Sportchefen: ”Känner oss jäkligt nöjda…”

Nya superarenan på Åby snart färdigbyggd: ”Jädra roligt”

avErik Pettersson

1 av 7 | Foto: Åby
Nya hotellet.

Nya suberbygget, Åby Arena, är snart klart.

I april är det invigning.

– Det känns ju jädra roligt, säger sportchefen Jon Pedersen.

Under våren 2017 togs det första spadtaget mot Åby Arena.

Målsättningen: Bli Europas ledande travbana.

Nu är superbygget kring travbanan i Mölndal, utanför Göteborg, snart klart.

– Vi ligger rätt i alla tider, inget ska förskjutas, säger banans sportchef Jon Pedersen.

– Det är lite olika delar i det här, fortsätter han.

”Varit superproffsiga”

– Mässanläggningen är redan klar, den var klar och nycklarna var överlämnade 1 november, nu är det inredningen som ska till där. Första mässan här är redan andra veckan i januari. Sedan öppnar vi Göteborgs största gym, som också öppnar i december. Hotellet öppnar i april, vilken dag det blir, det vet vi inte, men nycklarna ska lämnas över 1 mars, sen ska det inredas. Det vi har sagt är att sista veckan upp mot Olympiatravet (sista veckan i april) ska det vara invigning hela veckan. Det är planen vi skissat på.

Bygget har lett till att Åbytravet, rent visuellt varit lite stökigt, men Pedersen är nöjd med processen.

– De har varit superproffsiga hela vägen, det har inte sett så roligt ut, men det har inte stoppat oss i något tävlande.

– Sen så inviger vi inte bara hotell och mässa. Vi har även renoverat Åby, gästrum och salongen och även ny balkong samt vår stora bar, det kommer bli en riktigt sportbar. Den börjar vi att bygga 1 januari och den ska också stå klar till april. Vi känner oss jäkligt nöjda faktiskt.

”Tar en jäkla tid”

Hur känns det att arbeta på en bana som nu kommer ligga i framkant vad gäller Sverige- och Europa?

– Det känns ju jädra roligt. Kul att vara först med något. Vi har ett rum här på banan som jag satt i i går och såg en ritning på hur nya Åby skulle se ut. Det var en ritning från 2010 och då var det tänkt att mässan skulle påbörjas 2013. Nu är det 2019, så allt går inte på räls. Det har varit en planeringstid sen 2005. Det tar en jäkla tid, men det är förbannat roligt att nu är här. Mest roligt är att vi nu ser affärer som vi inte såg innan. Vi får mycket förfrågningar om allt möjligt och det är bra tryck. Vi har redan 30 stora mässor nästa år, till exempel.

Det blev i veckan även klart att Åby Arena får en helt nu hästauktion hos sig 2019. 

– Det har vi väntat på. Vi har en komplett anläggning, ta emot hästar och folk. Auktionerna har varit en klar del för oss länge. Nu får vi en auktionsdag 2019, men vi kanske siktar på 10-12 framöver. Inte bara trav, utan allt med djur egentligen. Det får bli lite hårdare konkurrens på den biten framöver.

Hur blir Åby Arena hur ditt perspektiv?

– Jag tror att utlänningar som kommer nog kommer tycka det är lite speciellt. Det är så tajt och vi har allt att erbjuda. Det finns jättemånga galopp- och travarenor runt om i världen, men vi är nöjda med bygget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Mölndal