har höjt sig otroligt mycket.

”Det som gjorde att man överlevde”

Lähdekorpi menar på att det senaste köpet i Capitol Hill blir svårt att göra något med, eftersom hästen kommer från stjärntränaren Svante Båth. Det har stor betydelse vart hästen har varit innan, som man köper.

– Så är det förstås, i varje fall var det så i början på 2000-talet, då var det bara det som spelare någon roll, varit hästen hade varit innan. Man ska inte tro att man kan köpa häst från exempelvis Svante Båth, Åke Svanstedt, Veijo Heiskanen, Robert Bergh, Timo Nurmos eller så, och tro att de ska bli bättre. Ska man köpa häst som varit i deras träning så ska det vara till ett riktigt bra pris, annars köper man inte av dom. Det bara är så, man ska hitta en häst som man tror kan bli bättre, och då spelar det roll vem som haft hästen innan.

Lähdekorpi har genom årens lopp ägt över 2 000 travhästar, men kan inte lista det bästa hästklipp han gjort.

– Pastore Bob är i varje fall en av de bästa. Jag handlade väldigt mycket med hästar förr, och då gjorde man några bra köp. Ett bra köp visar sig dock först när man säljer, man vet inte hur det slutar och det kan ju vara så att Pastore Bob exempelvis kommer vi ha så länge så vi går plus minus noll på honom. Det är hästar man sålt för bra pengar, det är det som är bra affärer. Tidigare var det så, när man sålde en häst och fick bra betalt, det var det som gjorde att man överlevde.

Men du verkar i varje fall ha ett öga för hästaffärer, Pastore Bob är ju bara en i raden av exempel på spektakulära hästköp som du gjort?

– Jag har sysslat med det här i över 40 år, så något har man väl lärt sig, säger Kari Lähdekorpi.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav