Tränaren: Det är min bästa chans

TRAV

V75-tränaren med toppform –

Foto: Kanal 75/Claes Kärrstrand.
Claes Svensson är mycket nöjd över starten av det nya året. Inför V75-tävlingarna på hemmaplan har han ett par heta chanser på förhand.

Han har börjat det nya året strålande med 41 i segerprocent för stallet.

Inför V75:s jackpottävlingar har Claes Svensson laddat lite extra.

– Alla mina hästar har bra form och ett par av dem har vinstchans, säger han.

Det är återigen jackpot på V75 och en ensam vinnare med sju rätt kan plocka hem 52 miljoner kronor. Nyckeln till de hiskeliga pengarna kan Claes Svensson ha. Mantorptränaren har fem hästar till start när travets elitserie nu gästar hans hemmabana. Det har för övrigt varit en mycket god start på det nya året för Svensson.

– Det har börjat kanonbra och vi har vunnit sju lopp på 17 starter. Vi får hoppas att det håller i sig och att det ger lite ringar på vattnet i form av nya hästar i träning.

– Vi har mycket unghästar i stallet och hälften av våra totalt 40 hästar är två- och treåringar. Jag tycker att treåringarna jobbar bra och de kommer till start under vårkanten. Det ser hyggligt ut i stallet trots att jag saknar en riktig stjärna, säger Claes Svensson.

Barfota runt om på samtliga

Inför V75 på hemmaplan är Claes Svensson förhoppningsfull på flera av sina hästar.

– Alla mina V75-hästar har presterat bra på slutet och har fin form. Jag hoppas också på en bra bana och då kommer alla att tävla barfota runt om. Kommer det en massa snö så är det inte bra för mig. Det är såklart tuffare motstånd men det finns en och annan som har chans, menar Svensson.

"Blir väldigt sällan trött"

– Crazy In Love (V75-2) gjorde ett klart bra lopp som tvåa senast. Han fick luckan lite för sent men sköt till snabbt den sista biten och gick i mål med krafter kvar. Det var ett bra genrep inför den här starten. Vi har siktat på det här loppet och han står bra inne propositionsmässigt. Hästen är stark och blir väldigt sällan trött så distansen passar bra. Han har ett bra läge och kan öppna kvickt så det är inte omöjligt att han tar ledningen in i första sväng. Sedan får vi se hur jag lägger upp taktiken. Det finns några som jag har respekt för och jag ser honom som en outsider.

"Snärtigare i aktionen nu"

– Mini Busen S.T. (V75-4) har vunnit två raka segrar på Solvalla och överraskat mig. Innan dess hade hästen startat på småbanor och inte vunnit alls. Han har blivit bättre och bättre för varje start och tände till när vi ryckte skorna näst senast. Han blir mycket snärtigare i aktionen barfota och rör sig både snabbare och bättre. Så jag hoppas verkligen att vi kan köra med den balansen på lördag. Hästen är kvick iväg även från spår fem och kommer att få ett bra lopp. Normalt sett är han lite för enkel för V75-seger men han har riktigt fin form.

"Bästa chansen på V75"

– Grappa Akema (V75-5) vann överlägset senast och var egentligen överlägsen även näst senast då hon vann åkandes trots galopp. Hästen har verkligen utvecklats och förklaringen ligger delvis i barfotabalans och helstängt huvudlag. Det är ett helt annat tryck i hästen nu, tidigare var hon lite sömnig. Jag tycker att det är stallets bästa chans på V75. Hon har bra kapacitet för sin klass och kan göra mycket själv i loppen. Hon är stark och oöm för positioner och visserligen är det några tuffa på tillägg men det är heller inte lätt att ta in 20 meter över kort distans. Jag hoppas och tror att hon segerstrider. Marie har kört henne på slutet och får fortsätta.

"Avslutade väldigt fort senast"

– Running Queen (V75-5) i samma lopp har bra form men är en enklare häst. Hon är ute över rätt distans och är startsnabb och trivs med att gå i ett jämnt tempo. Senast blev det kanske lite för tufft tempo för att hon skulle hålla hela vägen. Planen finns att ta ledningen och sedan kanske släppa till stallkamraten men det är säkert fler som är ute efter täten. Jag är nöjd om hon tjänar fina pengar här.

– Naimi (V75-7) gick jättebra på Solvalla senast. Hon satt i en bra position men sedan krånglade det under vägen och hon fick backas sist. Hästen avslutade väldigt fort upploppet ner och gick med full fart över mål. Jag var jättenöjd med vad jag såg och det var ett perfekt genrep inför den här starten. Hon har visat bra kapacitet till och från men har haft svårt att hålla ihop aktionen tidigare. Men i de fyra, fem senaste starterna har hon varit fräschare än tidigare. Jag tycker att hon är en av de som kan vinna och ser henne som stallets näst bästa chans, säger Claes Svensson.

Michael Carlsson/Kanal 75